Soțul Gabrielei Firea, Florentin Pandele, mai primește o șansă în procesul de calomnie privind teza sa de doctorat

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit recent să admită recursul declarat de primarul din Voluntari, Florentin-Costel Pandele, în procesul intentat de acesta pentru acuzațiile de plagiat în ce privește teza sa de doctorat. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru 16 decembrie. Tribunalul Cluj și apoi Curtea de Apel Cluj au respins pretențiile soțului Gabrielei Firea și au dat dreptate editorului siteului pressone.ro, Press One Media SRL și autorului articolului incriminat, Iulia Marin:

Solutia pe scurt: Respinge apelul declarat de apelantul PFC împotriva sentinţei civile nr. 354 din 21.02.2017 pronunţată în dosarul nr. 1949/117/2016* al Tribunalului Specializat Cluj, pe care o păstrează în întregime. Obligă apelantul să plătească intimatei POM SRL suma de 4785 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în apel. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune, sub sancţiunea nulităţii, la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din 20.06.2019.

Faptele

La data de 18.05.2016, pe site-ul „pressone.ro” la secțiunea „Corupție”, a fost publicat articolul cu titlul „DOCTOR PANDELE. Primarul din Voluntari a copiat cel puțin o treime din teza de doctorat„, conținând afirmații de genul: „peste o treime din teza de doctorat în Științe Militare semnată de primarul orașului Voluntari, Florentin-Costel Pandele este copiată grosolan din alte surse”, „absolut niciun citat nu este încadrat cu procedurile academice”, „doctoratul primarului din Voluntari cuprinde fie însăilări de paragrafe copiate, fie pagini la rând preluate de la alți autori”, etc.  Articolul conține o analiză a tezei de doctorat menționate anterior, în cuprinsul căreia autorul afirmă că peste o treime din lucrare ar fi fost copiată din alte surse, iar reclamantul apreciază că această susținere este “lipsită de orice substanță reală” și aduce o gravă atingere imaginii sale publice. În plus, articolul a apărut în campania electorală, iar Pandele a susținut că acest lucru a fost făcut pentru a-i prejudicia şansele realegerii în funcţia de primar în Voluntari.

Pretențiile lui Pandele

Reclamantul Florentin-Costel Pandele cerea ca,  prin sentința ce se va pronunța, să se dispună obligarea pârâților la plata daunelor morale reprezentând echivalentul în lei a sumei de 350.000 EUR, obligarea pârâților, pe cheltuiala proprie, să publice scuze, precum și hotărârea ce se va pronunța în cauză, pe portalul societății „pressone.ro” și, de asemenea, să publice într-un ziar de largă circulație națională hotărârea ce se va pronunța, cu cheltuieli de judecată.

Concluzia instanței

Judecătorul a motivat că demersul jurnalistic care-l viza pe reclamantul Florentin-Costel Pandele nu a adus o atingere imaginii acestuia, cele cuprinse în articol au fost confirmate ulterior de autoritatea competentă în materie de acordarea titlului de doctor, titlu care i-a și fost retras. În consecință, nu se justifică acordarea de daune morale. În opinia judecătorului, ”în cauză nu există nici un element pe baza căruia să se poată aprecia că demersul jurnalistic în litigiu nu ar fi fost legitim, inclusiv din perspectiva bunei-credințe a pârâtelor”.  ”Susţinerea privind prejudiciile din campania electorală nu a fost probată, iar primarul a fost  reales la conducerea localităţii ilfovene cu 67%”, a mai argumentat instanța.”Apelul reclamantului va fi respins, în baza prev. art. 480 C.P.Civilă”,  a stabilit instanța din Cluj.

foto: primaria-voluntari.ro

spot_img

Articole recente

De ce i-au dat dreptate judecătorii avocatului Viorel Mocanu, reprezentantul PSD la BEC și fost agent guvernamental la CEDO, în litigiul acestuia cu ANI

Avocat, apropiat de PSD Viorel Mocanu este un avocat foarte apropiat de Partidul Social-Democrat și de reprezentanții săi. În 2018,...

Mai multe articole din aceeași categorie