Autoritățile vor să liberalizeze activitatea de expertiză medico-legală prin înființarea unui corp de experți medico-legali independenți

Exclusivitate

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică, în data de 8 mai 2024, un proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 1/2000 privind organizarea activităţii şi funcţionarea instituţiilor de medicină legală. Observatiile si propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa:propuneri@ms.ro. Termenul limită până la care se pot face propuneri este cea de-a 10-a zi de la data introducerii pe site a textului proiectului de act normativ.

Modificările prezumate prin actul normativ sunt legate de liberalizarea activității de expertiză medico-legală prin păstrarea, consolidarea și dezvoltarea sistemului public de medicină legală din România și prin înființarea unui corp de experți medico-legali independenți a căror activitate va fi degrevată de subordonarea ierarhică și pecuniară, datorită autofinanțării.  De asemenea, aprobarea inițiativei legislative va îmbunătăți sistemul de verificare și control al actelor medico-legale, va contribui la asigurarea acoperirii locurilor de muncă în domeniu, va reglementa și eficientiza accesul părților la specialiști din domeniul medico-legal. Totodată se va asigura eșalonarea dificultății expertizelor conform gradului de pregătire profesională al experților, va fi stimulată competiția între experți și creșterea performanțelor profesionale, se va asigura o adresabilitate mai bună între instituțiile medico-legale și instituțiile beneficiare, respectiv părțile vătămate care vor avea un acces sporit și mai rapid la expert.

După cum se arată în Nota de fondamentare a proiectului, se propune trecerea Serviciilor de medicină legală în structura spitalelor județene și cu coordonarea metodologică a Ministerului Sănătății, cu păstrarea patrimoniului și dând posibilitatea de finanțare de către Consiliile Județene și/sau Consiliile locale, ca expresie a implicării comunităților locale și ca răspuns la nevoile acestora în cazuri grave, cum sunt consumul de droguri, delincvența juvenilă, abuzul sexual, a cărui creștere este alarmantă mai ales în cazul minorilor. Analiza situației încasărilor contravalorii prestațiilor medico-legale efectuate la nivelul instituțiilor medico-legale relevă întârzieri de plată peste intervalul reglementat, prevăzut de legislația în vigoare, fapt ce are ca rezultat imposibilitatea aprovizionării structurilor medico legale cu reactivi, resurse material sau aparatură specific. Astfel, prin proiectul de modificare și completare a OG nr.1/2000 privind organizarea activității și funcționarea instituțiilor de medicină legală se propune introducerea posibilității de efectuare a plăților pentru prestațiile medico-legale, de către părți, inclusiv de către instituțiile publice care au solicitat lucrări medico-legale, respectiv: Ministerul Justiției, Ministerul Public și Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, expertizele medico-legale, investigațiile toxicologice și alte lucrări, pot fi elaborate în timp, fără să existe întârzieri datorate lipsei resurselor materiale sau de reactivi și aparatură.

Măsura se impune ca o necesitate pentru perioada următoare, avându-se în vedere că întârzierile la plata lucrărilor medico-legale determină apariția unor consecințe negative, chiar pierderea sau suspendarea unor drepturi, cum este dreptul de a conduce un autovehicul. Prin plata de către părți a contravalorii prestațiilor efectuate de instituțiile medico-legale se scurtează intervalul de timp în care se desfășoară procedurile judiciare și astfel se soluționează cu celeritate cauzele, împlinind un deziderat social.

spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie