Singurul român ajuns în spațiu se luptă în justiție pentru a-și apăra onoarea pătată de acuzațiile Consiliului Naţional de Etică

Exclusivitate

La Curtea de Apel București a debutat, la mijlocul lunii trecute, procesul în care Dumitru-Dorin Prunariu, primul român care a zburat în spațiu, a chemat în judecată Ministerul Cercetării și Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI). Dumitru Prunariu, alături de Marius Ioan Piso, fost președinte și director executiv al Agenției Spațiale Române (ROSA), solicită instanței de judecată anularea Hotărârii nr. 42/31.08.2023, emisă de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, prin care cei doi au fost sancționați.

Sancționarea lui Prunariu
Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) a fost sesizat de Serviciul Corp Control și Strategie Anticorupție din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, printr-un document înregistrat cu nr. 1929/9.06.2023. În urma analizei speţei, CNECSDTI a constatat că Dumitru Prunariu s-a aflat într-un conflict de interese, întrucât a ocupat în acelaşi timp funcţia de Director SP2 infrastructură al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), conform Actului adiţional nr. 3/2013, înregistrat la ROSA sunt nr. 507/25.11.2013, iar la MEN-CDI cu nr. 232/27.11.2013, şi funcţia de preşedinte al ROMSPACE – Asociaţia Română pentru Tehnologie şi Industrie Spaţială (conform http://romspace.ro/message.html), conform Adresei nr. 30432/2023/02.05.2023 de la Ministerul Justiţiei, persoană juridică care a beneficiat de fonduri de finanţare a cercetării din partea ROSA. Potrivit CCNECSDTI, chiar dacă Dumitru Prunariu a ocupat funcţia de director SP2 infrastructura doar în perioada mai 2012 – noiembrie 2013, având această poziţie, el a beneficiat de informaţii importante cum ar fi, de exemplu, organizarea şi evaluarea proiectelor-ofertă. Până la data de 27.11.2013, Dumitru Prunariu s-a aflat în componenţa echipei de conducere a Programului STAR al ROSA, iar Asociaţia Română pentru Tehnologie şi Industrie Spaţială ROMSPACE a participat la Programul STAR al ROSA la C2-2013 şi C3-2016.

În consecință, CNECSDTI a constatat încălcarea de către Dumitru Prunariu, în calitate de Director SP2 infrastructura al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), a obligaţiei legale de a evita conflictele de interese, întrucât a ocupat în acelaşi timp și funcţia de preşedinte al Asociaţia Română pentru Tehnologie şi Industrie Spaţială (ROMSPACE), care a beneficiat de finanţare din programul STAR al ROSA, conform următoarelor dispoziţii din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare:

  • art. 2 lit. c): « norme de bună conduită în activitatea de evaluare şi monitorizare instituţională a cercetării-dezvoltării, de evaluare şi monitorizare de proiecte de cercetare-dezvoltare obţinute prin acţiuni (…) »;
  • art. 2 lit. d): „norme de bună conduită în funcţiile de conducere în activitatea de cercetare- dezvoltare »;
  • art.21 alin. (6) lit. d): „neîndeplinirea obligaţiilor legale şi contractuale, inclusiv a celor aferente contractului de mandat sau contractelor de finanţare, în exercitarea funcţiilor de conducere ori de coordonare a activităţilor de cercetare-dezvoltare;
  • art.21 alin. (3) lit. a): „nedezvăluirea situaţiilor de conflicte de interese în realizarea sau participarea la evaluări”;
  • art.21 alin. (4) lit. b): „b) abuzul de autoritate pentru a obţine salarizare, remunerare sau alte beneficii materiale din proiectele de cercetare-dezvoltare conduse ori coordonate de persoane din subordine.”

Conform art. 324 alin. 1 lit. h din Legea nr. 1/2011 a Educaţiei naţionale, cu modificările si completările ulterioare, art. 14 alin. 1 lit. h şi i din Legea nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, CNECSDTI a dispus, pentru Dumitru Dorin Prunariu, următoarele sancţiuni ce urmează a fi aplicate, conform legii:

  • interzicerea, pentru o perioadă de 3 ani, a accesului la finanțare din fonduri publice destinate cercetării-dezvoltării;
  • suspendarea, pe o perioadă determinată de 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii superioare ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control sau ca membru în comisii de concurs.

Hotărârea nr. 42/31.08.2023 a CNECSDTI a fost adoptată cu 15 voturi ”pentru” (CNECSDTI are un număr de 23 de membri).

