Comunitatea evreilor pierde procesul în care solicita compensații pentru un schimb inechitabil de terenuri

Exclusivitate

Fundația Caritatea, entitate juridică creată de Federația Comunităților Evreiești din România și Organizația Mondială Evreiască pentru Restituirea Bunurilor, a chemat în judecată la începutul anului 2021 Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase, din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), solicitând anularea Deciziei nr.9319/08.10.2020 emisă de comisie. Fundația Caritatea a cerut de asemenea să-i fie recunoscută calitatea de persoană îndreptățită să beneficieze de prevederile OUG nr. 94/2000 și pentru imobilul teren situat pe strada Sevastopol 13-17, sectorul 1 București ( în apropiere de „Piața Victoriei”), și să i se acorde despăgubiri, prin raportare la standardele internaționale de evaluare, pentru diferența de valoare dintre imobilul cedat și cel primit, în urma unui schimb de terenuri efectuat în anul 1980.

Teren în Piața Victoriei vs teren în Pajura

Avocații Fundației Caritatea au argumentat că terenul a aparținut Federației Comunităților Evreiești din România (FCER) și a fost preluat în două etape, o dată prin Decretul nr. 176/1948 și apoi prin schimbul inechitabil de terenuri din data de 06.05.1980,  când pentru un teren în zona centrală a Capitalei, în suprafață de 11.860 mp, FCER a primit un teren într-o zonă periferică, și anume cartierul Pajura-Bucureștii Noi și cu o suprafață mai redusă. În opinia avocaților Fundației Caritatea, părțile contractului de schimb din anul 1980 nu aveau o forță de negociere similară, ținând cont că în acea perioadă nu exista o piață liberă care să stabilească valoarea și prețul terenurilor în funcție de cerere și ofertă, deoarece economia era centralizată, astfel că statul nu a avut în vedere un schimb echitabil valoric, ci a fost o decizie impusă, valorificată printr-un act de autoritate, respectiv prin decizia Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Municipiului București, după cum a consemnat rolii.ro.

Soluțiile instanțelor

În iunie anul trecut, Curtea de Apel București a dat dreptate Fundației Caritatea:

  • Solutia pe scurt: Admite acţiunea. Anulează Decizia nr. 9319/08.10.2020 emisă de pârâtă. Obligă pârâta să emită o decizie de despăgubire referitor la imobilul teren din Str. Sevastopol nr. 13-17, Bucureşti, pentru diferenţa de valoare dintre imobilele ce au făcut obiectul schimbului. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, depus la sediul acestei instanţe. Pronunţată azi 30.06.2021 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei.
    Document: Hotarâre  1036/2021  30.06.2021

Recent însă, pe data de 27 octombrie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a răsturnat sentința, dând dreptate comisiei constituite în cadrul ANRP:

  • Detalii soluţie: Admite recursul formulat de pârâta Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri care au aparţinut cultelor religioase din România împotriva Sentinţei nr. 1036 din 16 iunie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, în rejudecare: Respinge acţiunea formulată de reclamanta Fundaţia Caritatea în contradictoriu cu pârâta Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase din România, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată astăzi, 27 octombrie 2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

 

spot_img

Articole recente

L-a ajutat să fugă din țară pe fratele său, condamnat ulterior pentru terorism, și-a primit și executat pedeapsa, iar acum va fi reabilitat

Mahmoud Omar este fratele celui mai cunoscut terorist aflat în închisorile din România, Omar Hayssam. La sfârșitul anului 2007,...

Mai multe articole din aceeași categorie