Curtea de Apel București a hotărât joi, 22 septembrie, să desființeze soluția Tribunalului București și să admită apelurile declarate de inculpaţii Ursăţeanu Claudia-Mihaela şi Dumitrache Lucică şi de partea responsabilă civilmente S.C. Romsoft Business Restart S.R.L. (fostă S.C. Romsoft S.R.L.). Judecătorii au achitat-o pe inculpata Ursăţeanu Claudia-Mihaela pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată (faptă din perioada 14.01.2013 – 30.05.2013), întrucât „fapta nu este prevăzută de legea penală”. Aceeași soluție a fost luată și în cazul inculpatului Dumitrache Lucică, acuzat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată (faptă din perioada 14.01.2013 – 30.05.2013). În schimb, instanța a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă formulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală și a hotărât să mențină măsurile asigurătorii dispuse în cauză prin Ordonanţa nr. 30/P/2017 din 09.03.2017 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie și Justiţie, până la concurența sumei de 2.193.030,92 lei.
Instanța de fond – Tribunalul București – hotărâse în vara anului 2020 să aplice pedepse extrem de grele inculpaților: câte 8 ani de închisoare și interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a, b și g din C.p., respectiv „dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și dreptul de a ocupa funcția de administrator în cadrul unei societăți comerciale, pe o durată de 4 ani„. De asemenea, în solidar cu partea responsabilă civilmente S.C. ROMSOFT.S.R.L., inculpații fuseseră obligați la plata către Agenția Națională de Administrare Fiscală suma de 2.193.030,92 lei cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând prejudiciul cauzat din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, la care se adăugau obligațiile fiscale accesorii.
Cine este Romsoft SRL
Romsoft SRL era compania ce a reuşit în 2017 să execute silit, după 4 ani şi peste 200 de procese, societatea Intrarom, o subsidiară a grupului Intracom Telecom din Grecia, care avea contracte cu Loteria Română, Trezoreria, Ministerul Justiţiei şi alte instituții și companii. Suma pe care o datora Intrarom companiei Romsoft SRL era de 10.329.076 lei. Fondată în anul 2001, Romsoft SRL era una dintre cele mai bine cotate companii din IT-ul autohton, integrator de soluții IT complexe (software, hardware, comunicații) și cu clienți din diverse domenii de activitate: producție, energie, utilități, servicii, distribuție, instituții publice. În octombrie 2013, Romsoft SRL a fost nevoită să intre în insolvență. Mai multe despre acest subiect în articolul din Săptămâna Financiară.