Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât recent să caseze decizia Curții de de Apel Timişoara, Secţia I civilă, privind actiunea în raspundere delictuală formulată de Cornu Georgică împotriva Statului Român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, și să retrimită cauza spre rejudecare aceleiași instanțe de apel. Hotărârea ÎCCJ este definitivă.
Anterior, Curtea de Apel Timișoara a decis să anuleaze sentința apelată și să trimită cauza spre rejudecare la instanța de fond, respectiv la Tribunalul Timiș, care, în februarie 2020, a admis excepţia inadmisibilităţii și a respins acţiunea formulată de Georgică Cornu.
Pretențiile lui Georgică Cornu
În iunie 2019, reclamantul Georgică Cornu a chemat în judecată pârâtul Statul Român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice, solicitând instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța să dispună obligarea pârâtului la plata sumei de 46.600.000 lei cu titlul de daune morale ce i-au fost produse prin instituirea măsurilor inculpării în dosarul nr. 97/P/2013 instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți, respectiv a reținerii în același dosar pentru 24 de ore, a arestării ulterioare la domiciliu și a luării consecutiv a măsurii controlului judiciar (conținând inclusiv obligația de a se prezenta săptămânal în fața organelor de poliție și interdicția de a părăsi țara) și deci prin atingerile ce i-au fost aduse odată cu respectivele măsuri, onoarei, demnității și reputației sale.
În motivarea acțiunii, consemnată de rolii.ro, Georgică Cornu a arătat că și-a câștigat notorietatea în mediul de afaceri românesc prin dezvoltarea unui grup de firme foarte bine integrat (cunoscut sub denumirea prescurtată de Confort Izometal) din rândul cărora au fost atinse performanțe financiare remarcabile (după anul 2010, Confort figura pe locul al treilea în rândul societăților cu capital integral românesc în ordinea cifrelor de afaceri). Totodată, ca o recunoaștere a calităților sale manageriale, a fost propulsat de către oamenii de afaceri din Timișoara în calitate de Președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș.
Guvernul Ponta l-a băgat în insolvență
În cursul anului 2012 însă, ca urmare a unui blocaj financiar produs urmare a deciziei (neoficiale) guvernamentale de a nu mai plăti datoriile acumulate de diverse entități ale Statului Român față de societățile pe care le deținea, în condițiile lipsei de lichidități coroborate cu prevederile imperative ale Legii 85/2006, au fost declarate în încetare de plăți rând pe rând toate societățile din grup (caracterul integrat al raporturilor dintre societățile afiliate aducând în colaps întreaga structură). El a susținut că noul instalat Guvern Ponta a suspendat de facto orice plăți ce vizau datorii exigibile față de firmele sale, făcând imposibilă funcționarea și supraviețuirea pe piață a acestora.
În paralel, Georgică Cornu a fost vizat de anchete penale, creionându-se în presă, urmare a comunicatelor unităților de parchet ce îl cercetau, portretul unui infractor de proporții și, chiar dacă cifrele din ultimii ani erau grăitoare, fiind prin intermediul societăților pe care le deținea unul din cei mai mari susținători ai bugetului de stat (doar în perioada 2007- 2012 a plătit Statului Român cu titlu de taxe și impozite peste 40 de milioane de euro), el a ajuns să fie prezentat și socotit doar un abil evazionist fiscal și o persoană demnă de dispreț.
Dosar penal bazat pe un raport financiar de 2 file
În acel context, a fost declanșată ancheta în dosarul 97/P/2013 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Mehedinți, în care au fost cercetate așa zise fapte de evaziune fiscală și spălare de bani pretins comise în legătură cu activitatea unei firme, la care deținea calitatea de asociat majoritar și administrator. Au fost vehiculate sume de ordinul a zecilor de milioane de lei, pretinzându-se că el ar fi înregistrat în contabilitatea unei societăți facturi nereale de 7.058.348 lei și în a alteia facturi de 34.772.210 lei, sume pe care ulterior, prin pretinsa comitere a infracțiunii de spălare de bani, le-ar fi disimulat în cheltuieli fictive.
Dosarul penal amintit (97/P/2013) nu viza doar activitatea reclamantului, ci și a altor oameni de afaceri (cu privire la unii dintre aceștia acuzațiile dovedindu-se totuși reale). Goergică Cornu era însă acuzat de cel mai mare prejudiciu produs prin raportare la ceilalți suspecți din dosar și era personalitatea cu cea mai mare notorietate din rândul celor cercetați. În plus, informația percheziției domiciliare efectuate ca măsură dispusă în sus amintita cauză penală și apoi cea a inculpării, respectiv a reținerii și propunerii parchetului de a fi arestat preventiv, au fost preluate de presă și distribuite în forma unor materiale ce au compus prima pagină a ziarelor centrale și locale. El a fost reținut în noaptea de 10 spre 11 martie 2015, iar între data de 12 martie și 20 martie 2015 s-a aflat sub puterea măsurii arestului la domiciliu, cu toate consecințele pe care o astfel de îngrădire le presupune.
Afaceristul consideră că măsurile preventive dispuse și chiar inculparea au avut la bază o pripă a organelor judiciare și o analiză superficială a situație particulare a acuzațiilor ce îi erau aduse, fiind de neacceptat ca inculparea să se fundamenteze pe un raport de cercetare tehnico-științifică constituit din 2 file (în contextul în care se vehiculau sume din rândul celor anterior menționate și în condițiile în care ulterior pentru realizarea expertizei judiciare administrate în faza de urmărirea penală în dosar, a fost necesară verificarea a câtorva mii de înscrisuri, studiul constituindu-se în sute de pagini și durata analizei necesitând circa un an și jumătate).
Din cauza problemelor cu legea, și-a pierdut credibilitatea
În opinia lui Georgică Cornu, supunerea la respectivul tratament a avut consecințe negative cu privire la persoana sa, nemaiputând dezvolta vreo afacere personală, fiind tot timpul etichetat ca un personaj cu probleme și pierzându-și credibilitatea în fața partenerilor de afaceri cu care ar fi vrut să colaboreze. Mai mult, măsurile coercitive instituite în scop preventiv i-au îngrădit posibilitatea de a veghea în mod corespunzător procedura insolvenței la care firmele pe care le deținea erau supuse, ajungând în prezent să nu mai aibă nicio șansă de a mai recupera ceva, toate companiile respective intrând în faliment.
Totodată, etichetarea sa ca un posibil infractor i-a adus deservicii și în viața privată, cercul de prieteni distanțându-se iar copiii și familia privindu-l deseori cu neîncredere. Prin Ordonanța din 03.10.2018, calvarul legat de dosarul mai sus amintit a luat sfârșit, comunicându-i-se soluția clasării în ceea ce îl privește pentru ambele fapte de care fusese acuzat.
Omul de afaceri Georgică Cornu ar fi avut la un moment dat, în perioada de boom a afacerilor sale, o avere estimată la 160 milioane de euro. El a cunoscut notorietatea și prin relația pe care a avut-o cu realizatoarea de la TVR, Marina Almășan.
foto: facebook.com