Proprietarul fostei platforme IMGB câștigă definitiv un important litigiu contra ANAF

Exclusivitate

SIF 1 (în prezent cunoscută sub denumirea Lion Capital) este Societatea de Investiţii Financiare BanatCrişana SA (SIF Banat-Crişana), care a preluat compania Doosan IMGB SA, cea care deţinea cea mai mare parte din terenul fostei platforme IMGB, ce cuprindea fabrici precum IMGB, FECNE, General Turbo, Romenergo Mecanica sau Vulcan. Potrivit Ziarului Financiar, SIF Banat Crişana (SIF1) a plătit 158,4 milioane de lei în toamna anului 2020 pentru achiziţia a 99,9% din platforma industrială IMGB, cel mai puternic constructor de echipamente complexe din România din perioada comunistă, deţinută din 2006 de coreenii de la Doosan. Din 2006 și până în 2020, Doosan IMGB SA înregistrase doar pierderi, iar cea mai mare cifră de afaceri a fost cea întregistrată în 2011, de 400 milioane de lei.

În primăvara anului 2021, reclamanta SIF 1 IMGB SA – fostă DOOSAN IMGB SA – a chemat în judecată ANAF – Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor, solicitând în principal restituirea sumei de 9.833.065 lei, ce reprezenta TVA aferentă achiziţiilor utilizate pentru realizarea produselor finite, care au fost comercializate sub costul de producție. După 20 de termene de judecată și o expertiză tehnică judiciară în specialitatea fiscalitate, propusă de reclamantă, instanța de fond – Curtea de Apel București – a pronunțat, în mai anul trecut, o primă soluție în acest litigiu:

  • Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Anulează în parte Decizia de soluţionare a contestaţiei nr. 293/28.12.2020 emisă de ANAF-DGSC, numai în ceea ce priveşte soluţia de respingere ca neîntemeiată a contestaţiei pentru suma de 8.303.838 lei TVA stabilit suplimentar de plată. Anulează în parte Decizia de impunere nr. F-MC 202/30.04.2020 şi Raportul de inspecţie fiscală nr. F-MC 88/30.04.2020 emise de DGAMC, numai în ceea ce priveşte TVA suplimentar de plată stabilit în sarcina reclamantei în sumă de 8.303.838 lei. Respinge în rest cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Admite în parte cererea formulată de expertul judiciar desemnat în cauză, dl Tirpe Ionel, de majorare a onorariului provizoriu stabilit pentru efectuarea expertizei cu suma de 1.245 lei, în sarcina reclamantei. Obligă pârâtele în solidar la plata către reclamantă a sumei de 5.050 lei cu titlul de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru şi onorariu de avocat. Respinge în rest cererea reclamantei de obligare a pârâtelor la plata cheltuielilor de judecată ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 26.05.2023, în condiţiile art. 402 teza finală C.pr.civ.

Sentința a fost atacată cu recurs de ambele părți, așa că litigiul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. La sfârșitul lunii trecute, judecătorii instanței supreme au dat câștig de cauză reclamantei SIF 1 IMGB SA – fostă DOOSAN IMGB SA:

  • Detalii soluţie: Respinge recursurile formulate de pârâtele Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (subrogată în drepturile şi obligaţiile Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor împotriva sentinţei civile nr. 911 din 26 mai 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondate. Admite recursul formulat de reclamanta SIF 1 IMGB S.A. (fostă DOOSAN IMGB S.A.) împotriva sentinţei civile nr. 911 din 26 mai 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal. Casează în parte sentinţa recurată şi, în rejudecare: Anulează Decizia de soluţionare a contestaţiei nr. 293/28.12.2020 emisă de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor şi Raportul de inspecţie fiscală nr. F-MC 88/30.04.2020 emis de Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili şi în ceea ce priveşte suma de 48.118.507 lei cheltuieli nedeductibile şi suma de 8.237.029 lei venituri din exploatare suplimentare rezultate din ajustări. Anulează Decizia privind modificarea bazei de impozitare ca urmare a inspecţiei fiscale nr. F-MC 203/30.04.2020 emisă de Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili în ceea ce priveşte suma de 48.118.507 lei cheltuieli nedeductibile şi suma de 8.237.029 lei venituri din exploatare suplimentare rezultate din ajustări. Obligă pârâtele să restituie reclamantei sumele achitate de aceasta în baza actelor administrative fiscale, în ceea ce priveşte obligaţiile fiscale suplimentare anulate. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei recurate. Obligă recurentele-pârâte la plata sumei de 16.076,90 lei cheltuieli de judecată către recurenta-reclamantă. Definitivă. Pronunţată astăzi, 28 noiembrie 2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
spot_img

Articole recente

5 avocați bucureșteni, invitați la un eveniment având ca temă protecția drepturilor și accesul la justiție a victimelor infracțiunilor

Baroul București informează avocații interesați despre implementarea proiectului transnațional "Addressing the gap in multidisciplinary cooperation to enhance the protection...

Mai multe articole din aceeași categorie