Cea mai puternică bancă din România se judecă la Tribunal, după ce a fost amendată cu 1.000 de lei pentru că a efectuat lucrări de construcție fără autorizație

Exclusivitate

Banca Transilvania, nr.1 în topul băncilor din România

Banca Naţională a României a publicat la sfârșitul lunii iunie 2020  raportul anual pe 2019, unde a fost prezentată situaţia sistemului bancar din România. Conform datelor citate de Ziarul Financiar,  la finalul anului trecut pe primul loc în topul principalelor 10 bănci din România se afla Banca Transilvania, cu active de 87,7 miliarde de lei, şi o cotă de piaţă de 17,72%, comparativ cu 16,48%, cât avea în 2018. Banca Transilvania a fost în primul semestru din 2020 lider şi în topul ce­lor mai profitabile bănci, ca şi anul trecut, raportând un profit net de 607,4 milioane lei.

Prin urmare, Banca Transilvania este cea mai important instituția bancară din România. În pofida acestor realizări, Banca Transilvania a efectuat lucrări de construcție fără autorizație la unul dintre sediile sale, respectiv la Sucursala BT Bucur Obor din sectorul 2 al Capitalei.

La sediul situat la parterul blocului P22 din Șoseaua Mihai Bravu numărul 10,  inspectorii de specialitate din cadrul Poliției Locale a Sectorului 2  au constatat că pârâta Banca Transilvania sa a executat, fără autorizație de construire, în primul trimestru al anului 2017, mai multe lucrări de construire, constând modificarea configurației spațiului prin desființarea unor pereți de compartimentare executați în baza autorizației nr. 70/10M/06.02.2009. De asemenea, în luna aprilie 2019, a fost montată o țeava PVC de alimentare cu apă rece a spațiului pornind din spațiul existent la parterul blocului din șoseaua Mihai Bravu.

Amendă de 1.000 de lei

Banca a fost sancționată contravențional cu 1.000 de lei, prin procesul verbal nr. 1254/30.05.2019, fiind obligată să obțină autorizația de construire până la data de 27.10.2019 sau să desființeze lucrările, până la data de 27.11.2019. Potrivit notei de control 1100/28.11.2019 (f. 13) Banca Transilvania SA nu s-a conformat obligațiilor impuse, nu a intrat în legalitate și nici nu a desființat lucrările executate.

BT nu știe că certificatul de urbanism nu ține loc de autorizație de construire

În apărarea ei, Banca a arătat că a depus încă din data de 24.07.2019 cerere pentru emiterea certificatului de urbanism, dar Primăria a solicitat documente suplimentare. La data de 11.02.2020 pârâta a comunicat documentele aferente, iar Primăria, deși nu a formulat observații în legătură cu acestea, nu a eliberat autorizația de construire. Primăria a formulat răspuns la întâmpinare prin care a menționat că lucrările de construire puteau fi efectuate numai în baza unei autorizații de construire, iar certificatul de urbanism nu poate conferi dreptul de a efectua astfel de lucrări.

Sentința, dată în favoarea Primăriei

Pentru a rezolva diferendul, cele două părți au apelat la instanță. Un complet de la Judecătoria Sectorului 2 a pronunțat sentința în 26 iunie 2020:

  • Admite acţiunea. Obligă pârâta să desfiinţeze lucrările efectuate fără autorizaţie de construire la adresa din Bucureşti, şos. … nr. …, bl. …, …, sector 2 identificate potrivit procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. …/30.05.2019, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Autorizează reclamantul, în cazul în care pârâta nu se conformează măsurii dispuse, să aducă la îndeplinire măsura pe cheltuiala pârâtului. Cu apel în 30 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 26.06.2020.

Pârâta Banca Transilvania a declarat apel, care se judecă în prezent la Tribunalul București.

foto: google.maps.ro

spot_img

Articole recente

Tribunalul Dolj, așteptat să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului unei judecătoare de la Gorj, care, băut fiind, a omorât cu mașina...

Tribunalul Dolj este așteptat vineri, 29 septembrie 2023, să decidă asupra cererii de liberare condiționată a fiului judecătoarei Elena...

Mai multe articole din aceeași categorie