Justnews.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat luni, 14 noiembrie 2022, în privința recursului în casație (o cale extraordinară de atac împotriva unei condamnări) formulat de fostul președinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov:

  • Detalii soluţie: Respinge, ca nefondat, recursul în casaţie formulat de inculpatul Vlasov Mihail împotriva deciziei penale nr. 325/A din data de 03 noiembrie 2020 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secţia penală, pronunţate în dosarul nr. 8019/2/2016. Obligă recurentul inculpat la plata sumei de 50 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu, în cuantum de 680 lei, se suportă din fondurile Ministerului Justi?iei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 14 noiembrie 2022.

Mihai „Mişu” Vlasov, zis „Împăratul”, a fost condamnat, prin decizia penală nr. 325 din 03.11.2020, luată de Înalta Curte de Casație și Justiție, la o pedeapsă de 8 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a fi președinte în cadrul vreunei persoane juridice, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire a influenței sau autorității în scopul obținerii unor foloase, în formă continuată, delapidare în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Totodată, Vlasov Mihail a fost obligat și la plata sumei de 53.823.942,46 lei daune materiale către partea civilă Camera de Comerț și Industrie a României (C.C.I.R.), 48.301.870,58 lei singur, iar 5.522.071,88 lei – în solidar cu ceilalți inculpați.

Acuzațiile DNA

DNA susţine că, în perioada 2008 – 2014, Mihail Vlasov, abuzând de funcţia de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a întreprins demersuri pentru obţinerea unor foloase materiale personale şi pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituţiei pe care o reprezenta. Potrivit procurorilor, au fost adus grave prejudicii atât Camerei de Comerţ, cât şi SC Romexpo SA, la care CCIR este acţionar majoritar. „După ce a preluat conducerea CCIR, Mihail Vlasov a întreprins acţiuni astfel încât bani din bugetul instituţiei să ajungă la diverse entităţi/societăţi comerciale, în scopul sprijinirii intereselor materiale proprii sau ale unor membri de familie, prin încheierea de contracte şi convenţii. Concret, el şi-a folosit autoritatea şi influenţa faţă de inculpatele Ştefănescu, Grigorescu şi Suciu, pe care le-a determinat să semneze contracte în fals, având drept scop însuşirea şi respectiv folosirea resurselor materiale ale celor două entităţi”, spun anchetatorii. DNA menţionează că, prin contractele semnate, respectiv contracte de închiriere, contracte de prestări servicii sau colaborare, contracte de asistenţă juridică cu Cabinetul Individual „Avocat Mihail M. Vlasov”, au fost direcţionate sume de bani sau au fost puse la dispoziţie imobile din patrimoniul CCIR şi Romexpo la preţuri derizorii, în favoarea lui Mihail Vlasov şi a unor membri de familie. „Mihail Vlasov şi-a însuşit sume de bani din bugetul CCIR, pe care le-a cheltuit în interes propriu, după cum urmează: suma de 47.599.382,90 lei retrasă din ‘Fondul la dispoziţia biroului de conducere/Fond la dispoziţia preşedintelui’, prevăzut în bugetul CCIR, ridicată în numerar, pe bază de dispoziţii de plată către casierie; suma de 702.487,68 lei retrasă din contul bancar al CCIR, prin plăţi efectuate cu cardul către mai multe cazinouri, pentru participarea la jocuri de noroc, fără să o restituie”, mai spune DNA. Conform DNA, Mihail Vlasov şi celelalte persoane, prin actele şi faptele lor, au produs prejudicii patrimoniilor Camerei de Comerţ şi societăţii Romexpo de circa 54 milioane lei.

Alte articole