Cum se făceau promovările în funcțiile publice în regimul PSD. Cazul lui I.C. Teodorescu

Exclusivitate

  • Postul de secretar general al Ministerului Justiției a fost ocupat, până la începutul lunii februarie, de Ion Claudiu Teodorescu
  • A fost sprijinit constant de V.Ponta și F.Iordache și a reușit să mai stea încă 3 luni în coasta ministrului Cătălin Predoiu
  •  În 2012, a dat concurs pentru o funcție de execuție, unde a stat doar o lună, după care a fost numit, prin detașare, prefect de Gorj
  • Între 2012 și 2017, în doar 5 ani, grație sprijinului politic oferit de Victor Ponta  și  PSD, a ajuns foarte rapid – prin procedura detașării – în funcții de înalt funcționar public (prefect, secretar general adjunct și secretar general al Ministerului Justiției)
  • A căzut în dizgrație o singură dată, între 2015-2016 (în perioada în care era ministru al justiției Raluca Prună), când a fost revocat din funcție, după ce în presă au apărut acuzații că ar fi încercat *aranjarea* unui concurs pentru postul de secretar general adjunct al MJ
  • A fost recuperat de PSD, la 5 zile după instalarea Guvernului Grideanu, în ianuarie 2017, când a fost numit secretar general al MJ
  • Nu a dat nici măcar un concurs pentru funcțiile de înalt funcționar public pe care le-a îndeplinit din 2012 și până în prezent, toate numirile sale fiind făcute prin decizia politică a unor reprezentanți PSD.
  • A fost păstrat în funcție de ministrul liberal al Justiției, Cătălin Predoiu, până la începutul lunii februarie, când, în urma demersurilor noastre, a fost destituit de  primul ministru Ludovic Orban, prin decizia nr.106/4.02.2020
  • A menționat, în ultima declarația de avere depusă, un venit anual încasat de 230.000 de lei, adică aproape 20.000 de lei pe lună

JustNews vă prezintă cazul incredibil al ascensiunii în funcția publică a fostului secretar general de la Ministerul Justiției, Ion Claudiu Teodorescu. După ce a intrat în corpul funcționarilor publici în 2012, ocupând, doar pentru o lună, un post de consilier la o structură ce aparținea de fostul Minister al Comunicațiilor, a urcat, în doar 5 ani, grație relațiilor politice pe care le-a avut în cadrul fostului partid de guvernămînt – PSD, în fruntea ierarhiei funcțiilor publice din Ministerului Justiției.

  • Funcția de secretar general (SG) al unui minister este cea mai înaltă la care poate să aspire un funcționar public de carieră. Pentru acest lucru îți trebuie oficial condiții precum vechime, studii, competențe, etc, iar neoficial *proptele*.
  • În prezent, funcția de secretar general al ministerului a căpătat o importanță aparte, mai ales dacă postul de ministru se vacantează, dintr-un motiv sau altul: printr-un OUG dat în septembrie 2019, fostul premier Viorica Dăncilă a desemnat secretarul general de minister ca persoana ce devine ordonator principal de credite, în absența ministrului. 

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Ministerului Justiției, Ion Claudiu Teodorescu a intrat în corpul funcționarilor publici în iulie 2012, pe postul de consilier principal la Direcția Management Financiar și Control din cadrul Organismului Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI), unde ar fi avut ca principală atribuție *gestionarea proiectelor finanțate din fonduri structurale in domenul IT&C*.

Relația cu Victor Ponta

Până in iulie 2012, I.C.Teodorescu a fost pe rând, profesor la catedra socio-umană de la Liceul Rovinari (2000-2002), apoi expert parlamentar (șef de cabinet și coordonator al biroului parlamentar al deputatului Victor Ponta) între 2004-2012. În paralel, a fost consilier personal al ministrului pentru relația cu Parlamentul,Victor Ponta (în 2009), consilier județean din partea PSD, (între 2008 -2012), și membru în AGA sau CA al unor societăți ori instituții publice (Spitalul de Pneumoftiziologie Tudor Vladimirescu, Vârful Păpușa SA, Tisprest SA).

