Liber la înregistrarea partidului „Uniunea Geto-Dacilor”, după ce anterior instanța de fond a respins cererea

Exclusivitate

Curtea de Apel București  a hotărât săptămâna trecută să dea o soluție favorabilă  cererii de înregistrare a formațiunii politice „Uniunea Geto-Dacilor”:

  • Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în tot sentinţa apelată, în sensul că: Admite cererea. Dispune înregistrarea în Registrul partidelor politice al Tribunalului Bucureşti a Partidului politic cu denumirea „Uniunea Geto-Dacilor”, denumire prescurtată UGD şi semn permanent figura lupului dacic. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Hotărârea survine în contextul în care membrul fondator al formațiunii, Marinescu Cicerone Nicolaie, atacase cu recurs soluția nefavorabilă dispusă anterior de instanța de fond. În aprilie 2022, Tribunalul București a respins cererea ca neîntemeiată. După cum se arăta în motivarea consemnată de rejust.ro, instanța constatase atunci, din probatoriul administrat în cauză, că au fost depuse statutul partidului, programul partidului, actul de constituire, declaraţie privitoare la sediul şi patrimoniul partidului, însă nu a fost depusă lista semnăturilor membrilor şi declaraţiile pe propria răspundere a persoanelor care au întocmit-o prin care se atestă autenticitatea semnăturilor, precum şi dovada deschiderii contului bancar. Totodată, statutul partidului nu cuprindea competenţa adunării generale a membrilor sau a delegaţilor acestora şi nici perioada determinată pentru care se aleg conducerile organizaţiilor teritoriale, aşa cum prevăd dispoziţiile art. 13 al. 1 din Legea nr. 14/2003 şi modul de constituire şi de funcţionare a comisiilor de arbitraj prevăzute în mod obligatoriu de art. 15 din lege. De asemenea, în art. 3 al. 1 şi 2 din Legea nr. 14/2003 se arăta că pot funcţiona ca partide politice numai asociaţiile cu caracter politic, constituite potrivit legii, şi care militează pentru respectarea suveranităţii naţionale, a independenţei şi a unităţii statului, a integrităţii teritoriale, a ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale şi nu pot funcţiona partidele politice care, prin statutul, programele, propaganda de idei ori prin alte activităţi pe care le organizează, încalcă prevederile art. 30 alin. (7), art. 40 alin. (2) sau (4) din Constituţia României. În opinia instanței, denumirea unui partid, semnul permanent inspirat din  istorie şi denumirile cu caracter mistic ocult ale suborganizaţiilor ,,Sfatul Înţelepţilor” ,,Breasla Specialiştilor” şi ,,Cavalerii Zamolxieni” nu respectă întrutotul principiile ordinii de drept, democraţiei constituţionale şi prevederile art. 40 al. 4 din Constituţie, precum și prevederile art. 5 al. 3 din Legea nr. 14/2003 care prevăd că denumirea integrală şi denumirea prescurtată, precum şi semnul permanent nu pot reproduce sau combina simbolurile naţionale ale statului român.

Partidul „Uniunea Geto-Dacilor” este condus de Marinescu Cicerone Nicolaie, lect. univ. dr.ing. la Universitatea din Pitești, Facultatea de Știinte, Departamentul Ingineria Mediului și Știinte Aplicate. El candidase la alegerile din 2020 pe listele parlamentare din Argeș ale Alianței pentru Unirea Românilor – AUR.

spot_img

Articole recente

Judecătorii sunt chemați să decidă viitorul bunurilor donate familiei de un avocat originar din România, urmărit de Fiscul australian

Florin Burhală este un româno-australian care a emigrat în țara cangurilor în anul 1988, unde a urmat cursurile Facultăţii...

Mai multe articole din aceeași categorie