L-a ajutat să fugă din țară pe fratele său, condamnat ulterior pentru terorism, și-a primit și executat pedeapsa, iar acum va fi reabilitat

Exclusivitate

Mahmoud Omar este fratele celui mai cunoscut terorist aflat în închisorile din România, Omar Hayssam. La sfârșitul anului 2007, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, proprietarul navei la bordul căreia a fi fugit Omar Hayssam din țară, și pe frații Mukhles și Mahmoud Omar, pentru că, în perioada 23-30 iunie 2006, au planificat și înlesnit ieșirea frauduloasă din România a lui Omar Hayssam, deși știau că sirianul a fost trimis in judecată pentru acte de terorism, prin organizarea si finanțarea operațiunii de răpire in Irak, în martie 2005, a jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci si Ovidiu Ohanesian.

In octombrie 2014, instanța supremă i-a condamnat definitiv pe frații lui Omar Hayssam, Mukhles si Mahmoud Omar, la câte 5 ani de închisoare cu executare și pe Mustafa Tartoussi la 7 ani de închisoare, în baza art. 33 al. 2 lit. a din Legea 535/2004, privind prevenirea și combaterea terorismului. Instanța de fond – Curtea de Apel Oradea – îi achitase pe cei trei inculpați cu doi ani înainte, în octombrie 2012.

Numai că Mahmoud Omar părăsise România cu patru zile înainte să fie condamnat, pe la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier. Câteva luni mai târziu, în martie 2015, autoritățile române anunțau că, în urma cooperării poliţieneşti internaţionale cu autorităţile judiciare din Turcia, Omar Mahmoud a ajuns în custodia Poliţiei Române. Mahmoud Omar a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române, în baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoare, emis pe numele său, după care a fost încarcerat pentru a-și executa sentința.

La începutul lunii trecute, Mahmoud Omar a depus, la Curtea de Apel București o cerere de reabilitare judecătorească, în baza articolului 527 din noul Cod de Procedură Penală (NCPP), care a fost acceptată luni, 13 mai, de către judecători, dar decizia nu este definitivă și mai poate fi contestată la instanța supremă:

  • Solutia pe scurt: Sentinţa penală nr.66/F din 13.05.2024 – Admite cererea de reabilitare judecătorească formulată de petentul Omar Mahmoud. În baza art. 166 alin.1 lit. a C.p. rap. la art. 167 C.p. şi art. 168 C.p. dispune reabilitarea judecătorească a petentului cu privire la condamnarea de 5 ani închisoare aplicata prin decizia penala nr. 309/07.10.2014 pronuntata de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie in dosarul nr. 695/35/2009. În baza art. 537 C.p.p. dispune ca după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri să se facă menţiune despre aceasta pe hotărârea de condamnare. În baza art.275 al.3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie. Pronunţată în şedinţă publică azi, 13.05.2024.

 

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie