Justnews.ro

Ion Caramitru (născut Ion Horia Leonida Caramitru) – actor de teatru și film, regizor, politician, ministru al culturii și director al Teatrului Național din București – a încetat din viață în data de 5 septembrie 2021, la vârsta de 79 de ani, după cum menționează Wikipedia.

7 luni mai târziu, în data de 5 aprilie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție decide să admită în principiu recursul principal declarat de reclamantul Caramitru Ion Horia Leonida şi recursul incident declarat de pârâta UCMR – ADA – Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor împotriva deciziei nr. 1314 din 15 octombrie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Câteva luni mai târziu, în data de 8 noiembrie 2022, instanța supremă pronunță soluția definitivă în acest dosar, ce avea ca obiect „drept de autor şi drepturi conexe” și în care calitatea de pârâți o dobândiseră moștenitorii regretatului actor:

  • Detalii soluţie: Decizia nr. 2161: Respinge, ca nefondate, recursurile declarate de reclamanţii Caramitru Michaela, Caramitru Matei Horia, Caramitru Andrei Dragoş şi Caramitru Ştefan-Liviu şi de pârâta UCMR – ADA – Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor împotriva deciziei nr. 1314 din 15 octombrie 2020, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Obligă pe recurenţii-reclamanţi Caramitru Michaela, Caramitru Matei Horia, Caramitru Andrei Dragoş şi Caramitru Ştefan-Liviu la plata sumei de 1.485 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, către recurenta-pârâtă UCMR-ADA-Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor. Definitivă.

Ion Caramitru se judeca de mai bine de 3 ani cu UCMR – ADA – Asociaţia pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor, organismul din România acreditat sa gestioneze drepturile de autor în domeniul muzical. Ion Caramitru solicitase judecătorilor următoarele:

  • Înscrierea în Registrul național al UCMR – ADA a operelor muzicale: a) Bârfe, zvonuri și minciuni-ilustrație; b) Anonimul venețian – ilustrație; c) Dumnezeu se îmbrăca la second hand – ilustrație.
  • Repartizarea remunerațiilor cuvenite ca urmare a gestiunii colective a operelor respective.

Ion Caramitru este cel care a realizat ilustrația muzicală pentru piesele teatrale „Dumnezeu se îmbracă de la second hand”, „Dineu cu proști” si „Bârfe, zvonuri și minciuni”. Instanțele care au judecat anterior dosarul – Tribunalul București și Curtea de Apel București –  au apreciat  că marele actor nu a realizat aranjamente muzicale, în sensul art. 8 alin.1 lit.a) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, ci a folosit fragmente din opere muzicale preexistente pentru a ilustra muzical piesele teatrale menționate. Judecătorii au constatat că alegerea, dispunerea (inclusiv dimensionarea) fragmentelor muzicale în cadrul pieselor de teatru nu este o operă muzicală derivată și, mai ales, nu constituie obiect al gestiunii colective de către UCMR – ADA, dar aceeași activitate de ilustrare muzicală constituie o parte a unei creații intelectuale complexe, respectiv operă de regie teatrală. În consecință, acestea au fost motivele pentru care acțiunile au fost respinse ca nefondate.

 

foto: wikipedia.org

Alte articole