Reacția lui Prunariu
Într-o reacție acordată publicației G4Media.ro, Dumitru Prunariu a catalogat decizia de sancționare drept ”o situație abuzivă și neconformă cu realitatea datorată concluziilor tendențioase ale unui corp de control al MCID și al Consiliului de Etică din august 2023” adăugând că ”nu am fost contactat și consultat niciodată de reprezentanții Corpului de Control cu privire la „constatările” acestuia referitoare la mine. Nici decizia nu mi-a fost comunicată, așa cum prevăd reglementările legale.”
Referitor la acuzația de conflict de interese, Prunariu a declarat că ”se afirmă că sunt asociat în asociatia ROMSPACE, nefiind în fapt niciodată asociat (vezi extrasul atasat din Registrul asociațiilor). Se afirmă chiar că am fondat ROMSPACE (pag. 9 din decizie). În ROMSPACE am devenit doar angajat din 2013, conform CIM atasat, an în care am și ieșit din orice poziție în programul STAR, desfășurat în perioada 2012-2019, iar înainte de a avea vreun raport de muncă cu ROMSPACE am ieșit și din Consiliul Științific al ROSA (totul poate fi documentat). Numai din aceste prime neadevăruri dovedite simplu, prin documente accesibile public, se constată caracterul tendențios al acțiunilor corpului de control al MCID, trimis la ROSA cu dedicație, și al consiliului de etică.” În plus, Prunariu a afirmat că ”pentru a exista un conflict de interese, obligatoriu trebuie să existe o decizie luată de favorizare a unui proiect. În programul STAR, ca director al subprogramului infrastructură pentru perioada 2012-nov. 2013, nu am fost în situația de a lua vreo decizie! Evaluarea a fost făcută de experți evaluatori români și străini care și-au declarat imparțialitatea iar lista finală de punctaje a mers la ministrul cercetării pentru aprobare. Ulterior s-au încheiat contractele în ordinea punctajelor până s-a ajuns la limita bugetului aprobat pentru competiție. Dumitru Prunariu a mai spus că ”s-a urmărit înlăturarea celor mai competente persoane din domeniul spațial și preluarea acestei activități de un grup care are doar interese particulare. Interesul României și relațiile ei internaționale și interne sunt puternic afectate.” El a anunțat că a depus, printr-o casă de avocatură, ”o contestație bine argumentată către acest Consiliu de etică, în care combat cu argumente și documente afirmațiile și concluziile lor, care au un caracter eronat, prejudiciator, tendențios, cu gravă confuzie generată de neștiință, neglijență sau rea-credință, contrar realității și probelor/documentelor la care au avut acces.”

Cine este Dumitru Prunariu
Dumitru-Dorin Prunariu este primul și singurul român care a ajuns în spațiul cosmic. În data de 14 mai 1981, la ora 20 16’ 38” (ora Bucureștiului), de pe cosmodromul Baikonur, a fost lansată racheta Soiuz-40 (în greutate totală de 300 tone), având la bord echipajul mixt româno-sovietic format Dumitru Prunariu și Leonid Ivanovici Popov, cel din urmă cosmonaut sovietic care, în 1980, realizase recordul de durată în spațiul extraterestru de 185 de zile. Misiunea spațială a durat 7 zile, 20 de ore, 42 de minute și 52 de secunde, după un parcurs circumterestru de 5.260.000 de kilometri. Prunariu a devenit astfel primul român din istorie care a zburat în spațiu si al 103-lea om ce a ajuns în spațiul extraterestru. Pentru realizarea cu succes a zborului cosmic, atât Prunariu, cât și Popov au fost decorați cu cele mai înalte ordine ale României și URSS. Din anul 1981 și până în anul 1998 Prunariu a fost, cu o pauză de aproape doi ani, inspector-șef pentru activități aerospațiale în cadrul Comandamentului Aviației Militare și apoi al Statului Major al Aviației și Apărării Antiaeriene. Dumitru Prunariu a fost trecut în rezervă în 2007 cu gradul de general-maior de aviație (general cu două stele), apoi in 2016 a fost avansat la gradul de general-locotenent (in retragere), general cu 3 stele. În mai 2004 Dumitru Prunariu a fost numit prin decret prezidențial în postul de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Federația Rusă, dar a fost re-chemat în țară la 24 mai 2005 de către președintele Traian Băsescu după numai un an de mandat, având cu acesta divergențe din perioada când au deținut ambii funcții de conducere în Ministerul Transporturilor. Dumitru Prunariu desfășoară o bogată activitate profesională, fiind membru a numeroase asociații și comisii de specialitate din România și străinătate.

spot_img

Articole recente

Baroul București le cere avocaților pensionari aflați în activitate să decidă dacă doresc să continue să-și exercite profesia

Baroul București a publicat la sfârșitul anului trecut un anunț în care le cere avocaților pensionari să decidă dacă...

Mai multe articole din aceeași categorie