Prin urmare, activitatea sa principală din acea perioadă era strâns legată de cea a omului politic Victor Ponta, care avea în Gorj circumscripția de deputat. De altfel, așa cum Hotnews.ro a dezvăluit într-un articol din 2014(), Victor Ponta a cumpărat o cabană cu teren chiar de la familia lui Teodorescu (potrivit declarațiilor făcute de I.C.Teodorescu pentru publicația gorj-domino.ro). Prin urmare, legătura personală existentă la acea vreme între Ion Claudiu Teodorescu și Victor Ponta nu poate fi tăgăduită.

O lună pe o funcție de execuție, după care prefect la Gorj

Să ne întoarcem la anul 2012. Victor Ponta ajunge prim-ministru în data de 7 mai 2012. În iulie 2012, Ion Claudiu Teodorescu dă concurs (era singura posibilitate de a căpăta statutul de funcționar public) la OIPSI. În această instituție, I.C. Teodorescu nu stă decît mai puțin de o lună, întrucît, pe 31 iulie, Victor Ponta semnează Hotărârea nr.813 privind exercitarea, cu caracter temporar, în condițiile legii, a funcției publice de prefect al județului Gorj de către domnul Teodorescu Ion Claudiu (vezi documentul ).

Secretar general adjunct la ministerul rudei lui Ponta

Cariera domnului Teodorescu cunoaște o nouă ascensiune, astfel că, din ianuarie 2014 nu mai apare ca prefect al județului Gorj, întrucât a fost detașat în funcția de secretar general adjunct al Ministerului Justiției (vezi doc) . De ce Ministerul Justiției?  Probabil pentru că în fruntea ministerului se afla, între 2013 și 2015, Robert Cazanciuc, a cărui soție este verișoara premierului de atunci al României, Victor Ponta.

În paralel, I.C.Teodorescu figurează între 2014 și 2015 ca având funcția publică de consilier principal la Direcția Națională de Probațiune, structură în coordonarea directă a ministrului justiției.

*Pentru cititorii noștri care nu sunt familiarizați cu funcțiile din sistemul public, trebuie să explicăm, pe înțelesul lor:  funcționarii publici au  – într-un limbaj simplificat, cam ca în armată – grade și funcții: pot fi de pildă consilier debutant, asistent, principal sau superior (ca grad), și să aibă diverse funcții – șef birou, șef serviciu, director, secretar general, etc.

Un concurs cu ”cântec”

În funcția de secretar general adjunct al Ministerului Justiției, Ion Claudiu Teodorescu nu stă decât până în decembrie 2015, când este revocat din acest post de conducere de către noul prim-ministru Dacian Cioloș, la propunerea ministrului Justiției, Raluca Prună.

  • Am contactat-o pe Raluca Prună pentru a obține detalii despre decizia sa de încetare a exercitării funcției de secretar general adjunct al MJ în cazul lui I.C. Teodorescu, dar fără nici un rezultat.

Revocarea d-lui I.C. Teodorescu părea a fi un mister, pe care noi credem că am reușit să-l deslușim:

  • pe 13.11.2015 este afișat pe site-ul ANFP anunțul privind organizarea unui concurs pentru două posturi de secretar general adjunct la Ministerul Justiției (vezi anunțul ) – concursul avea ca dată de susținere a probei scrise 15.12.2015
  • pe 5.12.2015 ( cu 10 zile înainte de proba scrisă), în presă apare o informație difuzată de un reprezentant al Mișcării Populare, Ion Săvoiu, care susține că I.C. Teodorescu și-ar fi *aranjat* concursul la MJ ( vezi link . )
  • pe 10.12.2015 (la 5 zile după ce în presă apare informația privind *aranjarea* concursului)  Raluca Prună propune primului ministru Dacian Cioloș revocarea lui IC.Teodorescu ( vezi link

*Deși l-am contactat, nu am reușit să aflăm de la I.C.Teodorescu dacă s-a înscris sau nu la concursul din decembrie 2015. Așa cum nu am aflat răspunsul la multe alte întrebări. Cum ar fi, de pildă, de ce anunțul de concurs nu a fost publicat pe site/ul MJ? (În acea perioadă – noiembrie-decembrie 2015, pe site-ul ministerului – just.ro – nu se regăsește anunțul de concurs pentru cele două posturi, deși multe alte anunțuri din acea perioadă au rămas în continuare postate).

Oricum, I.C.Teodorescu rămîne în MJ pe un post de execuție, ocupându-se, în calitate de consilier superior, printre altele, de *asigurarea componentei juridice a activității investiționale la imobilele în care își desfășoară activitatea instanțele judecătorești*.

Din nou pe cai mari

Venirea la putere a noului guvern PSD-ALDE, la 4 ianuarie 2017, îi deschide lui Ion Claudiu Teodorescu, noi portițe de afirmare: pe 9 ianuarie, la doar 5 zile de la învestirea cabinetului Grindeanu, el este numit în cel mai înalt post de funcționar public din MJ, respectiv de secretar general 

Cum a ajuns din nou în cărți, pe lângă noul ministru al Justiției, Florin Iordache, nu știm, dar am observat un element de culoare: și unul și altul au în comun – pe lîngă numeroasele facultăți, mastere, cursuri și academii – faptul că au absolvit, unul (Ion Claudiu Teodorescu) un Master la Facultatea de Drept de la Universitatea Liberă Internațională din Moldova, iar celălalt, respectivul Florin Iordache, doctoratul la celebra universitate din Chișinău, considerată de presa românească drept o adevărată *fabrică de diplome* (link )

Miniștrii pleacă, SG-ul rămâne

Schimbările repetate de miniștri din fruntea Justiției – Florin Iordache, Tudorel Toader, Ana Birchall – nu îl afectează în niciun fel pe I.C. Teodorescu, care își conservă bine-mersi postul de secretar general, chiar și în condițiile în care schimbarea de guvern, de la sfârșitul anului trecut, face ca în fruntea MJ să ajungă liberalul Cătălin Predoiu.

După îndepărtarea de la guvernare a PSD-ului, președintele Klaus Iohannis și primul ministru Ludovic Orban au făcut un titlul de glorie din necesitatea eliminării structurilor pesediste din ministere . Mai mult, Ludovic Orban a pledat, în mod repetat, pentru ca la nivelul instituțiilor publice, persoanele numite politic să fie înlocuite, prin concursuri transparente, cu profesioniști. 

„Trebuie să depășim această perioadă în care angajările se făceau pe ușa din dos, pe pilăraie, pe nepotism sau pe bază de carnet de partid. Trebuie deschis concursul către toate competențele din societate, astfel încât cei mai valoroși oameni să ajungă să dețină funcțiile publice de conducere și posturile de execuție“ – Ludovic Orban

  • Cariera de înalt funcționar public a d-lui I.C. Teodorescu poate fi schematizată astfel:

Ce a făcut Ludovic Orban?

În pofida apelurilor la eliminarea *structurilor pesediste* din ministere, I.C.Teodorescu a reușit să-și conserve funcția din Ministerul Justiției încă trei luni. Justnews l-a contactat însă pe ministrul justiției, Cătălin Predoiu, care, imediat după ce a aflat CV-ul secretarului său general, a solicitat Guvernului încetarea detașării lui Ion Claudiu Teodorescu. Astfel, pe 4.02.2020, în Monitorul Oficial a apărut decizia 106 semnată de premierul Ludovic Orban prin care acesta hotărește * încetarea exercitării, cu caracter temporar, de către domnul Ion Claudiu Teodorescu a funcției publice vacante din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Justiției*.

Întrebarea pe care o adresăm cititorilor, după ce analizează CV-ul domnului Ion Claudiu Teodorescu, și informațiile prezentate în articolul nostru: a fost sau nu Ion Claudiu Teodorescu *un exponent al structurilor pesediste din administrația centrală*?

  • Precizare importantă : din informațiile noastre, I.C. Teodorescu nu a dat nici măcar un concurs pentru funcțiile de înalt funcționar public pe care le-a ocupat între 2012-2020: prefect, secretar general adjunct și secretar general al Ministerului Justiției.
  • Merită să menționăm și venitul anual încasat de I.C. Teodorescu în declarația de avere depusă în 5.06.2019:  230.000 lei, adică aproximativ 20.000 de lei pe lună.

foto: agerpres.ro

spot_img

Articole recente

L-a ajutat să fugă din țară pe fratele său, condamnat ulterior pentru terorism, și-a primit și executat pedeapsa, iar acum va fi reabilitat

Mahmoud Omar este fratele celui mai cunoscut terorist aflat în închisorile din România, Omar Hayssam. La sfârșitul anului 2007,...

Mai multe articole din aceeași categorie