Ieșit anul trecut din insolvență, constructorul Selina SRL pierde procesul cu Consiliul Concurenței

Exclusivitate

În martie 2023, constructorul bihorean Selina SRL (Drum Asfalt) a ieșit din insolvență, după aproape nouă ani de la demararea procesului.  La data de 23 martie 2023, Tribunalul Bihor a dispus închiderea cu succes a procedurii de reorganizare judiciară pentru Selina SRL, parte a Grupului Selina, unul dintre cei mai importanți jucători din piața construcțiilor din Ardeal. După cum a anunțat casa de insolvenţă CITR, care a coordonat procesul de reorganizare, creditorii majoritari în procedură au fost Unicredit Bank SA și Banca Transilvania SA, cu peste 80% din totalul sumelor asumate la plată prin planul de reorganizare, iar în perioada de reorganizare, compania a reușit să facă plăți de peste 13,5 milioane de euro.

Tot în perioada de reorganizare judiciară a societății bihorene, Consiliul Concurenței anunța în 2019 finalizarea investigaţiei privind trucarea unor licitaţii organizate de CNADNR (în prezent CNAIR), în anii 2012 şi 2013, în vederea atribuirii serviciilor de întreţinere curentă pe timp de iarnă (deszăpezire) a drumurilor naţionale şi autostrăzilor aflate în administrarea Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Cluj. În cadrul investigaţiei, Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii (Selina SRL, Diferit SRL, Athos Com SRL, Ritorsa Trans SRL), active în sectorul construţiei de drumuri şi autostrăzi, cu amenzi în valoare totală de 5,042,540 lei (aprox 1,1 milioane euro). Autoritatea de Concurenţă a constatat că licitaţiile deschise organizate erau fie anulate, ca urmare a depunerii de oferte neconforme/inacceptabile, fie suspendate, ca urmare a contestaţiilor depuse, astfel, ajungându-se la atribuirea serviciilor prin proceduri de negociere. Deşi companiile implicate au manifestat un interes crescut pentru procedurile de licitaţie deschisă, în cadrul fiecărui lot fiind depuse mai multe oferte, în urma suspendării sau anulării licitaţilor, negocierile s-au derulat în lipsa presiunii concurenţiale. Astfel, companiile fie au depus oferte fără a se concura, fie au depus oferte pentru mai multe loturi, dar negocierea sa derulat fără ca participanţii să se concureze efectiv. „În această situaţie, companiile au acţionat în mod concertat: contractele au fost adjudecate în cadrul procedurilor de negociere, prin rotaţie, fiecare dintre cele patru companii, câştigând cel puţin un contract, la preţuri mai mari comparativ cu cele ofertate în cadrul procedurilor de licitaţia deschisă. Pe de altă parte, modalitatea concretă de derulare a negocierilor, care implica prezenţa simultană a ofertanţilor la sediul autorităţii contractante pentru o perioadă considerabilă de timp, a favorizat comunicarea între companii”, a declarat atunci Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Sancţiunile au fost aplicate, astfel:

➢ Diferit SRL – 2,755,562 lei

➢ Selina SRL 1,329,936 lei;

➢ Athos Com SRL – 922,741 lei;

➢ Ritorsa Trans SRL – 34,301 lei.

În noiembrie 2019, Selina SRL a decis să atace Decizia Consiliului Concurenței la instanța de contencios administrativ competentă. În vara anului 2021, Curtea de Apel București a respins cererea de anulare a deciziei Autorității pentru concurență, ca neîntemeiată. Selina SRL a atacat hotărârea judecătorilor cu recurs, așa că litigiul a ajuns pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care, zilele trecute, a soluționat disputa:

  • Detalii soluţie: Respinge recursul declarat de recurenta-reclamantă Selina S.R.L. împotriva Sentinţei nr. 1103 din 13 iulie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 23 ianuarie 2024.
spot_img

Articole recente

De ce judecătorii au respins până acum pretențiile de daune ale unei foste paciente a doctorului Burnei, în timp ce o altă victimă a...

În martie 2021, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani...

Mai multe articole din aceeași categorie