Războiul lui Celentano și Firicel din Las Fierbinți contra CREDIDAM, intrat în al 8-lea an, se va relua abia după Paști

Exclusivitate

Completul C13 de la Secția a IV-a Civilă a Curții de Apel București, ce judecă litigiile dintre actorii Adrian Văncică, alias Celentano  și Cuzin Toma, alias Firicel din Las Fierbinți, pe de-o parte, și Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM), pe de altă parte, a decis, la termenul din 21 februarie, să amâne procesele pentru data de 15 mai 2024.  Judecătorii au dat astfel curs cererii de amânare formulată de expert, în condițiile lipsei raportului de expertiză solicitat.

În 2016, actorii Cuzin Toma și Adrian Văncică, interpreții simpaticelor personaje Firicel și Celentano din popularul serial de televiziune „Las Fierbinți”, difuzat de ProTV, au chemat în judecată, la Tribunalul București, Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM),  o asociație-organism de gestiune colectivă, ce are ca obiect de activitate colectarea si repartizarea remunerațiilor cuvenite titularilor de drepturi, artiști interpreți sau executanți, români si străini, ale căror prestații sunt utilizate pe teritoriul României. Cei doi actori au solicitat instanței să oblige CREDIDAM la plata unor sume importante de bani, reprezentând diferența dintre ceea ce trebuia să se plătească și ceea ce s-a plătit, sumă ce va fi stabilită pe baza unei expertize contabile, pentru difuzarea prestațiilor lor artistice.

Dacă în urmă cu 3 ani, Celentano nu a reușit să-i convingă pe judecătorii Tribunalului București de justețea pretențiilor sale, care i-au respins cererea, Firicel a avut în schimb mult mai mult succes. În toamna lui 2019, un complet al Secției a III-a Civilă a Tribunalului București a decis să admită cererea și să oblige CREDIDAM să-i plătească reclamantului Cuzin Toma suma de 2.025.000 lei, reprezentând remuneraţie, la care se va calcula dobândă legală.

După verdict, CREDIDAM a reacționat imediat și a dat publicității un comunicat în care afirma: “Referitor la informațiile recente apărute în spațiul public cu privire la procesul civil aflat pe rolul Tribunalului București, Secția a-III-a Civilă având ca părți CREDIDAM și actorul Toma Cuzin, informăm opinia publică cu privire la faptul că sentința pronunțată nu este definitivă. Precizăm că, în lipsa unui raport de expertiză contabilă întocmit în cauză și cu încălcarea flagrantă a dreptului la apărare, instanța de judecată a pronunțat Sentința Civilă nr. 2600/20.11.2019 prin care CREDIDAM a fost obligat în mod nelegal și neîntemeiat să plătească reclamantului Toma Cuzin suma de 2.025.000 lei reprezentând remunerație la care se va calcula dobânda legală, precum și cheltuieli de judecată în cuantum de 3.500 lei. Avocații CREDIDAM lucrează intens la pregătirea apelului care va fi formulat împotriva Sentinței Civile nr. 2600/20.11.2019 și care se va judeca în fața Curții de Apel București.”

spot_img

Articole recente

De ce judecătorii au respins până acum pretențiile de daune ale unei foste paciente a doctorului Burnei, în timp ce o altă victimă a...

În martie 2021, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani...

Mai multe articole din aceeași categorie