ANAF se luptă, cu afaceristul Horațiu Berdilă, să recupereze de la acesta prejudiciul de 18 milioane de lei dintr-un dosar de corupție

Exclusivitate

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) se judecă de aproape 3 ani cu afaceristul Horaţiu Bruno Berdilă, ce fusese implicat în dosarele lui Vasile Blaga și Gheorghe Stefan (Pinalti) și care a încheiat în 2019 un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu DNA, acceptând să primească o condamnare de 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală şi să achite un prejudiciu de peste 18 milioane lei.

Instanța de fond – Tribunalul București – a admis în februarie 2022 cererea de chemare în judecată, formulată de ANAF, împotriva pârâtului Berdilă Horatiu Bruno, care a fost obligat la plata către ANAF a sumei de 18.403.485,77 lei si a obligatiilor accesorii aferente legislatiei fiscale, conform datei de scadentă a achitării fiecărui impozit în parte (TVA si impozit pe profit) si până la achitarea integrală a debitului principal. Berdilă a atacat soluția cu apel, litigiul ajungând astfel pe rolul Curții de Apel București. Recent, și această instanță a dat dreptate ANAF, dar sentința nu este definitivă și mai poate fi atacată cu recurs la instanța supremă, în termen de 30 zile de la comunicare.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2011 – 2012, omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă a asigurat înregistrarea în contabilitatea unei firme pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăţi pentru operaţiuni comerciale fictive. În realitate, plăţile făcute de Berdilă către societăţile respective reprezentau remiterea sumelor pretinse de către fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi fostul vicepreşedinte al PDL Vasile Blaga pentru facilitarea derulării în bune condiţii a contractelor încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri cu diverse autorităţi contractante. Prin această modalitate, societatea administrată de Berdilă s-a sustras de la plata taxelor către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 lei şi TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 lei.

În 2019, în prezenţa avocatului ales, Horaţiu Bruno Berdilă a declarat că recunoaşte comiterea faptei reţinută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi 8 luni.
Dosarul împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti, care, în iulie 2020, a admis acordul de recunoaștere a vinovăției. A urmat însă apelul, iar Curtea de Apel București a hotărât, în decembrie 2020, să retrimită cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală.

În fine, în martie 2021, instanța de fond a admis din nou acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între Direcţia Națională Anticorupție și inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, dar a lăsat nesoluționată latura civilă. Procesul penal s-a încheiat astfel în martie 2021, întrucât niciuna dintre părți nu a atacat soluția instanței de fond, în termen de 10 zile de la comunicare.

spot_img

Articole recente

După ce s-a bătut cu punctul în piept invocând practici înșelătoare, ANPC nu s-a mai deranjat să-și motiveze recursul în litigiul cu o bancă

O decizie controversată În  mai 2023, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), prin vocea fanfaronului său șef Horia Constantinescu, anunța...

Mai multe articole din aceeași categorie