Mituitorul din dosarul Romgaz a fost arestat

Exclusivitate

Tribunalul București l-a arestat preventiv pe mituitorul din dosarul Romgaz, un intermediar al firmei Katan Consulting din Tîrgu Mureș, firmă care s-a arătat dispusă să pună la bătaie 200.000 de euro pentru ca firma de stat să vireze 1,6 milioane de euro pe un teren pe care firma de stat l-a cumpărat deși nu avea nevoie de el.

Intermediarul a fost propus pentru arestare preventivă magistraților Tribunalului București, denunțător în acest caz fiind un director din Romgaz. Potrivit unor surse judiciare, reprezentantul Katan a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia Tribunalului București nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel București.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, firma Katan Consulting din Târgu Mureș a fost înființată în 2007 de Tiberiu Ioan Petriș. În octombrie 2019, Petriș cesionează părțile sociale către Cătălin Ioniță. Despre acesta, publicația locală Turnul Sfatului arată că este văr drept cu Leonard Ionuț Lupă, directorul de achiziții al Romgaz.

A cumpărat de la rude, cu banii statului

Altfel spus, directorul care stabilește tot ce are nevoie cea mai profitabilă companie cu capital de stat din România a cumpărat un teren pentru Romgaz, vânzător fiind vărul său.

DNA arată că în perioada 28 aprilie – 11 mai 2020, intermediarul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcție de conducere într-o companie națională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania națională respectivă în calitate de cumpărător și o firmă privată în calitate de vânzător. Contractul a fost autentificat la notariat, iar obiectul contractului era achiziționarea, de către compania națională, a unei suprafețe de teren.
La data de 11 mai 2020, reprezentantul Katan Consulting i-a dat denunțătorului, în numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisă, moment în care a fost prins în flagrant de procurorii DNA.

Stație pilot irelevantă

Potrivit presei locale, motivul achizitionării terenului de către Romgaz a fost acela al construirii în viitor a unei stații pilot de distribuție a gazelor naturale comprimate pentru vehicule, terenul fiind în suprafață de 1,7 ha. Cu câteva zile înainte de vânzare, terenul situat în comuna Corunca, la șase km de Târgu Mureș, înspre Sighișoara. a fost întregit cu o suprafață de 5.700 de metri pătrați care Iar 5.700 de mp, teren cumpărat chiar înainte de tranzacția cu Romgaz de la Mango SRL, firmă deținută și administrată de Anda Ramona Cozma. Ea ocupă funcția de șef al Biroului de achiziții directe și planificare achiziții din cadrul Romgaz.

Romgaz a reacționat la comunicatul DNA și a transmis că va colabora cu procurorii. ”Conducerea executivă ROMGAZ a luat act de informaţiile apărute în presă şi transmite public pe această cale că manifestă toleranţă zero faţă de orice faptă de corupţie şi va sprijini organele abilitate să efectueaze cercetările în acest caz. S.N.G.N.”, se arată în comunicatul transmis de conducerea Romgaz.

spot_img

Articole recente

Cum s-a redus, la apel, de 4 ori cuantumul daunelor morale acordate unui funcționar al CJ Ialomița, achitat într-un dosar DNA

În februarie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunțau că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale...

Mai multe articole din aceeași categorie