Un chinez a eșuat în încercarea de revizuire a sentinței prin care s-a decis expulzarea lui de pe teritoriul României

Exclusivitate

În decembrie 2012, omul de afaceri chinez Li Ning, administrator și acționar al SC Rich Forest SRL din Onești, ce are ca obiect principal de activitate „tăierea și rindeluirea lemnului”, primea interdicție de a mai sta în România vreme de 10 ani. Alături de Li Ning, primeau aceeași interdicție alți 3 conaționali de-ai acestuia:  Zheng Siyong ( asociat cu Li Ning în firma Rich Forest SRL) , Zheng You şi Zheng Shuliang. Cei 4 chinezi erau acuzați de autoritățile române de acțiuni de crimă organizată. Solicitarea de expulzare, formulată de Direcţia Generală de Protecţie Internă (D.G.P.I.) din cadrul Ministerului de Interne, fusese judecată de un complet al Curții de Apel București, Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, care a emis sentința nr. 7228/20.12.2012.

Acuzațiile

După cum a consemnaAdevarul.ro, care cita un comunicat al DGPI, „cetăţenii chinezi au constituit un grup organizat, cu preocupări circumscrise criminalităţii organizate, prezenţa acestora pe teritoriul ţării facilitând demersurile pe linia generării unor circuite financiare ilegale autosustenabile, cu impact direct în planul vulnerabilizării climatului de ordine publică şi a mediului de securitate intern. În circuitul infracţional, aceştia se foloseau de serviciile unor comisionari vamali ce îi favorizau în operaţiunile de contrabandă şi pentru eludarea taxelor vamale. Ulterior, sumele obţinute erau reinvestite, prin alte firme cu acţionariat chinez, pentru achiziţionarea unor mărfuri de pe piaţa românească”. Conform autorităților române, „mecanismul financiar ilegal creat de cei patru cetăţeni chinezi, alcătuit din peste 1.000 (o mie) de firme, a avut drept scop principal prejudicierea bugetului statului român, prin operaţiuni de export cu mărfuri achiziţionate “la negru”, înregistrate prin mai multe societăţi comerciale, în scopul recuperării taxei pe valoare adăugată, spălare de bani, operaţiuni de import cu eludarea taxelor vamale, externalizare ilegală de fonduri, activităţi ce au fost derulate prin implicarea unor terţi”.

Afaceri peste Prut

În 2020, presshub.ro publica un articol în care se afirmă că, după problemele avute în România,  Zheng Siyong, partenerul lui Li Ning, s-ar fi lansat în afaceri în Republica Moldova. Acolo, el a pus bazele companiei “Shan Lian International Group”, ce a construit și deținut cel mai mare centru comercial din Chișinău, „Megapolis Mall” , pe care l-a pierdut însă mai târziu după ce l-a gajat la bănci. În martie 2019, la solicitarea creditorului „Victoriabank”, Judecătoria Chișinău a constatat insolvabilitatea companiei “Shan Lian International Group”, terenul şi clădirea fiind puse în gaj la „Victoriabank” pentru credite în valoare de aproximativ 135 de milioane de lei.

Procesul

În 11 februarie 2022, Li Ning formulează cererea de revizuire a sentinței nr. 7228/20.12.2012, prin care s-a luat măsura declarării sale ca indezirabil. El a fost singurul din grupul celor 4 care a avut această inițiativă. În 28 februarie 2022 Curtea de Apel București este de acord să judece cererea de revizuire a sentinței. Instanța hotărește atunci să desființeze în parte sentința civilă nr.7228/20.12.2012, prin care “pârâtul Li Ning a fost declarat persoană indezirabilă din considerente de securitate naţională pe o perioadă de 10 ani şi de luare în custodie a acestuia în vederea îndepărtării acestuia de pe teritoriul României”. Judecătorii decid astfel să înlăture “măsura privind îndepărtarea acestuia de pe teritoriul României” și să rețină cauza spre rejudecare.

Zilele trecute, instanța pronunță soluția în acest dosar. Astfel, judecătorii au admis sesizarea formulată de Ministerul Public-Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti și l-au declarat pe cetăţeanul străin Li Ning ca persoană indezirabilă pe teritoriul României pentru considerente de securitate naţională pe o perioadă de 10 ani. Instanța a dedus însă din perioada de 10 ani stabilită prin hotărâre perioada calculată începând cu data de la care pârâtul cetăţean străin Li Ning s-a aflat, în temeiul sentinţei civile nr.7228/20.12.2012, în executarea dispoziţiei prin care a fost declarat ca persoană indezirabilă, şi până la data rămânerii irevocabile a sentinţei civile nr.365/28.02.2022. Judecătorii au dispus luarea în custodie publică a cetăţeanului străin Li Ning până la îndepărtarea acestuia de pe teritoriul României, în măsura în care, în perioada indicată prin hotărâre, pârâtul cetăţean străin se află pe teritoriul României, dar nu mai mult de 18 luni. Soluția instanței este executorie de drept de la data pronunţării – 16.12.2022.

spot_img

Articole recente

L-a ajutat să fugă din țară pe fratele său, condamnat ulterior pentru terorism, și-a primit și executat pedeapsa, iar acum va fi reabilitat

Mahmoud Omar este fratele celui mai cunoscut terorist aflat în închisorile din România, Omar Hayssam. La sfârșitul anului 2007,...

Mai multe articole din aceeași categorie