Surse / Seism la Direcția de Asigurare Logistică Integrată din MAI (2): unul dintre adjuncți a plecat pe ”ușa din dos”, pensionându-se urgent chiar în pragul unui amplu control

Exclusivitate

JustNews a anunțat în exclusivitate că la Ministerul de Interne, la Direcția de Asigurare Logistică Integrată (DALI) din cadrul Direcției Generale Logistice (DGL), se desfășoară, de la începutul săptămânii trecute, un amplu control de fond, ce vizează între altele modalitatea în care șefi ai DALI, ai DGL, dar și alți angajați ar fi decontat ore suplimentare, efectuate în afara cadrului legal.  Amintim că  anchetatorii MAI au dat practic curs unor sesizări venite chiar din interiorul instituției, prin care se semnala faptul că personalul cu funcții de conducere din DALI și-ar fi decontat ore suplimentare presupus a fi efectuate atât în cursul săptămânii cât și în zilele de sâmbătă-duminică, precum și în zilele de sărbători legale.  Situația ar fi asemănătoare cu cea de la Jandarmeria Română unde un raport complex de control s-a transformat într-un dosar de cercetare penală la DNA Militar,  procurorii începând urmărirea penală a fostului inspector general Bogdan Enescu pentru faptele penale descoperite de ofițerii MAI care au verificat unitatea pe care o conducea.

Surse MAI ne-au informat că, după o săptămână de la declanșarea cercetărilor, situația de la DGL și DALI este „groasă” și că șefii acestor direcții din MAI ar fi „speriați” de ceea ce ar putea găsi structura de control pusă la treabă. DGL este condusă în prezent de chestorul de poliție Peligrad Ion, iar DALI de comisarul de poliție Bunghiuz Florin Nicolae.

A plecat cu pensia „grasă”

Dotat probabil cu un al 6-lea simț, adjunctul șefului DALI, comisarul-șef Marian Dascălu,  s-ar fi pensionat cu foarte puțin timp înainte de declanșarea verificărilor. El ar fi avut dosarul de pensionare depus, iar, imediat după Sărbătorile de Iarnă, ordinul acestuia de ieșire din sistem ar fi fost semnat de către ministrul de Interne proaspăt numit în funcție, Lucian Bode.

Un amănunt deloc de neglijat, prezentat de sursele JustNews, este acela că Marian Dascălu ar fi profitat și el din plin de aceste decontări, speculând legislația existentă. Astfel, comisarul șef Marian Dascălu și-ar fi trecut lunar, în ultimele șase luni, multe ore suplimentare, a încasat sume mai mari de bani, ce au contat, într-un anumit procent, la calculul final pentru stabilirea pensiei. Potrivit legislației aflate în vigoare, la calculul pensiei pentru un angajat MAI se au în vedere veniturile (nu salariile propriu-zise) din ultimele șase luni, plafonate însă la un anumit nivel.  Acest mecanism al umflării veniturilor angajaților aflați în prag de pensionare cu ore suplimentare, acordate cu larghețe în condițiile crizei coronavirusului, este larg întîlnit în ultima perioadă în sânul Ministerului de Interne.

Amenințare pentru acțiunea de control

Controlul de la DGL/DALI este efectuat de o structură la care ar lucra chiar fratele unuia dintre angajații ce ar urma să fie verificați. Potrivit declarației de avere de pe portalul MAI, comisarul-șef de poliție Aurel Martac este angajat la Direcția de Asigurare Logistică Integrată (DALI), adică chiar structura verificată.   Comisarul șef Dumitru Gheorghe Martac este angajat la Direcția de Audit Public Intern, respectiv structura trimisă în control la DALI și DGL.

Surse din MAI au confirmat pentru JustNews că cele două persoane sunt rude, dar au negat faptul că Gheorghe Martac ar face parte chiar din echipa de control de la DGL/DALI. Există însă teoretic riscul ca structurile controlate să fie atenționate cu privire la procedurile sau metodele de verificare pe care le-au dezvoltat în timp și pe care le folosesc de altfel și la această acțiune de control angajații de la Direcția de Audit Public Intern.

foto:mai.gov.ro

spot_img

Articole recente

De ce a fost condamnat, în primă instanță, un ilfovean, ce era recomandat de unii drept „un dentist ieftin, care lucrează bine”

În decembrie 2022, o femeie a aflat că în comuna ilfoveană Gruiu, sat Lipia, există "un dentist ieftin, care lucrează...

Mai multe articole din aceeași categorie