Judecata fostului colonel SRI Dragomir, amânată cu sprijinul unui judecător din complet

Exclusivitate

Procesul fostului colonel SRI Daniel Dragomir, judecat pentru fapte de corupție, a fost amânat deoarece judecătorul Ovidiu Năstase-Richițeanu de la Curtea de Apel București a intrat subit în concediu de odihnă. Anterior, a preschimbat, cu de la sine putere, termenul de judecată fără să-și consulte colegii de complet.

Povestea acestui dosar este foarte interesantă. Potrivit portalului instanțelor de judecată, în februarie 2020, judecătorul Ovidiu Năstase-Richițeanu nu a ajuns la o opinie comună cu colegul de complet, așa că dosarul a fost repus pe rol pentru constituirea completului de divergenţă.

La termenul din 25.02.2020, când ar fi trebuit să aibă loc dezbaterile finale, inculpata Marinela Zoica Dragomir, soția lui Daniel Dragomir, a renuntat, la aparatorul ales și a solicitat un alt termen de judecată. Potrivit unor surse judiciare, Richițeanu a insistat pentru acordarea unui termen cat mai lung, de 30 de zile, în condițiile în care celălalt judecător din complet, Ciprian Ghiță, propusese un termen de cateva zile și a cerut avocați din oficiu pentru a preveni o nouă tergiversare.

Decizie unilaterală

Într-un final, dosarul s-a amânat pentru 24 martie 2020. Ovidiu Năstase-Richițeanu, de unul singur, a schimbat termenul ce fusese acordat pentru 24 martie 2020 pentru un altul la data de 21 aprilie 2020. Surse judiciare ne-au explicat că această decizie a fost un abuzivă deoarece art. 353 alin. 10 din Codul de procedură penală spune clar cine poate schimba un termen de judecată și se vorbește acolo de ”complet”, nu de un judecător din complet. „(10) Completul învestit cu judecarea unei cauze penale poate, din oficiu sau la cererea părţilor ori a persoanei vătămate, să preschimbe primul termen sau termenul luat în cunoştinţă, cu respectarea principiului continuităţii completului, în situaţia în care din motive obiective instanţa nu îşi poate desfăşura activitatea de judecată la termenul fixat”.

Mai mult, specialiști consultați de justnews ne-au declarat că această schimbare de termen este ilegală deoarece dosarul lui Dragomir are ca obiect și infractiunea de spălare a banilor, astfel încât trebuia să continue să se judece, potrivit art. 43 alin. 2 din Decretul nr. 195/2020 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României. „Procesele penale aflate în curs pe rolul instanțelor de judecată, inclusiv cele aflate în procedură în camera preliminară, se suspendă de drept pe durata stării de urgență, cu excepția celor de la alin. (1)lit. c) apreciate ca atare de judecător sau instanța de judecată, precum și a următoarelor cauze: cele privind infracțiunile flagrante, cele în care au fost dispuse măsuri preventive, cele referitoare la contestații împotriva măsurilor asigurătorii, cele privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, cele ce cuprind măsuri de protecție a victimelor și a martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele privind infracțiuni contra securității naționale, cele privind acte de terorism sau de spălare a banilor”, se arată în decret.

Epuizat de muncă

Mai departe, la termenul din 21 aprilie 2020, cauza nu s-a judecat deoarece Ovidiu Năstase-Richițeanu și-a luat concediu de odihnă. Surse judiciare ne-au declarat că nu este uzual ca un judecător să intre în concediu de odihnă în afara vacanței judecătorești. „O eventuală cerere de acest gen trebuie aprobată de președintele de Secție în baza unor motive pertinente, în cazul lui Richițeanu acestă cerere trebuia să fie aprobată de președintele CAB”, ne-a declarat sursa citată.

La data procesului, în complet a intrat un alt judecător care l-a înlocuit pe Năstase-Richițeanu. Din sală, de data aceasta, a lipsit avocatul lui Daniel Dragomir, Daniel Caraman, care a fost amendat cu 3.000 de lei. Magistrații au intrat în sală doar pentru a da un nou termen pe 14 mai 2020. Chiar dacă avocații inculpaților erau prezenți, dosarul nu se putea judeca deoarece lipsea Richițeanu, nefiind îndeplinită condiția continuității completului de judecată.

Cine este Richițeanu

Sectia pentru judecatori a CSM, controlată de majoritatea strânsă în jurul Liei Savonea, a dispus în ședința din 10 aprilie 2019 delegarea judecătorului Ovidiu Richițeanu în funcția de președinte al Secției I Penală a Curții de Apel București, până la ocuparea functiei prin numire, in conditiile legii, dar nu mai mult de 6 luni. Ulterior, i s-a mai prelungit mandatul de două ori.

Prima dată când a ajuns șef, Richiteanu era deja investit cu soluționarea procesul de corupție al fostului ofițer SRI Daniel Dragomir.

Dupa metoda preferată de Lia Savonea, judecătorul nu a fost numit ca șef al Secției I penale din cadrul CAB pe o perioada de trei ani ( conform art. 48 alin. 9 din legea nr. 303/2004), ci a fost doar delegat temporar, pe 6 luni, delegarea sa putând fi oricând revocată sau prelungită pe alte 6 luni de Secția pentru judecători a CSM.

Richițeanu este judecătorul care a decis achitarea foștilor șefi ai Federației Române de Fotbal și Ligii Profesioniste de Fotbal, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir în dosarul în care DNA i-a trimis în judecată pentru abuz în serviciu pentru dezafilierea Universității Craiova. 

Daniel Dragomir, fostul șef al Sectoarelor Informativ-Operative din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, este judecat pentru trafic de influență, spălare a banilor și folosire de informații ce nu sunt destinate publicității. La tribunal, în prima instanță, el a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri, dar a fost achitat pentru acuzațiile de corupție.

 

 

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie