Decizie definitivă: un fost avocat, exclus din branșă, condamnat a doua oară pentru exercitarea fără drept a profesiei

Exclusivitate

În vara anului 2013, la Judecătoria Sectorului 4 din București, Constantin Victor, îmbrăcat în robă de avocat, l-a contactat pe P. V., căruia i-a oferit o carte de vizită cu mențiunea că este avocat al UNBR București. El și-a oferit serviciile pentru a formula un denunț adresat DIICOT, precum și alte două cereri de strămutare în cadrul a două dosare aflate pe rolul Curții de Apel București. Constantin Victor a depus la Curtea de Apel București și o împuternicire avocațială, folosind fără drept denumirea de UNBR. Pentru aceste servicii, Constantin Victor a pretins victimei un onorariu de 1.400 lei. Mai târziu, victima P.V. a aflat de la jandarmii de la judecătorie că Constantin Victor nu mai era avocat de ceva timp. Victima a solicitat lămuriri de la Baroul București, de la care a primit un răspuns în sensul că, într-adevăr, numitul Constantin Victor nu mai era avocat, fiind exclus din profesie cu aproape 2 ani înainte,  în decembrie 2011. Ulterior, din cercetări, s-a aflat că fostul avocat proceda, de regulă, doar la redactarea de acte juridice pentru care pretindea și încasa sume de bani, fără însă a se deplasa la instanță si a reprezenta și asista juridic părțile, întrucât în asemenea situații judecătorul putea constata cu ușurință că activitatea desfășurată de acesta nu era legală.

A mai fost condamnat

Completul de judecată de la Sectorul 4 a aflat, consultând fișa de cazier judiciar a inculpatului, că acesta a mai fost condamnat anterior la pedeapsa amenzii penale de 6.900 de lei pentru infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, în formă continuată și pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea fără drept a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum și folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat în alte condiții decât cele prevăzute de lege, în formă continuată. Sentința penală nr. 108/17.01.2018 a Judecătoriei Sectorului 4 București a fost înlocuită ulterior cu pedeapsa închisorii de 256 zile prin S.P. nr. 2356/2019 rămasă definitivă prin D.P. nr. 605/C/23.06.2020.

Pentru 1.400 de lei s-a ales cu o nouă amendă penală și un rest de 256 zile închisoare

În data de 10 iulie 2020, Judecătoria Sectorului 4 l-a condamnat pe Constantin Victor la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 5.750 lei, la care a adăugat și cele 256 de zile de închisoare. Instanța a  respins ca inadmisibilă acțiunea civilă formulată de persoana juridică – Uniunea Națională a Barourilor din România, care, în noiembrie 2018, se constituise parte civilă cu suma de 10.000 lei. Sentința Judecătoriei Sectorului 4 a fost atacată cu apel de UNBR, iar la data de 23 decembrie 2020 Curtea de Apel București a pronunțat soluția definitivă în această speță:

  • Soluția pe scurt: Dp.1445/A- În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.pr.pen. respinge, ca nefondat, apelul formulat de apelanta-parte civilă Uniunea Naţională a Barourilor din România împotriva sentinţei penale nr. 1741 din data de 10.07.2020 a Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti – Secţia Penală, pe care o menţine. În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen., obligă apelanta-parte civilă Uniunea Naţională a Barourilor din România la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, data de 23.12.2020.

În urmă cu 4 luni, ministrul de atunci al Justiției, Cătălin Predoiu, afirma, cu ocazia Consiliului Naţional al UNBR, că „eficiența Parchetelor în a cerceta și inculpa fenomenul practicării fără drept a profesia de avocat este practic nulă”. Critica la adresa procurorilor pare însă nedreaptă, de vreme ce dosarele trimise în instanță sunt finalizate cu soluții care nu-i descurajează  pe cei care comit astfel de fapte penale.

spot_img

Articole recente

Cu cine se luptă Primăria Sectorului 5 pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar din lume

MIPIM este considerat de mulți profesioniști drept cel mai important târg imobiliar din lume, care reunește cei mai influenți...

Mai multe articole din aceeași categorie