Avocatul Cătălin Dancu, bun de plată după ce ar fi încasat o sumă de bani fără a presta integral serviciile avocațiale promise

Exclusivitate

Curtea de Apel București i-a dat recent dreptate cetățeanului israelian Zvi Friedman în procesul în care acesta se judecă cu cunoscutul “avocat al vedetelor”, Cătălin Dancu.

  • Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în parte sentinţa civilă apelată, în sensul că: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Obligă pe pârât să achite reclamanţilor, în solidar, suma de 30.000 euro. Obligă pe pârât să achite reclamantului Zvi Friedman suma de 3900,82 lei, reprezentând taxa judiciară de timbru achitată la prima instanţă, aferentă sumei pentru care acţiunea a fost admisă. Obligă pe pârât să achite reclamantei Zvi Friedman Ideas LTD suma de 10.500 euro, reprezentând cheltuieli de judecată constând în onorariu avocat pentru reprezentare în faţa primei instanţe. Obligă pe intimatul-pârât să achite apelantei-reclamante Zvi Friedman Ideas LTD suma de 1950,41 lei, reprezentând taxa judiciară de timbru achitată în apel, aferentă sumei pentru care acţiunea a fost admisă. Cu cheltuieli de judecată pe cale separată pentru intimatul-pârât. Cu recurs care se depune la Curtea de Apel Bucureşti Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată azi, 20.09.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
    Document: Hotarâre  1215/2022  20.09.2022

Soluția nu este definitivă. La fond, Tribunalul București respinsese ca neîntemeiată acțiunea cetățeanului israelian, care pretindea că a achitat integral onorariul avocațial convenit pentru un dosar penal, fără a primi în schimb prestația asumată de celebrul avocat. Acesta s-a apărat, afirmând – potrivit motivării consemnate de rolii.ro – că nu a mai putut să acorde consultanță juridică persoanei respective întrucât intervenise numirea sa într-un post diplomatic, respectiv cel de consul general al României la New York. Cătălin Dancu a declarat instanței că asigurase reclamantului, până la acel moment, servicii avocațiale în baza cărora acesta, de altfel, a și fost pus în libertate.

Revocat de Ludovic Orban și Bogdan Aurescu

Cătălin Dancu a avut o scurtă carieră și în diplomație. El a fost revocat însă din funcţia de consul al României la New York la mijlocul lunii noiembrie a anului 2019.  După revocare, el a dat în judecată Guvernul și Ministerul de Externe ( și pe premierul de atunci Ludovic Orban și ministrul Bogdan Aurescu) cerând, fără succes, Curții de Apel București suspendarea executării actului administrativ Hot. nr. 827/28.11.2019. La momentul revocării, Ludovic Orban a declarat despre Cătălin Dancu că „este un personaj foarte pitoresc“ și că Executivul său trimite la post “diplomaţi de carieră, care să reprezinte cu adevărat interesele României, şi nu clienţi politici ai guvernului“. Cătălin Dancu, care avea o relaţie strânsă cu Liviu Dragnea, a fost trimis consul general în SUA de către premierul Sorin Grindeanu.

Avocat al mai multor VIP-uri

Potrivit relatărilor din presă, Cătălin Dancu a fost avocat al mai multor politicieni şi oameni de afaceri controversaţi: Dinu Patriciu, Cătălin Harnagea, Sorin Roşca Stănescu, Radu Moraru, Gigi Becali, Dumitru Sechelariu, Alexander Adamescu, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu.

Publicația Cetateanul.net amintește că, în 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a absolvit de toate acuzațiile aduse de CNSAS (Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității) care susținea că avocatul Dancu (Curcă) Cătălin Radu ar fi fost recrutat în 17 februarie 1986, în calitate de informator, de către ofițerii de Contraspionaj din cadrul UM 0406 Constanţa.

foto: newyork.mae.ro

spot_img

Articole recente

Avocatul-politician AUR, Gheorghe Piperea, a pierdut un alt litigiu cu ANAF care îi viza propriul buzunar

Gheorghe Piperea este avocat și profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universității București. El ocupă locul al treilea...

Mai multe articole din aceeași categorie