Un chinez obține revizuirea sentinței prin care s-a decis, în urmă cu 10 ani, expulzarea lui de pe teritoriul României

Exclusivitate

În decembrie 2012, omul de afaceri chinez Li Ning, administrator și acționar al SC Rich Forest SRL din Onești, ce are ca obiect principal de activitate „tăierea și rindeluirea lemnului”, primea interdicție de a mai sta în România vreme de 10 ani. Alături de Li Ning, primeau aceeași interdicție alți 3 conaționali de-ai acestuia:  Zheng Siyong ( asociat cu Li Ning în firma Rich Forest SRL) , Zheng You şi Zheng Shuliang. Cei 4 chinezi erau acuzați de autoritățile române de acțiuni de crimă organizată. Solicitarea de expulzare, formulată de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă ( D.G.I.P.I.) din cadrul Ministerului de Interne, fusese judecată de un complet al Curții de Apel București, Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, care a emis sentința nr. 7228/20.12.2012.

Acuzațiile

După cum a consemnat Adevarul.ro, care cita un comunicat al DGIPI, „cetăţenii chinezi au constituit un grup organizat, cu preocupări circumscrise criminalităţii organizate, prezenţa acestora pe teritoriul ţării facilitând demersurile pe linia generării unor circuite financiare ilegale autosustenabile, cu impact direct în planul vulnerabilizării climatului de ordine publică şi a mediului de securitate intern. În circuitul infracţional, aceştia se foloseau de serviciile unor comisionari vamali ce îi favorizau în operaţiunile de contrabandă şi pentru eludarea taxelor vamale. Ulterior, sumele obţinute erau reinvestite, prin alte firme cu acţionariat chinez, pentru achiziţionarea unor mărfuri de pe piaţa românească”.

Conform autorităților române, „mecanismul financiar ilegal creat de cei patru cetăţeni chinezi, alcătuit din peste 1.000 (o mie) de firme, a avut drept scop principal prejudicierea bugetului statului român, prin operaţiuni de export cu mărfuri achiziţionate “la negru”, înregistrate prin mai multe societăţi comerciale, în scopul recuperării taxei pe valoare adăugată, spălare de bani, operaţiuni de import cu eludarea taxelor vamale, externalizare ilegală de fonduri, activităţi ce au fost derulate prin implicarea unor terţi”.

Răsturnare de situație

În 11 februarie 2022, Li Ning formulează cerere de revizuire a sentinței nr. 7228/20.12.2012, prin care s-a luat măsura declarării sale ca indezirabil. El a fost singurul din grupul celor 4 care a avut această inițiativă.

În 28 februarie Curtea de Apel București admite cererea de revizuire a sentinței. Instanța hotărește să desființeze în parte sentința civilă nr.7228/20.12.2012, prin care “pârâtul Li Ning a fost declarat persoană indezirabilă din considerente de securitate naţională pe o perioadă de 10 ani şi de luare în custodie a acestuia în vederea îndepărtării acestuia de pe teritoriul României”. Judecătorii decid astfel să înlăture “măsura privind îndepărtarea acestuia de pe teritoriul României” și să rețină cauza spre rejudecare. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 11 martie.

Zheng Siyong, la Chișinău

În 2020, presshub.ro publică un articol în care se afirmă că, după problemele avute în România de Zheng Siyong, acesta s-ar fi lansat în afaceri în Republica Moldova. Acolo, el a pus bazele companiei “Shan Lian International Group”, ce a construit și deținut cel mai mare centru comercial din Chișinău, „Megapolis Mall” , pe care l-a pierdut însă mai târziu după ce l-a gajat la bănci. În martie 2019, la solicitarea creditorului „Victoriabank”, Judecătoria Chișinău a constatat insolvabilitatea companiei “Shan Lian International Group”, terenul şi clădirea fiind puse în gaj la „Victoriabank” pentru credite în valoare de aproximativ 135 de milioane de lei.

spot_img

Articole recente

L-a ajutat să fugă din țară pe fratele său, condamnat ulterior pentru terorism, și-a primit și executat pedeapsa, iar acum va fi reabilitat

Mahmoud Omar este fratele celui mai cunoscut terorist aflat în închisorile din România, Omar Hayssam. La sfârșitul anului 2007,...

Mai multe articole din aceeași categorie