Justnews.ro

În martie 2019, bucureșteanul Costan Florian s-a prezentat la angajare la  firma Vaillant Group SRL. El a prezentat cu acel prilej un cazier judiciar falsificat, care nu menționa nici antecedentele sale penale și nici mai ales interdicția legală impusă acestuia, respectiv cea legată de interzicerea ocupării unei funcții de gestionar.

Cum a virat în contul personal 485.752,75 lei

Angajat în firmă pe postul de „referent de specialitate financiar-contabilitate”, Costan Florian a descărcat din softul de contabilitate un fișier de model text, ce avea completate datele furnizorilor de servicii. Apoi a modificat contul IBAN al furnizorilor cărora societatea la care lucra trebuia să le efectueze plăți, ștergând contul real al respectivelor companii și introducând contul personal. După care, prin online banking, el a efectuat un număr de 3 operațiuni financiare constând în transferul interbancar din contul societății Vaillant Group SRL în contul personal, a sumelor de 13.280,40 lei – la data de 16.04.2019, 276.545,49 lei – la data de 23.04.2019 și 195,926,86 lei la data de 09.05.2019. În total, 485.752,75 lei. Sumă pe care și-a însușit-o, evident, pe nedrept. Această faptă a întrunit elementele constitutive ale infracțiunii de fraudă informatică în formă continuată, faptă prev. de art. 249 alin. 1 C .P., cu aplic. art. 35 alin.1 C.P. (3 acte materiale).

Sentință mai blândă la Judecătoria Buftea

În data de 6 aprilie 2020, Costan Florian a fost condamnat de Judecătoria Buftea la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică. La aceasta s-au mai adăugat 3 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de neexecutarea sancţiunilor penale, 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, 3 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals. La pedeapsa cea mai grea, de 2 ani închisoare, instanța a adăugat sporul obligatoriu de 1/3 din celelalte pedepse, respectiv 4 luni închisoare, în total 2 ani şi 4 luni închisoare. La care a adăugat din nou pedeapsa restantă de 1 an şi 6 luni închisoare, astfel că în final inculpatul urma să execute pedeapsa de 3 (trei) ani şi 10(zece) luni de închisoare. În plus, inculpatul trebuie să achite firmei Vaillant Group SRL suma de 485.752,75 lei, reprezentând daune materiale.

Decizie aspră la CAB

Judecătorii de la Curtea de Apel București au fost însă mult mai duri în privința sancționării faptelor comise de Costan Florian:

  • 3 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică.
  • 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de neexecutarea sancţiunilor penale
  • 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale.
  • 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de uz de fals.

Inculpatul Costan Florian a fost condamnat astfel la pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 6 luni închisoare, la care au adaugat sporul obligatoriu de 1/3 din celelalte pedepse, respectiv 1 an închisoare, în total 4 ani şi 6 luni închisoare. Magistrații au constatat că faptele supuse judecăţii au fost săvârşite în termenul de supraveghere de 3 ani stabilit prin sentinţa penală precedentă, așa că la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare stabilită au adăugat pedeapsa anterioară de 1 an şi 6 luni. În final inculpatul are de executat pedeapsa de 6 (şase) ani închisoare. Pentru o pagubă de 100.000 de euro.

foto:pixabay.com

Alte articole