Justnews.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis joi, 28 mai, recursul declarat de Racicovschi Dan Vergil împotriva unei sentințe date într-un proces cu miză financiară, în care este implicat controversatul om de afaceri Remus Truică.

  • Detalii soluţie: Încheiere: Admite, în principiu, recursul declarat de pârâtul Racicovschi Dan Vergil împotriva deciziei nr. 1113 A din 01 iulie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IV-a civilă. Fixează termen la 15 octombrie 2020, complet C5 NCPC, cu citarea părţilor, în şedinţă publică, în vederea soluţionării recursului.

Miza financiară a acestui proces este suma de 458.750 euro, pe care Remus Truică a reclamat-o de la Racicovschi Dan Vergil și care ar reprezenta un împrumut nerestituit. Prima sentință în acest dosar a dat-o Tribunalul București, pe 20.06.2017.

  • Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active, ca neîntemeiată. Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, ca neîntemeiată. Admite cererea. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 458.750 euro, echivalentul în lei la data plăţii, reprezentând împrumut nerestituit, precum şi la plata penalităţilor de 0,1% pe zi de întârziere calculate de la data de 01.01.2012 şi până la data plăţii efective. Obligă pârâtul la plata cheltuielilor de judecată de 52.830,6 lei, reprezentând taxa judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a se depune la Tribunalul Bucureşti, Secţia a V-a civilă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 20.06.2017.

Apoi, și Curtea de Apel București i-a dat câștig de cauză lui Remus Truică, respingînd apelul făcut de Racicovschi Dan Vergil ca nefondat, în data de 01.07.2019.

Cine este Remus Truică

Remus Truică a fost directorul de cabinet al premierului Adrian Năstase și deține la Snagov unul dintre cele mai luxoase domenii private din jurul Capitalei. Din propriile sale declaraţii, reiese că Truică deţine, pe lângă domeniul de pe malul lacului Snagov, o colecţie de maşini sport de lux, o vilă în insula caraibeană Saint Martin, un apartament la Monte Carlo şi un iaht. În 2010, a avut o relație cu solista Patricia Kaas.

În 2019, Curtea de Apel Brasov l-a condamnat pe Remus Truică la o pedeapsă de 4 ani de inchisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Baneasa si a Pădurii Snagov, caz cu un prejudiciu de peste 135 de milioane de euro. Decizia nu este însă definitivă. 

Cine este Racicovschi Dan Vergil

Racicovschi Dan Vergil  este un cercetător, doctor în ştiinţe tehnice, specialitatea Sisteme giroscopice, care a lucrat la Institutul de Cercetări Electrotehnice (ICPE) din București: în perioada 1994-1998 a fost director ştiinţific şi membru în echipa managerială ICPE, în perioada 1999 – 2005 director tehnic ICPE, iar din 2005 a fost directorul general al SC ICPE SA;  numele  lui Racicovschi Dan Vergil  a fost vehiculat ulterior într-un scandal de presă legat de privatizarea ICPE SA .

Foto: Agerpres

Alte articole