Cum pun judecătorii români bețe în roate fundației germane Konrad Adenauer

Exclusivitate

Fundaţia Konrad Adenauer (Konrad Adenauer Stiftung – KAS) este o fundaţie politică apropiată de Uniunea Creştin Democrată din Germania (CDU) şi de Partidul Popular European (PPE). Fundaţia Konrad Adenauer desfăşoară în România, încă din 1991, activităţi de educaţie politică şi consultanţă, iar din 1998 are o reprezentanţă permanentă la Bucureşti. La începutul acestui an, directorul Fundației Konrad Adenauer, Hans Martin Sieg, a renunțat la funcție, optând pentru un post de consilier în cadrul Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova. Hans Martin Sieg îl va consilia pe președintele Maia Sandu cu privire la coordonarea strategică și punerea în aplicare a priorităților de reformă, în special cu privire la politicile legate de buna guvernare și angajamentele în contextul Acordului și Agendei de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și va facilita parteneriatele internaționale. El va oferi, de asemenea, consiliere cu privire la afacerile europene și relațiile cu UE și statele sale membre.

Hans Martin Sieg  a cedat conducerea Fundaţiei Konrad Adenauer unei alte persoane, respectiv doamnei Katja Khristina Plate. Această modificare și anume înlocuirea reprezentantului legal Hans Martin Sieg cu Katja Khristina Plate trebuia însă înscrisă în actul constitutiv al fundației, conform dispozițiilor OG 26/2000 cu privire la fundații și asociații. Așa că în aprilie 2022, Fundația Konrad Adenauer s-a adresat Tribunalului București cu o cerere de înscriere a modificărilor actului constitutiv/statutului. În 30 mai 2022, instanța a respins cererea ca neîntemeiată, soluția putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel București.

Argumentul instanței: nu deține dosarul

Instanța a argumentat că, după intrarea în vigoare a OG 26/2000, la data de 30.04.2000, dosarul fundaţiei a fost transmis către Judecătoria sectorului 5 Bucureşti, având în vedere că la momentul respectiv sediul fundației se afla în sectorul 5. Ulterior, în anul 2013, dosarul a fost transferat la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti, ca urmare a schimbării sediului fundaţiei pe raza sectorului 2 Bucureşti. Până la momentul formulării cererii, respectiv aprilie 2022, au avut loc mai multe schimbări de sediu, precum şi schimbarea reprezentantului fundaţiei în România, modificări care au fost înscrise în registrele speciale ale Asociaţiilor şi Fundaţiilor aflate la judecătoriilor sectoarelor 5, respectiv 2 din Bucureşti. În aceste condiții, cererea nu a putut fi soluţionată de Tribunal, dat fiind că această instanţă nu deţine Registrul în care au fost efectuate toate celelalte înscrieri legate de fundație.

Procesul ce vizează modificarea actului constitutiv al Fundaţiei Konrad Adenauer a ajuns astfel pe rolul Secției a IV-a Civilă de la Curtea de Apel București, care a cerut recent timbrarea apelului și emiterea unor adrese către Judecătoria sectorului 2 şi Tribunalul Bucureşti. Următorul termen de judecată a fost fixat pentru 16 februarie 2023.  

spot_img

Articole recente

L-a ajutat să fugă din țară pe fratele său, condamnat ulterior pentru terorism, și-a primit și executat pedeapsa, iar acum va fi reabilitat

Mahmoud Omar este fratele celui mai cunoscut terorist aflat în închisorile din România, Omar Hayssam. La sfârșitul anului 2007,...

Mai multe articole din aceeași categorie