Un martor din dosarul avocatului Adrian Avram a declarat, marți, la instanța supremă, că procuroarea Adina Florea ar fi fost de acord să ajute un coleg procuror, implicat într-un caz de corupție.
Condamnat într-un alt dosar, Răzvan Dimoftache a fost propus ca martor de avocatul Adrian Avram. Martorul a precizat că a fost contactat de Avram și i-a cerut să-și schimbe declarațiile date la DNA, în sensul că mita de 500 de euro pentru procurorul Vasile Balaican de la Constanța ar fi fost un împrumut.
Instanța supremă a judecat ultimul termen în care avocatul constănțean Adrian Avram a fost trimis în judecată sub acuzația de favorizarea făptuitorului. ”Pe 7 decembrie 2016 am fost abordat de Adrian Avram pe scările Curții de Apel Constanța. Mi-a zis ca vrea sa vorbim și că în dosarul ăsta se lasă cu condamnări. Această afirmație era menită sa-mi expună riscul la care sunt supus. Mi-am asumat situația și l-am denunțat. Avram discuta cu Balaican cum să influențeze declarațiile martorilor. Mi-a zis ca ar fi bine să spun că a fost un împrumut între noi și nu mita pe care am denunțat-o la DNA”, a precizat Dimoftache în fața judecătorilor de la instanța supremă.
Intervenție colegială
El a mai precizat că Avram, avocatul procurorului Balaican cercetat pentru corupție, i-a spus că Adina Florea, cea care activa pe atunci la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, ar fi dispusă să-și ajute colegul. ”În același context s-a făcut referire la o discuție ținută într-un birou al parchetului Curții de Apel Constanța, cu un procuror, Adina Florea, referitoare la situația din acest dosar al lui Balaican. Mi-a spus că Florea a afirmat că nu mai este supărată, concluzia fiind că trebuie să-l ajutăm pe Balaican”, a mai declarat Dumitrache. Întrebat de procurorul de ședință dacă discuțiile au fost serioase, martorul a confirmat categoric.
Mai departe, DNA a cerut închisoare cu executare pentru Avram dar și interdicția de a mai profesa ca avocat pe motiv că, după ce l-a învățat pe Dimoftache ce să declarare la DNA, a ”ignorat însemnătatea socială cu privire la înfăptuirea justiției”. Instanța supremă a rămas în pronunțare, iar hotărârea va fi definitivă.
Condamnări cu suspendare
În mai 2018, Adrian Avram a fost condamnat de Curtea de Apel Constanța la 1 an și 2 luni închisoare cu suspendare. Potrivit DNA, la data de 7 decembrie 2016, Adrian Avram, în calitate de avocat și apărător ales al inculpatului Balaican Vasile (trimis în judecată de către D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanța pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență), l-a abordat pe inculpatul Dimoftache Răzvan, căruia i-a propus o înțelegere frauduloasă, de natură a determina pronunțarea unei soluții favorabile ambilor inculpați.
Astfel, inculpatul Avram Adrian i-a propus lui Dimoftache Răzvan să-și schimbe declarațiile date în fața procurorilor în sensul de a declara în instanță că suma de 500 de euro remisă fostului magistrat Balaican Vasile nu reprezenta prețul traficării influenței, ci un împrumut anterior. În opinia inculpatului Avram Adrian, în condițiile în care ambii inculpați ar fi declarat că suma remisă reprezintă un împrumut restituit, se puteau obține soluții de achitare.
Ulterior, în alte două rânduri, inculpatul Avram Adrian i-a transmis expres lui Dimoftache Răzvan că este bine să își însușească apărarea formulată de Balaican Vasile, în sensul că banii dați acestuia din urmă au reprezentat un împrumut și nu prețul traficării influenței.
În iunie 2019, procurorul Vasile Balaican a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influenţă. El a fost găsit vinovat pentru că a cerut 500 de euro pentru a interveni într-un dosar legat de infracţiuni la regimul circulaţiei, în care era cercetat Răzvan Dimoftache.
Adina Florea, detașată la București
În februarie 2020, procuroarea Adina Florea, de la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), s-a înscris la concursul pentru ocuparea unui post de inspector la Direcţia de inspecţie pentru procurori a Inspecției Judiciare. La sfârşitul anului trecut, Adina Florea s-a retras din procedura de numire la şefia Secţiei Speciale, după ce plenul CSM a amânat de 7 ori validarea ei. Adina Florea a fost respinsă la şefia DNA de preşedintele Klaus Iohannis.