Înalta Curte de Casație și Justiție a decis săptămîna trecută să respingă contestaţia formulată de persoana extrădabilă Eduard Solokhin împotriva sentinţei penale nr.199/P din data de 19 decembrie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa.
Ce prevedea sentința Curții de Apel Constanța
În baza art.52 alin.1 lit. c din Legea nr.302/2004, republicată, Curtea de Apel Constanța a constatat îndeplinite condițiile extrădării persoanei extrădabile Eduard Solokhin cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune gravă în mai multe cazuri, prevăzută de art.159 secțiunile 1-4 din Codul penal din Rusia și formulată sub nr.81/3-1010-19 din 11.11.2019 de către Procuratura Generală a Federației Ruse. Instanța din Constanța a mai arătat, în motivare, că în baza art.56 din Legea nr.302/2004, republicată, predarea persoanei extrădate se realizează de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, în termenul și potrivit condițiilor prevăzute de art.56 alin.3 din Legea nr.302/2004, republicată.
Între România și Federația Rusă este în vigoare Convenția Europeană de Extrădare, act juridic pe care țara noastră l-a ratificat prin Legea 80/8.05.1997.
Cine este Eduard Solokhin
În vîrstă de 53 de ani, Eduard Solokhin se afla pe lista internațională a persoanelor căutate de Interpol încă din luna martie a anului trecut. El este acuzat de fraudă de mare amploare: oferea bunuri imobiliare persoanelor juridice, primea o plată în avans, după care dispărea cu banii. Edward Solokhin a fugit din Rusia, după ce a fost plasat în arest la domiciliu de o instanță din Sankt Petersburg. A ajuns în România, împreună cu soția lui, Olga Solokhina. Firma pe care o administrau cei doi și prin care își derulau escrocheriile se numea Pervomayskaya Zarya