Realitatea Plus, proces pierdut definitiv cu Marian Oprişan, despre care s-a afirmat pe post că „obişnuia să fure portofele, biciclete, motorete sau poşete”

Exclusivitate

Baronul PSD de Vrancea, Marian Oprișan, a câștigat definitiv procesul cu S.C. Geopol International SRL, firma ce deține licența postului de televiziune Realitatea Plus, și cu jurnalistul Laurențiu Botin, după decizia definitivă luată joi, 1 februarie 2024, de un complet al Secției a IV-a Civilă de la Curtea de Apel București:

  • Solutia pe scurt: Respinge recursul ca nefondat. Obligă recurenta la plata cheltuielilor de judecată de 4760 lei către intimatul reclamant. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei azi, 01.02.2024.

Prin cererea de chemare în judecată, înregistrată la data de 30.06.2020 pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 București, reclamantul Marian Oprișan, pe atunci președintele Consiliului Județean Vrancea ( în prezent vicepreședinte),  în contradictoriu cu pârâții S.C. Geopol International S.R.L. și Botin Laurențiu-Ionel, a solicitat:

  • obligarea pârâților, în solidar, la plata sumei de 100.000 lei, cu titlu de daune morale, reprezentând reparația prejudiciului nepatrimonial adus dreptului la onorare, demnitate și la propria imagine, prin afirmațiile denigratoare făcute la adresa sa de realizatorul postului de televiziune Realitatea Plus, în cadrul emisiunii „100% TU DECIZI” din data de 25.05.2020
  • obligarea pârâților să publice pe postul de televiziune Realitatea Plus hotărârea ce va fi pronunțată, sub sancțiunea daunelor cominatorii în cuantum de 1.000 lei pentru fiecare zi de întârziere, începând cu data rămânerii definitive a hotărârii și până la publicare
  • obligarea pârâților la plata cheltuielilor de judecată.

După cum se arată în motivarea cererii, consemnată de rejust.ro, Marian Oprișan era acuzat că este „unul dintre cei mai longevivi și faimoși baroni din România”, că înainte de 1989 „obișnuia să fure portofele, biciclete, motorete sau poșete, acestea erau pur și simplu smulse de pe umerii doamnelor ce călătoreau cu trenul, aruncate pe geam și culese pe traseu”, că „așa și-a executat toți mentorii cărora le-a cărat diplomatul” pentru că „a învățat repede că în politică nu ai nevoie de principii”, că „șefii de poliție, de SRI, de armată, sau de alte instituții publice, trebuiau să vină la pupat inelul dacă voiau să-și păstreze funcțiile”, că „sub conducerea Șefului Consiliului Județean Vrancea nu mai puțin de 20 mari unități industriale au dispărut sau au fost devalizate”,  că „fiecare patron primea contracte de sponsorizare pentru PSD, în alb, iar dacă nu semna era sugrumat cu controale asmuțite asupra firmei sale”, etc.

In vara anului 2021, instanța de fond – Judecătoria Sectorului 1 – i-a dat câștig de cauză actualului vicepreședinte al CJ Vrancea:

  • Solutia pe scurt: Respinge cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu pârâtul Postul de Televiziune Realitatea Plus, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără capacitate procesuală de folosinţă. Admite excepţia inadmisibilităţii capătului II de cerere, în ceea ce priveşte stabilirea daunelor cominatorii, invocată de pârâţi. Respinge capătul II de cerere, sub aspectul stabilirii daunelor cominatorii, ca inadmisibil. Admite, în parte, cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Oprişan Marian în contradictoriu cu pârâţii S.C. Geopol International S.R.L. şi Botin Laurenţiu-Ionel. Obligă pârâţii S.C. Geopol International S.R.L. şi Botin Laurenţiu-Ionel, în solidar, la plata către reclamant a sumei de 5.000 lei, reprezentând daune morale. Obligă pârâţii să asigure redarea dispozitivului prezentei hotărâri pe postul de televiziune Realitatea Plus, în intervalul orar 19:00 – 20:00, în termen de 5 zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Obligă pârâţii la plata către reclamant a sumei de 1.320 lei, reprezentând taxa judiciară de timbru şi onorariu de avocat, cu titlu de cheltuieli de judecată. Ia act că pârâţii nu solicită acordarea cheltuielilor de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se depune la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 05.08.2021.

În opinia instanței, chiar dacă reclamantul Marian Oprișan este o persoană publică, iar în privinţa sa marja de apreciere asupra afirmaţiilor din media este mult mai permisivă, fiind acceptată existenţa unei anumite doze de exagerare, aceasta nu este de natură să înlăture obligaţia corelativă a instituţiei media de a respecta rigorile profesionale şi de a difuza responsabil informaţii verificate în prealabil. De asemenea, simplul fapt că susţinerile despre trecutul reclamantului s-ar fi aflat deja în spaţiul public nu scuteşte reprezentantul media, care aduce/readuce în atenţia publicului astfel de date determinate, de a efectua, el însuşi, minime verificări privitoare la informaţiile publicate. Judecătorul a concluzionat că afirmațiile, care constituie fapte ilicite, sunt cele potrivit cărora reclamantul „obișnuia să fure portofele, biciclete, motorete sau poșete”, celelalte aserțiuni încadrându-se în limitele libertății de exprimare. Instanța a mai apreciat că suma de 5.000 lei, reprezentând daune morale pentru prejudiciul cauzat ca urmare a afirmaţiilor menționate, este de natură să-i asigure reclamantului o reparare integrală şi echitabilă a daunelor suferite.

spot_img

Articole recente

După ce a eșuat la fond, Biserica Armenească încearcă în apel să convingă instanța că turnul de birouri din zonă a afectat lăcașul de...

Millennium Business Center (MBC) este un turn de birouri aflat în ruine, situat în centrul Capitalei, în imediata apropiere a...

Mai multe articole din aceeași categorie