În toamna anului trecut, Federația Cultură și Mass-Media FAIR – MediaSind, în calitate de petentă, a depus, la Tribunalul București, o cerere în care a cerut instanței să se constate că petenta este reprezentativă la nivelul sectorului de activitate nr. 36 – Cultură. În motivarea consemnată de rejust.ro, petenta a menționat că, potrivit adresei nr. 35648/13.03.2023 emisă de Institutul Naţional de Statistică, sectorul de activitate nr. 36 – Cultură are un număr de 33.215 de salariaţi. Conform declaraţiei cumulative a preşedintelui FAIR – MediaSind, declaraţie cumulativă întocmită pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere date de reprezentanţii legali ai organizaţiilor sindicale afiliate, organizaţiile sindicale componente ale petentei cumulează un număr de 1.905 de membri (ce înseamnă aproximativ 5,7% din totatul de 33.215 de salariaţi din sectorul de activitate nr. 36 – Cultură), iar acestea sunt afiliate la o singură federaţie sindicală, respectiv Federaţia Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind. Pe fondul cauzei, prevederile art. 54 alin. (1) lit. B din Legea nr. 367/2022 stipulează că sunt reprezentative la nivel de sector de activitate organizaţiile sindicale care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- a) au statut legal de federaţie sindicală;
- b) au independenţă organizatorică şi patrimonială
- c) organizaţiile sindicale membre cumulează un număr de membri de cel puţin 5% din efectivul angajaţilor/lucrătorilor din sectorul de negociere colectivă.
Apare o intervenientă
În litigiu a intervenit Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă – CulturMedia, care a depus o cerere de intervenţie, prin care a solicitat respingerea cererii ca nefondată, pe motiv că FAIR-MediaSind nu îndeplinește prima condiţie impusă de dispoziţiile art. 54 alin. 1 din Legea dialogului social privind statutul legal de confederaţie sindicală. Apoi, în al doilea rând, cu privire la cea de a treia condiţie prevăzută de legea dialogului social, intervenienta a susținut că petenta a obţinut în anul 2021 reprezentativitatea la nivelul sectorului de activitate cultură şi mass-media prin hotărârea pronunţată la 21.10.2021. Ulterior, prin Ordinul ministrului muncii nr. 2311/2023, sectorul de negociere colectivă cultură şi mass-media a fost divizat în 2 sectoare: sectorul nr. 35-mass-media şi sectorul nr. 36-cultură. Prin încheierea pronunţată de Tribunalul Bucureşti la data de 19.09.2023, instanţa a constatat că petenta a îndeplinit condiţiile de reprezentativitate la nivelul sectorului de activitate nr. 35-mass-media. Intervenienta a subliniat că este important de precizat că numărul de salariaţi la nivelul sectorului de activitate nr. 35-mass media nu trebuie confundat cu numărul de salariaţi la nivelul sectorului de activitate nr. 36-cultură. Astfel, în tabelul cuprinzând lista sindicatelor componente şi a numărului de membri se menţionează că acest sindicat are în compunere 1.086 membri. O parte din membrii care compun acest sindicat (cel puţin de 61 membri), respectiv salariaţii din Orchestra/Corul Radio din Societatea Română de Radiodifuziune sunt salariaţi care fac parte din sectorul de negociere colectivă nr. 35-mass media, codul CAEN corespunzător acestui domeniu de activitate fiind 6010-Activităţi de difuzare a programelor de radio. În opinia intervenientei, menţionarea acestor persoane ca fiind membri ai sectorului de negociere colectivă nr. 36-cultură nu corespunde realităţii, câtă vreme aceste persoane aparţin sectorului de negociere colectivă nr. 35-mass media. În concluzie, acordarea reprezentativităţii prin neîndeplinirea procentului prevăzut de dispoziţiile legale raportat la numărul de salariaţi minim specific sectorului de negociere colectivă nr. 36-cultură și prin indicarea unui număr de salariaţi nereal, demonstrează – în opinia intervenientei – că petenta nu îndeplineşte cea de a treia condiţie prevăzută de legea dialogului social pentru constatarea îndeplinirii condiţiilor de reprezentativitate.
Ce a constatat instanța
Tribunalul a reținut că:
- petenta are statut legal de federaţie sindicală
- petenta are independenţă organizatorică şi patrimonială;
- numărul de membri ai sindicatelor componente, respectiv 1887 potrivit declaraţiilor pe proprie răspundere coroborate cu Tabelul cuprinzând lista sindicatelor componente şi numărul total de membrii ai acestora – în raport de precizarea petentei în sensul că s-a strecurat o eroare materială, numărul corect fiind 1068, iar nu 1086, ce reprezintă 5% din efectivul angajaţilor din sector, în adresa INS nr.35648/13.03.2023 fiind menţionat un total de 33.215 de salariaţi;
- au fost depuse declaraţii pe propria răspundere ale reprezentanţilor legali ai fiecărui sindicat membru privind afilierea la o singură federaţie sindicală,
- petenta a depus o copie în format electronic a respectivului dosar la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale care a emis dovadă în acest sens, astfel cum rezultă din adresa nr.885/FOG/25.10.2023.
Hotărârile judecătorilor
În consecință, instanța a constatat că sunt întrunite condiţiile prevăzute de lege pentru reprezentativitate la nivelul sectorului de activitate nr.36 – Cultură și că au fost depuse la dosar toate înscrisurile prevăzute de textele de lege enunţate anterior, iar din această perspectivă aspectele învederate în cuprinsul cererii de intervenţie voluntară nu sunt întemeiate. Pentru aceste considerente tribunalul a decis, la data de 16 februarie 2024, că respinge ca neîntemeiată cererea de intervenţie, că admite cererea formulată de petentă şi astfel constată reprezentativitatea petentei la nivelul sectorului de activitate nr.36 – Cultură.
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă – CulturMedia nu a acceptat verdictul instanței așa că a atacat sentința la instanța superioară. Recent, Curtea de Apel București, unde a ajuns dosarul, a constatat că reacția intervenientei este tardivă:
- Solutia pe scurt: Admite excepţia tardivităţii apelului. Respinge apelul ca tardiv declarat. Obligă pe apelantă la plata către intimată a sumei de 2380 lei, cheltuieli de judecată. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei astăzi, 18.09.2024.