Sentința ce viza acordul de recunoastere a vinovăției, încheiat de afaceristul Horațiu Berdilă, implicat în dosarele lui Blaga și Pinalti, a fost desființată, iar cauza trimisă spre rejudecare

Exclusivitate

Curtea de Apel București a pronunțat miercuri, 9 decembrie, soluția definitivă în procesul în care era judecat omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă, iar ANAF-ul atacase sentința penală dată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală.

  • Solutia pe scurt: Dp.1390/A- În baza art. 488 C.p.p. rap. la art. 487 C.p.p. admite apelul declarat de către partea civilă ANAF împotriva sentinţei penale nr. 788/F/15.07.2020 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 5555/3/2020. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală apelată şi: Trimite cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 09.12.2020.
    Document: Hotarâre  1390/2020  09.12.2020

DNA sesizase instanțele de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției, încheiat de Berdilă Horațiu Bruno, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Tribunalul București a admis acordul de recunoaștere a vinovăției în iulie anul acesta.

Procurorii DNA au susținut că, în perioada 2011 – 2012, omul de afaceri Horațiu Berdilă a asigurat înregistrarea în contabilitatea firmei pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de patru societăți pentru operațiuni comerciale fictive, respectiv S.C. Tecnotrans Total Dinamic S.R.L., S.C. Medisun Total Consulting S.R.L, S.C. Sertranalex  Com SRL și S.C. Corte Antica Consulting S.R.L.  Serviciile facturate nu au fost însă prestate în realitate de cele patru societăți comerciale menționate mai sus, acestea neavând nici angajați și nici capacitatea de a presta serviciile menționate în comenzile întocmite, fiind folosite doar pentru emiterea de facturi fiscale de către persoanele care le controlau.  Astfel, plătile făcute către societățile respective ar fi mascat remiterea sumelor pretinse de către fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan (Pinalti) și fostul vicepresedinte al PDL Vasile Blaga pentru facilitarea derulării în bune condiții a unor contracte IT încheiate de societatea pe care o administra omul de afaceri Horațiu Berdilă – Romsys – cu diverse autorități contractante. Prin această modalitate, societatea administrată de Horațiu Berdilă s-ar fi sustras de la plata unor taxe către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 de lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 de lei și TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 de lei. În vederea recuperării prejudiciului, societatea administrată de Berdilă a consemnat, într-un cont bancar, suma de 18.403.458 de lei, asupra careia s-a aplicat ulterior sechestru asigurator.

În fața magistraților, Horațiu Berdilă a declarat că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa și a încheiat un acord în care accepta o condamnare de 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 8 luni.

Cine este Horațiu Berdilă

Potrivit publicației Curentul, Horaţiu Berdilă a absolvit Politehnica din Iași și a avut ca primă slujbă una de broker la Romfin, unde a lucrat timp de 4 ani. În 1999, Horațiu Berdilă a intrat pe domeniul vânzărilor, unde a activat timp de 5 ani la companiile Orange și POSTelecom. Adevărata propulsare în lumea bună a venit în noiembrie 2004 când Berdilă a devenit Director Comercial la Softwin și mai apoi Director General al companiei Ascenta și vicepreședinte (deputy CEO) al grupului Softwin. În noiembrie 2009, austriecii de la Romsys îl cooptează ca Director General. Romsys era cunoscută ca abonată la contracte cu statul, la Ministerul Afacerilor Interne, Transelectrica, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educaţiei sau Metrorex, și că acolo unde nu putea câștiga licitațiile devenea subcontractor al marilor jucători din piața IT, Jurnalul Național exemplificând cu subcontractări de la IBM.

spot_img

Articole recente

Răsturnare de situație: Primăria Sectorului 5 pierde definitiv litigiul pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar...

La sfârșitul anului 2019, Asociaţia CAMERA DE COMERT ȘI INDUSTRIE ROMANO-GERMANĂ DEUTSCH RUMANISCHE INDUSTRIE UND HANDELSKAMMER AHK a înaintat o ofertă Primăriei...

Mai multe articole din aceeași categorie