Plângeri similare, sentințe diferite pentru Celentano și Firicel, parteneri în serial, dar și la tribunal

Exclusivitate

În 2016, actorii Cuzin Toma și Adrian Văncică, interpreții simpaticelor personaje Firicel și Celentano din popularul serial de televiziune „Las Fierbinți”, difuzat de ProTV, au chemat în judecată la Tribunalul București Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM),  o asociație-organism de gestiune colectivă, ce are ca obiect de activitate colectarea si repartizarea remunerațiilor cuvenite titularilor de drepturi, artiști interpreți sau executanți, roman si străini, ale căror prestații sunt utilizate pe teritoriul României. Cei doi actori au solicitat instanței să oblige CREDIDAM la plata unor sume importante de bani, reprezentând diferența dintre ceea ce trebuia să se plătească și ceea ce s-a plătit, sumă ce va fi stabilită pe baza unei expertize contabile, pentru difuzarea prestațiilor lor artistice.

Una caldă, alta rece

Dacă în urmă cu 2 ani, Celentano nu a reușit să-i convingă pe judecătorii Tribunalului București de justețea pretențiilor sale, care i-au respins cererea, Firicel  a avut în schimb mult mai mult succes. În toamna lui 2019, un complet al Secției a III-a Civilă a Tribunalului București a decis să admită cererea și să oblige CREDIDAM să-i plătească reclamantului Cuzin Toma suma de 2.025.000 lei, reprezentând remuneraţie, la care se va calcula dobândă legală.

CREDIDAM a reacționat atunci imediat și a dat publicității un comunicat în care afirma: “referitor la informațiile recente apărute în spațiul public cu privire la procesul civil aflat pe rolul Tribunalului București, Secția a-III-a Civilă având ca părți CREDIDAM și actorul Toma Cuzin, informăm opinia publică cu privire la faptul că sentința pronunțată nu este definitivă. Precizăm că, în lipsa unui raport de expertiză contabilă întocmit în cauză și cu încălcarea flagrantă a dreptului la apărare, instanța de judecată a pronunțat Sentința Civilă nr. 2600/20.11.2019 prin care CREDIDAM a fost obligat în mod nelegal și neîntemeiat să plătească reclamantului Toma Cuzin suma de 2.025.000 lei reprezentând remunerație la care se va calcula dobânda legală, precum și cheltuieli de judecată în cuantum de 3.500 lei. Avocații CREDIDAM lucrează intens la pregătirea apelului care va fi formulat împotriva Sentinței Civile nr. 2600/20.11.2019 și care se va judeca în fața Curții de Apel București.”

O soluție intermediară

Prin urmare, și procesul lui Firicel și cel al lui Celentano au ajuns pe rolul Curții de Apel București. În cazul lui Celentano, judecătorii au pronunțat chiar și o hotărâre intermediară în vara anului trecut:

  • Solutia pe scurt: Admite apelurile formulate de apelantul pârât CREDIDAM şi apelantul reclamant Văncică Adrian. Admite excepţia prescripţiei dreptului reclamantului la acţiune pentru perioada 22.08.2010-21.08.2013.b Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantului pentru sursele de colectare externe. Anulează în parte sentinţa civilă apelată şi reţine cauza pentru evocarea fondului asupra cererii de obligare a pârâtei la plata diferenţei de remuneraţie pentru perioada 22.08.2013-23.08.2016, pentru sursele de colectare externe şi pentru sursele de colectare interne supuse gestiunii colective obligatorii, respectiv sursa copie privată şi retransmitere prin cablu. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Acordă termen la 26.10.2022 ora 12, pentru când dispune citarea părţilor. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Pronunţată în ședință publică astăzi, 13.07.2022

În ceea ce privește judecarea apelului din dosarul lui Firicel, toată părțile implicate în dispută așteaptă o nouă expertiză contabilă, decisă de instanță în urmă cu aproape 2 ani.

Oricum, atât în dosarul lui Firicel, cât și în cel al lui Celentano, ambele completuri de judecată au fixat următorul termen pentru aceeași zi: 1 februarie 2023.

 

foto: youtube.com

spot_img

Articole recente

Ce fost ministru al Justiției și judecător CCR se bate în instanță cu autoritățile pentru bani reținuți nelegal din pensie cu titlu de CASS

La data de 29.12.2022, Pivniceru Mona Maria, în calitate de reclamantă,  s-a adresat unui complet de la Secţia a...

Mai multe articole din aceeași categorie