Hotărâre ICCJ: sumele plătite de o unitate medicală cu titlu de bursă unui medic rezident nu constituie o cheltuială ocazionată cu pregătirea profesională a acestuia

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii – a stabilit luni, 26 octombrie 2020, că sumele plătite de o unitate medicală cu titlu de bursă de rezidenţiat unui medic rezident în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 103/2013 nu constituie o cheltuială ocazionată cu pregătirea profesională a acestuia în sensul art. 18 alin. (8) şi (8 ind.1) din Ordonanţa Guvernului nr. 18/2009. ICCJ a admis astfel recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Constanţ.

Anterior, Procurorul general Gabriela Scutea ceruse în data de 16 septembrie,  Înaltei Curți de Casație și  Casație – Completul competent să judece Recursul  în  Interesul  Legii – să lămurească:

  1. Dacă sumele plătite de o unitate medicală cu titlu de bursă de rezidențiat unui medic rezident în  conformitate  cu  Ordonanța de urgență a Guvernului   nr.   103/2013   constituie  o  cheltuială  ocazionată  cu  formarea profesională a  acestuia  în sensul art. 18 alin. (8) și alin. (8)  din Ordonanța Guvernului nr.18/2009;
  2. În cazul unui răspuns afirmativ la prima întrebare, dacă aceste sume trebuie restituite de medic în cazul în care acesta, deși nu continua raporturile de muncă pe o durată egală cu durata rezidențiatului cu unitatea medicală cu care a încheiat contractul individual de muncă urmare demisiei, își desfășoară în  continuare  activitatea în altă unitate medicală publică”

În  actul  de  sesizare (recursul  în  interesul  legii  declarat  de Colegiul  de conducere al Curții de Apel Constanța), se arăta că, în mai multe litigii, unitățile medicale au solicitat  obligarea  foștilor  angajați,   medici   care   parcurseseră programul  de  rezidențiat  în  cadrul   acestor  unități  medicale,  la  restituirea contravalorii  burselor  încasate  în perioada rezidențiatului,  cu  motivarea  că aceștia au încălcat obligația de a activa o anumită perioadă în cadrul acestor unități medicale după finalizarea programului de rezidențiat. Problema de drept care s-a pus în aceste cauze era dacă bursa încasată de medici în timpul parcurgerii programului de rezidențiat are natură salarială sau constituie  pentru  angajator  o  cheltuială cu formarea profesională, în funcție de dezlegarea acesteia  stabilindu-se și existența sau nu a obligației medicului de a restitui contravaloarea bursei în cazul în care nu respectă obligația de a activa o anumită  perioadă  în  unitatea   medical unde  a desfășurat programul   de rezidențiat.

Potrivit punctului de vedere formulat de procurorul general Gabriela Scutea, în practica  judiciară se conturaseră următoarele opinii:

  • Într-o primă opinie, s-a considerat că bursa  acordată  medicilor rezidenți are natură salarială și nu constituie o cheltuială a angajatorului  cu formarea  profesională, astfel încât nu este supusă restituirii în cazul în care  nu este respectată obligația de activa o anumită perioadă în unitatea medicală unde s-a derulat programul de rezidențiat.
  • În  acest  sens,  s-a arătat  că bursa de rezidenta fost plătită din fondurile publice  de  unitatea sanitară unde medicul angajat și-a desfășurat activitatea  de rezidențiat, având,față de dispozițiile legale care au instituit-o natura unui drept salarial.  În a doua opinie, s-a apreciat că bursa acordată medicilor rezidenți nu are natură salarială şi constituie  o  cheltuială  a  angajatorului  cu  formarea profesională, astfel încât este supusă restituirii în cazul în care nu este respectată obligaţia de  a  activa  o  anumită perioadă în unitatea medicală unde s-a  derulat programul de rezidențiat.

 

 

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie