Justnews.ro

În vara anului 2013, la Judecătoria Sectorului 4 din București, Constantin Victor, îmbrăcat în robă de avocat, l-a contactat pe P. V., căruia i-a oferit o carte de vizită cu mențiunea că este avocat al UNBR București. El și-a oferit serviciile pentru a formula un denunț adresat DIICOT, precum și alte două cereri de strămutare în cadrul a două dosare aflate pe rolul Curții de Apel București. Constantin Victor a depus la Curtea de Apel București și o împuternicire avocațială, folosind fără drept denumirea de UNBR. Pentru aceste servicii, Constantin Victor a pretins victimei un onorariu de 1.400 lei. Mai târziu, victima P.V. a aflat de la jandarmii de la judecătorie că Constantin Victor nu mai era avocat de ceva timp. Victima a solicitat lămuriri de la Baroul București, de la care a primit un răspuns în sensul că, într-adevăr, numitul Constantin Victor nu mai era avocat, fiind exclus din profesie cu aproape 2 ani înainte,  în decembrie 2011. Ulterior, din cercetări, s-a aflat că fostul avocat proceda, de regulă, doar la redactarea de acte juridice pentru care pretindea și încasa sume de bani, fără însă a se deplasa la instanță si a reprezenta și asista juridic părțile, întrucât în asemenea situații judecătorul putea constata cu ușurință că activitatea desfășurată de acesta nu era legală.

A mai fost condamnat

Completul de judecată de la Sectorul 4 a aflat, consultând fișa de cazier judiciar a inculpatului, că acesta a mai fost condamnat anterior la pedeapsa amenzii penale de 6.900 de lei pentru infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, în formă continuată și pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea fără drept a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum și folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat în alte condiții decât cele prevăzute de lege, în formă continuată. Sentința penală nr. 108/17.01.2018 a Judecătoriei Sectorului 4 București a fost înlocuită ulterior cu pedeapsa închisorii de 256 zile prin S.P. nr. 2356/2019 rămasă definitivă prin D.P. nr. 605/C/23.06.2020.

Pentru 1.400 de lei s-a ales cu o nouă amendă penală și un rest de 256 zile închisoare

În data de 10 iulie 2020, Judecătoria Sectorului 4 l-a condamnat pe Constantin Victor la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 5.750 lei, la care a adăugat și cele 256 de zile de închisoare. Instanța a  respins ca inadmisibilă acțiunea civilă formulată de persoana juridică – Uniunea Națională a Barourilor din România, care, în noiembrie 2018, se constituise parte civilă cu suma de 10.000 lei. Sentința Judecătoriei Sectorului 4 a fost atacată cu apel de UNBR, iar la data de 23 decembrie 2020 Curtea de Apel București a pronunțat soluția definitivă în această speță:

  • Soluția pe scurt: Dp.1445/A- În baza art. 421 pct. 1 lit. b C.pr.pen. respinge, ca nefondat, apelul formulat de apelanta-parte civilă Uniunea Naţională a Barourilor din România împotriva sentinţei penale nr. 1741 din data de 10.07.2020 a Judecătoriei Sectorului 4 Bucureşti – Secţia Penală, pe care o menţine. În baza art. 275 alin. 2 C.pr.pen., obligă apelanta-parte civilă Uniunea Naţională a Barourilor din România la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, data de 23.12.2020.

În urmă cu 4 luni, ministrul de atunci al Justiției, Cătălin Predoiu, afirma, cu ocazia Consiliului Naţional al UNBR, că „eficiența Parchetelor în a cerceta și inculpa fenomenul practicării fără drept a profesia de avocat este practic nulă”. Critica la adresa procurorilor pare însă nedreaptă, de vreme ce dosarele trimise în instanță sunt finalizate cu soluții care nu-i descurajează  pe cei care comit astfel de fapte penale.

Alte articole