Justnews.ro

Românul Nicolae Popescu, originar din municipiul Alexandria, ( județul Teleorman), este în continuare căutat de autoritățile americane, la mai bine de 10 ani de cînd a evadat de sub nasul polițistilor din Tribunalul Vîlcea. Zis şi Niculae Popescu, Nae Popescu, Nicolae Petrache sau Stoichiţoiu, cel mai căutat infractor cibernetic din România este acuzat că pentru rolul jucat într-o uriașă și sofisticată escrocherie pe internet, soldată cu pagubirea a mii de persoane.

În cadrul acestei escrocherii, Nicolae Popescu, alături de alte 5 persoane, au postat anunţuri pe site-uri de licitaţie de pe Internet, precum ebay sau cars.com, ce  conţineau imaginile şi descrierile unor vehicule şi altor obiecte de vânzare, fără ca, de fapt, aceste vehicule şi obiecte să existe în realitate.  Pretinzând a fi vânzători, infractorii negociau prin email cu cumpărători neavizaţi din Statele Unite. Aşa-zişii “vânzători” trimiteau apoi victimelor-cumpărători facturi false ce păreau a proveni de la servicii legitime de plată pe Internet, cu instrucţiuni pentru depunerea plăţilor în conturi bancare deţinute de alţi asociaţi care locuiau în Statele Unite.  Escrocii au deschis conturi bancare în Statele Unite sub identităţi false, folosind paşapoarte false create în Europa. Când victimele virau banii în contul indicat în facturile frauduloase,escrocul  căruia îi aparţinea acel cont era înştiinţat, retrăgând apoi sumele depuse de cumpărător şi, pe baza unor instrucţiuni primite prin e-mail, transferând sumele unui alt membru al rețelei de escroci. Grupul de escroci a reuşit să strângă astfel peste 3 milioane de dolari din vânzări fictive pe internet.

Pe numele lui Nicolae Popescu a fost emis încă din 20 decembrie 2012 un mandat federal de arestare, pentru complicitate la comiterea infracţiunii de transfer bancar fraudulos, spălare de bani, fals în acte şi uz de fals şi trafic cu mărci înregistrate false.

Potrivit anunțului postat încă pe site-ul FBI,  Programul de Recompensă a Unității de Crimă Organizată Transnațională din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite oferă o recompensă de până la 1.000.000 de dolari pentru informații care duc la arestarea și/sau condamnarea lui Nicolae Popescu.

În anunț se mai precizează că persoana care deține orice informație legată de acest caz și se află în afara Statelor Unite, este rugată să contacteze cea mai apropiată Ambasadă sau Consulat al Statelor Unite ale Americii sau poate, de asemenea, trimite informații online pe adresa https://tips.fbi.gov

Alte articole