Sentință definitivă în procesul fostei inspectoare din Primăria lui Boc, care nu a putut justifica o avere de 500.000 euro

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat recent soluția definitivă în procesul fostei inspectoare din Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Pop Narcisa Elena, care era acuzată de Agenția Națională de Integritate (ANI) că dispunea de o avere nejustificată de câteva sute de mii de euro:

  • Detalii soluţie: Respinge recursul formulat de recurenta – pârâtă Pop Narcisa Elena împotriva Sentinţei civile nr. 268 din data de 4 noiembrie 2021 a Curţii de Apel Cluj – Secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 17 decembrie 2024.

În acest litigiu s-a ajuns până la sesizarea Curţii Europene a Drepturilor Omului în vederea emiterii unui aviz consultativ cu privire la următoarele chestiuni de principiu privind interpretarea ori aplicarea drepturilor şi libertăţilor din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau din protocoalele la aceasta: 1. Procedura de evaluare a averilor desfăşurată de ANI în temeiul Legii nr. 176/2010, care, potrivit legislaţiei naţionale, este o procedură civilă, poate fi calificată, prin prisma criteriilor dezvoltate de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, în special cel al gravităţii sancţiunii, ca fiind o procedură penală, căreia i se aplică garanţiile prevăzute de art. 6 C.E.D.O. ? 2. O procedură precum cea din cauza de faţă, fără legătură cu săvârşirea unei infracţiuni, potrivit căreia dacă se constată că dobândirea unor bunuri anume determinate sau a unei cote-părţi dintr-un bun nu este justificată, instanţa va hotărî confiscarea acestora fără să fie îndrituită să facă o analiză a proporţionalităţii acestei măsuri, poate constitui o încălcare a art. 1 Protocolul 1 din C.E.D.O.?

Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție după ce Pop Narcisa Elena a atacat cu recurs o hotărâre a instanței de fond – Curtea de Apel Cluj – , care, în noiembrie 2021, a admis cererea Agenției Naționale de Integritate (ANI) de sesizare a CCA de pe lângă Curtea de Apel Cluj, dispunând confiscarea sumelor de 286.494 Euro şi 382.145,91 lei de la persoana cercetată Pop Narcisa Elena.

Fostă inspectoare în cadrul Primăriei Municipiului Cluj Napoca, în perioada 01 iulie 2007 – 31 decembrie 2016, Pop Narcisa Elena a fost descoperită de Agenția Națională de Integritate cu o diferență nejustificată constând în suma de 387.294 euro și 631.906,91 lei (în total aprox. 500.000 euro), între averea dobândită și veniturile realizate.

spot_img

Articole recente

Autoritatea Națională pentru Cetățenie precizează care este durata medie de soluționare a cererilor de cetățenie română

Autoritatea Națională pentru Cetățenie informează, într-un comunicat, că, ținând cont de numărul total de cereri, indiferent de obiectul acestora,...

Mai multe articole din aceeași categorie