Protagoniștii
„SOJUZPLODOIMPORT” este o companie de stat aparținând Federației Ruse, cu sediul în Moscova, ce deține și comercializează mai multe tipuri de votcă, între care celebrele mărci Stolichnaya și Moskovskaya. Compania comercializează, de asemenea, conserve de hering sub marca sa Stolichnaya, ca parte a unui parteneriat cu Russian Sea Group. Soyuzplodoimport a fost înființată în 1966 pentru a importa produse alimentare, inclusiv boabe de cacao, cafea, condimente și legume și pentru a exporta vodcă rusească. 1972, compania PepsiCo a încheiat un acord de troc cu guvernul Uniunii Sovietice, în care PepsiCo a primit drepturi de export și de comercializare pe piața occidentală pentru vodca Stolichnaya, în schimbul importului și comercializării pe piața sovietică a băuturii Pepsi. Acest schimb a făcut ca Pepsi-Cola să fie primul produs de consum american care a fost produs, comercializat și vândut în URSS. Compania Soyuzplodoimport nu a fost niciodată privatizată și a rămas în proprietatea statului chiar și în epoca post-sovietică a marilor tunuri economico-financiare, girate de regimul Elțîn.
SPIRITS PRODUCT INTERNATIONAL INTELLECTUAL PROPERTY BV este o firmă din grupul SPI, înființat în Luxemburg și deținut de miliardarul rus Yuri Shefler, care era în 1997 director al companiei Soyuzplodoimport. În acel an, Shefler a înființat o nouă companie Soyuzplodimport (aproape același nume cu compania deținută de stat, minus un „o”), entitate privată prin care a achiziționat apoi unele dintre principalele mărci de vodcă din Rusia de la Soyuzplodoimport, deținută de guvern, pentru 285.000 de dolari. La începutul regimului Putin, în 2001, Curtea Supremă a Rusiei a decis că vânzarea a fost în afara legii, interzicându-i lui Shefler să vândă vodcă în interiorul granițelor Federației Ruse. O investigație a Comisiei Ruse de Audit a evaluat mărcile comerciale preluate de la Soyuzplodoimport la 400 de milioane de dolari, iar în octombrie 2001, o instanță rusă a decis că Soyuzplodoimport va redobândi 17 mărci de vodcă aflate în proprietatea firmei private.
Disputa
După ce a înființat grupul SPI, Yuri Shefler, care s-a autoexilat din Rusia în Luxemburg, a început să producă și să vândă alcool sub 380 de mărci în 170 de țări. În 2021, Shefler, care ajunsese deja la o avere de 1,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes, și-a împărțit afacerea cu alcool în două companii: Stoli Group ( care produce vodcă sub marca Stoli) și Amber Beverage Group (care produce alte băuturi spirtoase). Cel mai cunoscut brand al lui Shefler era vodca Stolichnaya, devenită între timp Stoli. Conflictul dintre Yuri Shefler și autoritățile ruse a ajuns la apogeu în iulie anul acesta, când un tribunal rus l-a catalogat pe miliardar și companiile sale drept „extremiste” și a dispus confiscarea bunurilor deținute în Rusia, pe motiv că firmele sale au făcut donații către fondul de asistență al Forțelor Armate Ucrainene. În opinia autorităților de la Moscova, Amber Beverage Group Holdings și Stoli Group au „interese ideologice și de proprietate care au un pronunțat caracter anti-rus”, iar acțiunile lor sunt „împotriva vieții și sănătății rușilor, a securității. a societății și a statului”.
Din 2003 Sojuzplodoimport și grupul controlat de Yuri Shefler au intrat într-o lungă dispută juridică și cu privire la dreptul de proprietate asupra diferitelor mărci comerciale de votcă. De pildă, în 2014, Olanda, Luxemburg și Belgia s-au alăturat Rusiei pentru a interzice vânzarea vodcii Stolichnaya, produsă de SPI. Însă SPI Group a continuat să dețină drepturile asupra mai multor mărci din gama Stolichnaya în Regatul Unit, Irlanda, Italia, Danemarca, Portugalia, Cehia, Spania, Cipru, Polonia, Norvegia și Islanda.
Procesul din România
Această dispută pe mărcile derivate Stolichnaya a ajuns și pe rolul instanțelor românești. În 2005, compania de stat rusă Sojuzplodoimport a chemat în judecată la Tribunalul București două firme din grupul controlat de Yuri Shefler, alături de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), solicitând anulare înregistrării internaţionale in Romania a mărcilor „STOLICHNAYA ELIT”, comercializată de grupul SPI. În 2007, procesul a fost suspendat vreme de 10 ani și reluat abia în martie 2017. În aprilie anul trecut, Tribunalul București a pronunțat o primă soluție în acest litigiu:
- Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de interes ca neîntemeiată. Admite cererea de chemare în judecată. In temeiul art. 48 lit. c) din Legea nr. 84/1998, admite cererea de anulare a înregistrării internaţionale in Romania a mărcilor şi dispune anularea înregistrării internaţionale in Romania a mărcilor „STOLNICHNAYA ELIT” nr. 788522 din 07.08.2002, STOLNICHNAYA ELIT” nr. 788948 din 07.08.2002; STOLNICHNAYA ELIT” nr. 789448 din 02.08.2002 pentru clasele de produse 32, 33 şi 35 conform Clasificării de la Nisa. Obliga parata la plata către reclamanta a cheltuielilor de judecata in cuantum de 60.128,68 lei, din care 60.088,68 lei onorariu avocat, 37 lei taxa de timbru si 3 lei timbru judiciar. Cu apel in 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 26.04.2023, in şedinţa publica.
Grupul controlat de Yuri Shefler a atacat soluția la instanța superioară, așa că disputa a ajuns, în această primăvară, pe rolul Curții de Apel București. La primul termen, din 9 septembrie, instanța a decis să amâne judecata pentru data de 4 noiembrie 2024.