Revoltător / O instituție a Statului Român voia ca un doctorand trimis la bursă în străinătate, care se îmbolnăvise grav, să-și suporte cheltuielile de școlarizare de 30.000 de euro

Exclusivitate

Bursa

La data de 13 iunie 2016, Agenția de Credite si Burse de Studii,  în baza Ordinului nr.4120 privind acordarea unei burse în străinatate pentru efectuarea studiilor universitare complete de doctorat la Institutul Universitar European din Florența, a încheiat cu tânăra A.A.A. contractul nr.4120 privind acordarea unei burse doctorale la instituția mai sus-amintită. Cuantumul bursei a fost de 1.260 euro lunar, cheltuielile urmând a fi suportate pentru primii 3 ani de studii.

La data de 19.06.2018 a fost adoptată de către Comisia de Disciplină a Institutului Universitar European decizia privind excluderea permanentă a tinerei A.A.A. și rezilierea imediată a statutului de cercetător doctorand, aceasta decizie fiind confirmată la data de 5.07.2018. Mai târziu, tânăra a fost informată în legătura cu suspendarea studiilor de doctorat începând cu 01.08.2018, pentru ca mai apoi să fie informată cu privire la confirmarea deciziei de excludere. Ulterior, la data de 9.10.2018 a fost adoptată decizia privind respingerea ca inadmisibil a apelului tinerei împotriva deciziei de excludere.

În urma acestei decizii, prin adresa nr.1690/22.10.2018, Agenția de Credite si Burse de Studii a propus încheierea unei tranzacții, iar după refuzul exprimat de către tânără, instituția,  ce se află în subordinea Ministerului Educației, a înaintat în instanță o cerere de chemare în judecată.

Procesul pe fond

Procesul a debutat la Judecătoria Sectorului 1, Agenția de Credite și Burse de Studii cerând instanței obligarea tinerei la plata sumei de 30.240 Euro, reprezentând contravaloare bursă si a 588,55 Euro reprezentând penalități.

Instanta a constatat că, pentru angajarea răspunderii civile contractuale, este necesară întrunirea cumulativă a 4 condiții, respectiv existența unei fapte ilicite care constă în nerespectarea unei obligații asumate prin contract (neexecutarea, executarea necorespunzătoare sau cu întârziere), existența unui prejudiciu, raportul de cauzalitate dintre faptă și prejudiciu si vinovăția debitorului. În această cauză însă, după cum consemnat rolii.ro, instanța a observat că ar putea fi incident unul dintre cazurile de exonerare de vinovăție, si anume cazul fortuit, respectiv „acel eveniment care nu poate fi prevăzut și nici impiedicat de către cel care ar fi fost chemat să raspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs” (art.1351 alin.1 și 3 Cod civil).

Argumentele instanței

Instanța a constatat că tânăra nu și-a îndeplinit o parte din obligatiile contractuale asumate datorită unei afecțiuni medicale neprevăzute care s-a declanșat și a afectat-o în  perioada în care se afla la cursurile doctorale. Astfel, în scrisoarea medicală emisă în iulie 2018 de un medic psihiatru, care a consultat-o pe tânără între septembrie 2017 și iunie 2018, se arăta că, în pofida tratamentului acordat, aceasta a suferit doua exacerbări de boală în acea perioadă, deși a respectat regimul prescris de medicamente psihotrope. Conform afirmațiilor din scrisoarea medicală, „episodul din mai 2018 a fost suficient de sever pentru a compromite serios functionarea socială și academică a tinerei, care nu a reușit astfel să continue studiile la Institutul Universitar European.” Prin acea scrisoare medicală a fost practic confirmat diagnosticul inițial pe care tânăra îl primise în România cu un an înainte, în vara anului 2017, așa cum reieșea din biletul de externare eliberat în august 2017 de Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr.Alexandru Obregia” București.

Judecătorul a mai observat faptul că, în cei doi ani de studii în care nu a avut probleme de sănătate, tânăra și-a indeplinit obligatiile contractuale, cu rezultate deosebite, obținând în primul an de studiu 130 de credite și în cel de-al doilea an 70 de credite, astfel cum rezulta din raportul de activitate pentru anul universitar 2016/2017 și din fișa matricola-raport anual pentru anul academic 2017/2018. În concluzie, instanța a remarcat faptul că evenimentul care nu putea fi prevăzut si nici împiedicat a fost episodul de boală din perioada mai-iunie 2018.

Ca atare, instanța de fond (Judecătoria sectorului 1),  prin sentința emisă la 2 mai 2019, a constatat că actiunea este neintemeiată, așa că a respins-o, obligând reclamanta la plata către pârâtă a sumei de 2.975 lei cheltuieli de judecată.

Apelul și Recursul

Agenția de Credite și Burse de Studii nu a acceptat soluția instanței de fond și a atacat-o cu apel. Acesta s-a judecat la Tribunalul București, care de asemenea a respins apelul formulat ca nefondat , obligând tototată apelanta-reclamantă la plata sumei de 2.737 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocat. Împotriva acestei soluții, Agenția de Credite și Burse de Studii a formulat recurs.

În fine, o a 3-a instanță – Curtea de Apel București – a dat dreptate tinerei, pronunțând soluția definitivă în acest dosar: „Respinge recursul ca nefondat. Obligă recurenta la plata către intimată a sumei de 2.975 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat. Definitivă”.

În loc de concluzie

De remarcat faptul că Agenția de Credite și Burse de Studii are angajat un consilier juridic superior, așa cum reiese din prezentarea postată pe site-ul instituției. Oare acesta nu ar fi trebuit să cunoască articolul din Codul civil legat de cauzele exoneratoare de răspundere – forța majoră și cazul fortuit? Dincolo de dramatismul situației – o tânără la început de carieră, nevoită să-și întrerupă studiile în urma declanșării unei boli psihice, ce nu putea fi prevăzută?

 

 

spot_img

Articole recente

Au început înscrierile la examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august 2025

Direcția Națională de Probațiune organizează examenul de definitivare în funcție a consilierilor de probațiune debutanți, sesiunea iunie – august...

Mai multe articole din aceeași categorie