Judecătorii au admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu DIICOT de soacra celebrei ”Dalida” din ”Las Fierbinți”, implicată în dosarul Paxum – OTP Bank

Exclusivitate

Curtea de Apel București a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de patru inculpați cu procurorii DIICOT – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, care au instrumentat modul în care au fost devalizate conturile pe care le deținea, la o sucursală bucureșteană a OTP Bank, compania offshore Paxum Inc, ce administrează aplicația de plată globală (portofelul electronic) Paxum.

Astfel, miercuri, 30 octombrie 2024, Raisa Ladin, mama lui Laurențiu Ladin și soacra celebrei „Dalida” din serialul de comedie „Las Fierbinți”, ce era considerată lidera informală a grupului infracțional organizat, după ce a recunoscut integral faptele imputate de procurorii DIICOT,  a fost condamnată la pedeapsa de 1 an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave (17 acte materiale), și la  la pedeapsa de 1 (un) an închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (17 acte materiale). Instanța a aplicat inculpatei pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care a adăugat un spor de 10 luni (o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite), rezultând în final pedeapsa de 2 (doi) ani și 10 (zece) luni închisoare. În temeiul art. 45 alin. (3) lit. a) Cod penal i s-a aplicat inculpatei pedeapsa complementară constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi aleasa în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptulului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. a) şi b) Cod penal, pe o perioadă de 2 ani care se va executa potrivit art. 68 alin. (1) lit. b) Cod penal, de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Inculpata va fi obligată să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

  • a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti la datele fixate de acesta;
  • b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  • c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  • d) să comunice schimbarea locului de muncă;
  • e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mjloacelor sale de existenţă

Judecătorul a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani și 10 luni închisoare pe durata unui termen de 4 ani, calculat potrivit art. 92 Cod penal și totodată a impus inculpatei obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Sector 3 sau în cadrul Administrației Domeniului Public București-Sector 3.

În același dosar a mai fost condamnați la pedeapsa totală de 2 ani și 6 luni închisoare Lămășanu Vasile, avocat în cadrul Baroului Tulcea, care a recunoscut acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură privată,  la pedeapsa de 2 ani și 2 luni de închisoare Dima Alexandru Gabriel, angajat al Oficiului Național de Protecție al Martorilor,  pentru constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la tentativă la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave şi trafic de influență și la pedeapsa de 2 ani și 8 luni de închisoare Răducanu Valentin, care a recunoscut faptele de constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și fals în înscrisuri sub semnătură private.

Jurnalistul Cătălin Lupășteanu, care a urmărit subiectul, a relatat că gruparea infracțională avea drept scop, încă din luna august 2021, să obțină prin mijloace frauduloase banii disponibili aflați în conturile companiei offshore PAXUM Inc. deschise la OTP BANK – Sucursala Buzești, București, asupra cărora a fost instituită în perioada 17.03.2015 – 16.08.2021 măsura asigurătorie a popririi de către PICCJ. Astfel, anchetatorii DIICOT au notat că gruparea a organizat și pus în executare un amplu mecanism menit să asigure obținerea prin mijloace frauduloase a sumei totale de 70.156.151,72 lei, aflată în conturile Paxum Inc. Belize, prin folosirea în fața funcționarilor bancari a unor înscrisuri care nu erau apte să justifice din punct de vedere juridic și economic transferul/retragerea din conturi a acestor fonduri bănești (contract de mandat cu titlu oneros datat 10.10.2015 și procuri apostilate falsificate, procură specială cu termenul de valabilitate expirat, contracte de asistență juridică și contracte de consultanță fictive, dosare de executare silită deschise ca urmare a încheierii unui contract de asistență juridică de către o persoană care nu mai deținea un mandat în termen să reprezinte societatea) . De remarcat faptul că la data inițierii acelor plăți, Raisa Ladin nu mai avea în realitate calitatea de reprezentant al Paxum Inc., aspecte despre care OTP Bank, împreună cu angajații săi, aveau cunoștință cel târziu din data de 10.12.2019, ca urmare a corespondenței electronice purtate de funcționarii bancari.

Cu toate acestea, cu prilejul actualizării datelor clientului PAXUM inc. și a persoanei ce pretindea că are ”puterea de a angaja” entitatea, respectiv Raisa Ladin, funcționarii OTP Bank au acceptat informațiile nereale și înscrisurile falsificate furnizate de soacra „Dalidei” din „Las Fierbinți”, cunoscând caracterul incomplet și neclar al acestora (așa cum recunosc în informările adresate ONPCSB dar și în plângerea formulată la data de 07.03.2022 în care susțin că funcționarii bancari au verificat pe un website – registrul online al autorităților din California, Statele Unite ale Americii, procurile depuse de Raisa Ladin, iar în urma căutării a rezultat că nu există înregistrări ale acestui număr de apostilă, verificare pe care au făcut-o însă doar după efectuarea plăților de peste 16.000.000 USD din conturile clientului PAXUM inc.). Or, în aplicarea art. 11 alin. (1) lit. a) și alin. (4) din Legea nr. 129/2019, instituțiile bancare au obligația de a verifica informațiile referitoare la clienți pe baza documentelor din categoria celor mai greu de falsificat sau de obținut pe cale ilicită, emise de o autoritate oficială dar și din orice alte surse credibile și independente inclusiv baze de date private care conțin informații de la autorități publice, autorizații de funcționare, rapoarte de audit, documente fiscale, extrase de cont, au mai precizat în rechizitoriu procurorii DIICOT. Mai multe despre acest subiect aici și aici.

spot_img

Articole recente

Cum s-a terminat procesul în care CSA Steaua București a contestat amenda primită pentru scandările suporterilor săi, la un meci din aprilie 2018

La data de 14 aprilie 2018, a avut loc partida de fotbal dintre echipele CSA Steaua şi Academia Rapid,...

Mai multe articole din aceeași categorie