SURSE / Seism la Direcția de Asigurare Logistică Integrată din MAI (1): se suspectează că s-au umflat la greu orele suplimentare

Exclusivitate

Bani mulți scurși pe baza fișelor de pontaj, la fel ca la Jandarmeria lui Enescu…

După problemele găsite la Jandarmeria Română, o altă direcție din Ministerul de Interne este luată la bani mărunți. Nu de mult structurile de control ale Ministerului de Interne descindeau în curtea Jandarmeriei Române unde l-au luat la puricat pe fostul inspector general Bogdan Enescu și pe subalterni ai acestuia, totul legat de modalitatea de decontare a unor ore suplimentare, pretins executate în afara programului normal de lucru. Concret, finalitatea acelei acțiuni a reprezentat-o un raport complex de control, ce ulterior s-a transformat într-un dosar de cercetare penală la DNA Militar, unde procurorii au început urmărirea penală pe numele lui Enescu pentru faptele penale descoperite de ofițerii care au verificat unitatea pe care o conducea.

La acest moment, informează surse judiciare, aceeași echipă care a făcut verificările la Jandarmeria Română și a depistat neregulile privind decontarea acelor ore suplimentare, efectuează un control amănunțit la Direcția de Asigurare Logistică Integrată (DALI) din cadrul Direcției Generale Logistice (DGL) a MAI. Potrivit surselor citate, DGL este condusă de proaspăt avansatul chestor de poliție Ion Peligrad, în vreme ce la cârma DALI se află comisarul de poliție Florin Bunghiuz, directorul unității, comisarul șef de poliție Mihai Negrilă și comisarul de poliție Dascălu Marian, adjuncți ai acestuia.

Anchetatorii MAI au dat curs unor sesizări venite chiar din interiorul instituției prin care se semnala faptul că personalul cu funcții de conducere din DALI și-ar fi decontat ore suplimentare presupus a fi efectuate atât în cursul săptămânii cât și în zilele de sâmbătă-duminică, precum și în zilele de sărbători legale.

Mecanisme presupus nelegale

Potrivit surselor citate, s-ar fi pus la cale un mecanism presupus nelegal față de Ordinul MAI nr 40 din 27 aprilie 2018 și Ordinul 35 din 2019, precum si față de Legea 153 din 2017 privind Salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Mai precis, explică acestea, factorii de conducere ar fi „speculat” prevederea conform căreia dacă în termen de 60 de zile nu se recuperau orele suplimentare efectuate cu zi liberă, acestea urmau să fie decontate cu factor de 175 la sută din valoare unei zile normate. Astfel, factorii de conducere, spun sursele citate,  în mod expres nu ar fi apelat la zilele legale libere, pe care le-ar fi pontat ca zile muncite, și nici nu au apelat la recuperarea acestora în termenul de 60 de zile, scopul final fiind acela de a încasa sume mari de bani.

Întrebate la ce „reporturi” ar fi ajuns sumele încasate în acest fel de către persoane din conducerea DGL și DALI sursele citate nu au putut avansa cifre, dar au indicat că trebuie observate anomaliile privind încasările lui Bogdan Enescu de la Jandarmeria Română (fostul șef al Jandarmeriei ajunsese să încaseze și aproape 40.000 de lei într-o singură lună). Acesta este și motivul pentru acum anchetatorii DNA Militar încearcă descâlcirea acestei „rețete de succes” din sistemul bugetar.

Un alt aspect, indicat de sursele menționate, este acela că „centralizatoarele lunare cu personalul care a prestat muncă suplimentară nu au fost aprobate de către ordonatorul de credite” care, în situația de față, este potrivit legii ministrul de interne (până recent, Marcel Vela), sau secretarul general al MAI, chestorul principal de poliție Ioana Dorobanțu. Sursele citate au precizat că doar în baza acestor acte se putea efectua decontarea unor ore suplimentare prestate.

Mai mult, structurile de control ar putea verifica si care au fost „activitățile deosebite cu caracter operativ„ sau „neprevăzut”, pentru care s-au acordat decontarea acestor bani. Articolul 4 din Ordinul 40 /27 aprilie 2018 indică cu claritate condițiile de stabilire a acestor sporuri.

  • „Sunt activități deosebite desfășurate în domeniul ordinii și siguranței publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situații de urgență, în personalizarea, emiterea și evidența generală a documentelor de identitate și a pașapoartelor simple, în emiterea și evidența permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, pentru îndeplinirea sarcinilor și atribuțiilor de serviciu specifice unității potrivit competențelor legal stabilite, acele activități care se realizează în una dintre următoarele condiții:
  1. a) au un grad ridicat de risc asupra integrității fizice, sănătății sau vieții personalului implicat;
  2. b) au un grad ridicat de complexitate și dificultate;
  3. c) presupun intervenția specializată în funcție de nivelul de urgență și/sau gravitate al situației/evenimentului;
  4. d) la creșterea capacității operaționale a unității, precum și în situații de catastrofe, calamități, tulburări de amploare ale ordinii și siguranței publice ori alte asemenea evenimente.

În toate situațiile, activitățile prevăzute la alin. (1) trebuie să aibă “un caracter operativ sau neprevăzut”, se mai arată în actul normativ citat.

Activitățile desfășurate de DALI

Sursele citate ne-au oferit detalii legate de obiectul de activitate a unității controlate acum de structurile MAI. Astfel, DGL se ocupă în principiu cu coordonarea DALI. DALI în sine, spun sursele citate, este unitatea din MAI care are drept unice atribuții alimentarea și gestionarea unităților de hrănire și de cazare a restaurantelor și hotelurilor ministerului. Mai precis, angajații DALI se ocupă efectiv cu achiziționarea de produse alimentare în regim en-gros sau en detaliu, de organizarea de mese festive, cu procesatul materiilor prime și servirea angajaților ministerului (bucătarii și ospătării MAI).

O altă parte a DALI se ocupă de gestionarea parcului auto al MAI, ceea ce presupune verificările tehnice ale autospecialelor MAI, întreținerea mașinilor precum și achiziția de carburant, piese sau autospeciale.

Potrivit surselor citate, activitățile de acest gen nu s-ar încadra, conform legilor aflate în prezent în vigoare, la categoria de “activități operative și neprevăzute”. Exemplu de categorie de activitate operativă și neprevăzută  este legată de “menținerea ordinii și siguranței publice”, respectiv acțivitățile derulate de polițiștii trimiși în prima linie în perioada stării de urgență generate de pandemia de Covid 19.

O altă chestiune semnalată structurilor de control este aceea că, în pofida restricțiilor evidente ce au vizat localurile de alimentație publică, respectiv închiderea hotelurilor și a spațiilor închise din restaurante, factorii de decizie ai DGL și DALI, dar și subalterni ai acestora, au decontat sume de bani într-o perioadă cu aproape zero activitate.

foto: mai.gov.ro

spot_img

Articole recente

ÎCCJ a respins o plângere a Elenei Udrea, ce solicita excluderea din magistratură a 4 judecători, care nu i-au admis contestaţia în anulare din...

Înalta Curte de Casație și Justiție a pus capăt, miercuri, 15 mai 2024, procesului inițiat de fostul ministru Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie