De ce judecătorii au respins până acum pretențiile de daune ale unei foste paciente a doctorului Burnei, în timp ce o altă victimă a câștigat procesul intentat acestuia

Exclusivitate

În martie 2021, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată, el fiind acuzat și găsit vinovat că a primit bani de la zeci de părinţi, pentru a le opera copiii internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti. După cum a relatat aici agenția Agerpres, Gheorghe Burnei nu cerea direct bani de la părinţii ai căror copii urmau să fie operaţi, însă după ce efectua intervenţiile chirurgicale le permitea acestora „să îl gratifice” cu diverse sume. În anumite cazuri, medicul pretindea sume de bani anterior intervenţiei chirurgicale, încercând să le mascheze într-o formă aparent legală, încheind un înscris sub semnătură privată pe care îl intitula contract de donaţie. Persoanele care ajungeau la Burnei şi care îi ofereau mită erau părinţi ai căror copii aveau anumite deficienţe fizice, dintre care unele trebuiau corectate medical. Potrivit anchetatorilor, Burnei îi interna pe copii pentru perioade îndelungate de timp, nejustificate medical, sau îi interna în mod repetat, fără a le efectua nicio intervenţie chirurgicală, pentru a-i determina astfel pe părinţi să îi dea bani sau alte foloase pentru efectuarea operaţiilor.

Cazul Amira

În 2016, publicația Casa Jurnalistului prezenta în premieră Cazul Amirei. „Cel mai renumit ortoped din România a experimentat cu un implant neomologat pe o fetiță care șchiopăta. 11 operații mai târziu, fetița, devenită între timp domnișoară, de-abia se mai poate ridica din pat”, menționa publicația. Victima i-a intentat medicului un proces civil de malpraxis, după ce dosarul penal a fost clasat ca urmare a prescripției. După 50 de termene de judecată, în decembrie anul trecut, un complet de judecată de la Judecătoria Sector 4 i-a dat dreptate victimei Amira Camelia Hamed: Gheorghe Burnei, în solidar cu Spitalul Clinic pentru Copii Marie Skladowska Curie, trebuie să-i plătească tinerei fete daune morale în valoare de 125.000 de euro și materiale, de 18.755 lei. În plus, instanța a obligat pârâții la plata unei „prestații periodice lunare reprezentate de diferența dintre suma reprezentând salariul minim net pe economie şi suma reprezentând pensia de invaliditate pe care o primeşte reclamanta”. Decizia nu este însă definitivă.

O altă victimă

În martie 2017, o altă pacientă a doctorului Gheorghe Burnei s-a adresat instanțelor de judecată. Astfel, prin cererea de chemare în judecată, înregistrată pe rolul Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti, reclamanta XXX, prin reprezentanți legali, a solicitat, în contradictoriu cu pârâţii Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” şi Burnei Gheorghe,  obligarea acestora la plata sumei de 1.000.000 euro, la cursul valutar BNR de la data plăţii efective, cu titlu de daune morale. În motivare, s-a arătat că reclamanta suferă de „boala oaselor de sticlă” (boala Lobstein – osteogenesis imperfecta). Reclamanta s-a născut cu şapte fracturi la membrele inferioare şi superioare, iar pârâtul Gheorghe Burnei a fost medicul curant al acesteia de la vârsta de 5 zile. Pacienta a fost operată de 3 ori de către pârât în cadrul Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie”, şi anume:

  • în anul 2013 a avut loc o intervenţie pe femurul drept prin implantarea unei plăcuţe – ser alomatrix;
  • în anul 2014 s-a intervenit pe femurul stâng pentru luxaţia congenitală de şold, operaţie efectuată la vârsta de 5 ani a reclamantei, deşi recomandat este ca luxaţiile să fie operate până la vârsta de 2 ani;
  • în anul 2015 a fost eliminată plăcuţa introdusă în anul 2013, s-a introdus tijă telescopică Fassier şi s-a intervenit cu privire la luxaţia congenitală de şold – partea dreaptă.

După ultima operaţie din anul 2015, întrucât au sesizat înrăutăţirea stării de sănătate a fetiței, reprezentanţii legali ai acesteia au consultat un alt medic, care le-a comunicat că operaţiile efectuate de Gheorghe Burnei reprezintă un eşec şi că tijele folosite în cadrul operaţiilor nu trebuiau achitate de pacienţi, fiind decontate în totalitate de spital. În motivarea consemnată de rejust.ro, reclamanta a opinat că intervenţiile asupra sa au fost efectuate deficitar, inutil şi cu folosirea unor aparaturi neomologate.

Expertiza medico-legală și sentința

În cauză a fost efectuat un raport de expertiză medico-legală întocmit de INML „Mina Monovici”, în care se afirma că nu s-a stabilit săvârşirea unei fapte ilicite de către pârâtul Gheorghe Burnei. Potrivit raportului de expertiză medico-legală, în esenţă, tratamentul în patologia osteogeneza imperfecta, în cazul copiilor diagnosticaţi la naştere, precum reclamanta, constă în administrarea de bifosfonaţi (tratamentul medical de elecţie) şi tratament ortopedic al fracturilor osoase apărute. În acelaşi timp, nu există ghiduri terapeutice standardizate pentru această boală, încât să poată fi precizate, obiectiv-ştiinţific, neipotetic, variante terapeutice propuse de părţi. Tratamentul medical de elecţie este reprezentat de bifosfonaţi, tratament ortopedic, inclusiv tratament chirurgical al fracturilor osoase, care periodic necesită revizii – reintervenţii chirurgicale locale. În concluzie, potrivit raportului de expertiză medico-legală, tratamentul medical aplicat în acest caz a fost adecvat. Având în vedere raportul de expertiză medico-legală întocmit de INML „Mina Minovici”, instanţa a reținut că nu s-a făcut dovada săvârşirii unei fapte ilicite de către pârâtul Burnei Gheorghe, constând într-o eroare profesională săvârşită în exercitarea actului medical, astfel că în cauză nu sunt îndeplinite condiţiile pentru angajarea răspunderii civile delictuale pentru faptă proprie în persoana acestui pârât. În consecință, în aprilie 2022, Judecătoria Sectorului 4 a  respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată și a obligat reclamanta la plata către pârâtul Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „M.S. Curie” a sumei de 4.867,10 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Urmarea

Sentința a fost atacată de către reclamantă cu apel, litigiul ajungând pe rolul Tribunalului București. În data de 14 iunie 2023, un complet de judecată al Secţia a-III-a Civilă de la Tribunalul București a pronunțat următoarea soluție:

  • Solutia pe scurt: Respinge apelul şi apelul incident ca nefondate. Obligă apelanta reclamantă prin reprezentanţi legali la plata cheltuielilor de judecată în apel astfel: către intimatul-pârât Burnei Gheorghe suma de 12000 lei; către Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” suma de 3585,01 lei. Cu recurs în termen de 30 zile de la comunicare. Recursul se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată prin punerea la dispoziţie prin grefa instanţei.

Și această soluție a fost atacată, cu recurs, de pacienta doctorului Burnei, așa că litigiul a ajuns luna trecută pe rolul Curții de Apel București. Următorul termen de judecare a recursului a fost stabilit pentru 17 mai 2024.

spot_img

Articole recente

De la 1 Mai 2025, onorariile pentru oficii vor crește, având la bază indicele de inflație publicat de Institutul de Statistică

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a anunțat, într-un comunicat, semnarea, în data de 15 aprilie 2025, a...

Mai multe articole din aceeași categorie