BTT SA a câștigat definitiv un litigiu cu VOX SA, generat de pierderea proprietății unor spații de pe Calea Victoriei

Exclusivitate

La data de 16 noiembrie 2020, VOX SA, firma care deține printre altele un cunoscut complex din Costinești, controlată de Nicușor Năstase, șeful discotecii Vox Maris din anii comunismului, în calitate de reclamantă, a chemat în judecată la Tribunalul București pe pârâta BIROUL DE TURISM PENTRU TINERET (B.T.T.) SA, fosta agenție de turism a Uniunii Tineretului Comunist, care după 90 s-a transformat într-o societate pe acțiuni, ce administra numeroase active pe litoral și în țară. În esență, cererea de chemare în judecată avea ca obiect „o acțiune în răspundere civilă pentru evicțiune parțială” (termenul de evicțiune desemnează pierderea în totalitate sau parțial a proprietății unui bun, precum și tulburarea în exercitarea prerogativelor de proprietar – posesia, folosința și dispoziția – ale cumpărătorului asupra bunului cumpărat), cu privire la contractul de vânzare – cumpărare din data de 19.05.1998, ce viza spațiile situate în București, sector 1, Calea Victoriei nr. 155, tronson 5, etajele 1, 2 si 5.

VOX SA solicita judecătorilor obligarea BTT SA la restituirea prețului achitat în temeiul contractului de vânzare-cumpărare încheiat între părți, plata sporului de valoare acumulat de imobile pana la data evicțiunii, respectiv suma de 1.470.546 dolari (echivalentul a 6.075.708 lei), plata daunelor interese reprezentând valoarea fructelor pe care reclamanta a fost obligata sa le restituie terțului evingător, plata cheltuielilor de judecată efectuate de către reclamantă în cadrul proceselor purtate cu terțul evingător, plata cheltuielilor cu impozitul pe clădiri, plata sumei 495.345 euro, actualizată cu rata dobânzii legale, reprezentând contravaloarea beneficiului nerealizat. De notat faptul că, prin decizia pronuntată de Înalta de Justitie si Casatie, VOX SA a fost evinsă de proprietatea asupra spatiilor obținute în temeiul contractului de vanzare – cumparare din 19.05.1998 si a actelor subsecvente acestui contract, ajungând astfel în situatia de a pierde definitiv si irevocabil dreptul de proprietate asupra spatiilor respective.

La data de 28 mai 2021, Tribunalul București a respins cererea de chemare în judecată, ca nefondată. Judecătorul a arătat că reclamanta VOX SA cunoștea situația juridică a imobilelor la momentul încheierii contractului de vânzare-cumpărare. Instanța a evidențiat că ambele părți (respectiv părțile din prezenta cauză) au cunoscut, încă de la început, faptul că imobilul nu aparține în exclusivitate vânzătorului, operațiunea de vânzare-cumparare a bunului altuia având un caracter speculativ, având o cauza ilicită și deci nul absolut în baza art. 948 Cod civil. În plus, evicțiunea s-a produs ca urmare a acțiunii intentate de un terț, fiind așadar în fața evicțiunii pentru fapta unui terț, iar nu pentru fapta vânzătorului.

Sentința a fost atacată în zadar de VOX SA la instanța superioară, Curtea de Apel București. Litigiul s-a mutat apoi la Înalta Curte de Casație și Justiție, care l-a soluționat definitiv zilele trecute:

  • Detalii soluţie: Respinge recursurile declarate de recurenta-reclamantă VOX S.A. împotriva deciziei civile nr. 73 din 18 ianuarie 2023, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a V-a Civilă, ca nefondate. Obligă recurenta-reclamantă VOX S.A. la plata sumei de 3.306,72 lei către intimatului-pârât BIROUL DE TURISM PENTRU TINERET S.A., cheltuieli de judecată. Definitivă.
spot_img

Articole recente

Avocatul-politician AUR, Gheorghe Piperea, a pierdut un alt litigiu cu ANAF care îi viza propriul buzunar

Gheorghe Piperea este avocat și profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universității București. El ocupă locul al treilea...

Mai multe articole din aceeași categorie