Judecătorii români ar putea decide extrădarea unui rus, urmărit în țara natală pentru fraudă și a cărui locuință de lângă Kiev a fost distrusă de bombardamentele rusești

Exclusivitate

Skripii Andrei este un cetățean rus, pe numele căruia figura un mandat de arestare emis la data de 06.10.2020 de către Tribunalul districtual Leninskiy din orașul Ufa, capitala Republicii Bașchiria din Federația Rusă. El este suspectat de săvârşirea infracțiunii de fraudă la scară largă, prevăzută de secţiunea 4, art. 159 din Codul penal rusesc, întrucât în perioada 11.02.2013 – 13.02.2018, în calitate de director al societăţii de construcţii „Souz-Story” a încheiat contracte cu 133 de persoane fizice, în baza cărora societatea se obliga să construiască apartamente în regiunea  Başkortostan; firma a încasat sume importante de bani de la clienți, dar nu a început construcția apartamentelor și nici nu a returnat ulterior banii, care ar fi fost delapidați de către directorul Skripii Andrei; paguba pe care ar fi provocată directorul firmei de construcții clienților săi se ridică, potrivit autorităților ruse, la cel puțin 2 milioane de euro.

Dat în urmărire prin Interpol

În august 2021, pe numele lui Skripii Andrei, filiala rusă a Interpol emite un mandat internațional de arestare. Skripii Andrei reușește însă între timp să părăsească țara natală cu destinația Ucraina, unde îl surprind evenimentele declanșate la 24 februarie 2022 la ordinele liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. În acele condiții, rusul, căutat de justiția din țara sa, părăsește în grabă Ucraina, cu destinația România, unde este depistat de angajați ai poliției de frontieră la data de 6 martie 2022. Două săptămâni mai târziu, apartamentul deținut de Skripii Andrei și care se afla în oraşul Irpin din regiunea Kiev, este bombardat și distrus de către armata rusă.

La data de 7.03.2022, Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a înaintat acestei instanţe, ca autoritate judiciară competentă de executare, cererea de arestare provizorie, în caz de urgenţă, în vederea extrădării, a persoanei urmărite Skripii Andrei. Sunt informate și autoritățile judiciare din Federaţia Rusă, care, la data de 4 aprilie 2022, solicită Ministerului Justiției din România extrădarea lui Skripii Andrei pentru a fi tras la răspundere penală.

A solicitat azil

Între timp, la 28.03.2022 persoana extrădabilă Skripii Andrei adresează o cerere de azil autorităților române; solicitarea intră în procedură de soluţionare, structura competentă fiind Centrul Regional de Proceduri şi Cazare pentru Solicitanţii de Azil. Avocatul cetățeanului rus a precizat, în cursul audierilor în fața instanței, că această procedură este una de durată, ce s-ar putea finaliza în aproximativ un an, întrucât este supusă unei judecăţi pe fond și este prevăzută şi cu cale de atac. În fața judecătorilor, avocatul a invocat faptul că persoana extrădabilă este o victimă a regimului represiv din Federaţia Rusă și că în cauză ar fi vorba despre un dosar penal „fabricat”.

Mandat de arestare, prelungit succesiv

De la reținerea sa pe teritoriul României, Skripii Andrei a fost ținut în stare de arest provizoriu, în condiţiile existenţei unui risc de fugă sau de sustragere de la procedura de extrădare. Judecătorii români au apreciat că privarea de libertate a persoanei extrădabile prin arest se bazează pe necesitatea de a evita riscul ca aceasta să fugă, în condițiile în care nu are nicio legătură cu România. Ultimul mandat a fost prelungit pe 30 august de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru o perioadă de 30 zile începând cu data 03.09.2022 şi până la data de 02.10.2022.

foto:wikimedia.org

spot_img

Articole recente

Cum a rămas Statul cu paguba, deși s-a constatat că raportul de evaluare imobiliară al unui dosar ANRP nu respecta Standardele Internaționale de Evaluare

Expertul evaluator Alexandru Florin Hanu era membru al Asociației Naționale al Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR), iar prin prin PFA...

Mai multe articole din aceeași categorie