Investigații

EXCLUSIV/Poliţistul care cerea mită 1,1 milioane de euro era nemulțumit că banii erau mare parte în lei

Au fost 14 întâlniri între protagoniști pentru stabilirea sumei de 1,1 milioane de euro drept mită. Momentul culminant al flagrantului s-a consumat cu poliţistul care reproșa interlocutorului că presupusa mită este în lei. Milionul de euro a provenit din fondul operativ al DNA şi a fost recuperat integral

Fleancu Marius Aurelian, ofițerul de poliție judiciară delegat la Parchetul General să facă acte de cercetare penală într-un  dosar al patronului grupului Ager, Bogdan Savin, a avut mai multe  întâlniri atât cu persoana pe care a trimis-o la discuţiile cu Bogdan Savin, cât şi în mod direct cu omul de afaceri. Întâlnirile au avut loc fie la restaurant, fie chiar pe stradă, una dintre ele desfășurîndu-se chiar sub geamurile Poliţiei Capitalei.

Supărat pe moneda românească – Ofiţerul reproşa insuficiența bancnotelor în euro

După  mai bine de 14 întâlniri de tatonare şi negociere a sumei finale ce trebuia remisă de omul de afaceri Bogdan Savin, a fost programată întîlnirea la care urmau să fie predați banii. Înainte de întîlnire, organele de urmărire penală au pus la dispoziție suma solicitată, respectiv 1.100.000 euro, compusă din 4.356.000 lei (echivalentul a 900.000 euro) și 200.000 euro, pentru a fi remisă poliţistului. Banii au fost procurați din fondurile operative ale DNA ( și au fost ulterior recuperați în totalitate). Întâlnirea dintre cei doi a avut loc pe data de 1 mai la prînz, pe bulevardul Obregia din Cpaitală, în maşina suspectului.

În cadrul acestei întâlniri, înregistrată audio-video, intermediarul a vrut să-i dea lui Fleancu suma de 1.100.000 euro primită în ziua anterioară, precizându-i că este compusă din 200.000 euro și restul în lei. Când a auzit că suma pretinsă nu este în întregime în euro, polițistul s-a declarat extrem de deranjat și i-a spus pe un ton imperativ intermediarului că nu aceasta a fost înțelegerea și prin urmare să-i ducă banii înapoi lui Savin și să îi ceară să îi schimbe în valuta cerută de el. Imediat după acest schimb de replici, anchetatorii au intervenit, realizînd flagrantul delict.

Protagoniștii afacerii

Polițistul Marius Aurelian Fleancu a fost ajutat în activitatea infracțională de un intermediar, persoană care, în baza înțelegerii prealabile cu omul legii, a pretins sume de bani în numele acestuia de la martorul denunțător Bogdan Savin și a prezentat acestuia modalitățile de desfășurare a activităților procedurale astfel încât să fie dispusă soluția de clasare promisă.  Acest suspect, pentru activitatea de intermediere, a pretins în numele său de la martorul denunțător Bogdan Savin, fără cunoștința polițistului  de la Parchetul General, suma de 150.000 euro. În perioada februarie – aprilie 2020, martorul denunțător Bogdan Savin a avut mai multe întâlniri, unele doar cu intermediarul, altele doar cu Fleancu, dar și întâlniri la care au participat atât intermediarul cât și Fleancu. Într-un final, s-a stabilit ca suma pretinsă de inculpatul Fleancu Marius Aurelian prin intermediul intermediarului să fie de 1.100.000 euro.

În schimbul banilor, Fleancu Marius Aurelian promitea *aranjarea* unor  probe prin care va fi desfiinţată o expertiză ce a evidențiat un prejudiciu de 3 milioane de euro în cazul patronului grupului de firme Ager, Bogdan Savin, așa cum Justnews a relatat aici.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti a emis la începutul acestei luni un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele poliţistului Fleancu Marius Aurelian.