Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv luni, 5 octombrie, contestația în anulare formulată de fostul deputat PSD, Cristian Rizea. El se sustrage executării pedepsei, după ce a fost condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani.
Detalii soluţie: d.p.179/Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de condamnatul Rizea Cristian împotriva deciziei penale nr.62 din 18 martie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr.2648/1/2018. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatorul condamnat în sumă de 313 lei rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 05 octombrie 2020.
Potrivit articolului 426 din Codul de Procedură Penală, împotriva hotărârilor penale definitive se poate face contestație în anulare în următoarele cazuri:
- a) când judecata în apel a avut loc fără citarea legală a unei părți sau când, deși legal citată, a fost în imposibilitate de a se prezenta și de a înștiința instanța despre această imposibilitate;
- b) când inculpatul a fost condamnat, deși existau probe cu privire la o cauză de încetare a procesului penal.
Pe de altă parte, la 21 septembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație depus de Rizea Cristian. Astfel, în acest caz, instanța a admis în principiu cererea de recurs în casaţie formulată împotriva deciziei penale nr. 62 din data de 18 martie 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2648/1/2018. Recursul în casație va fi judecat de Completul de 5 Judecători – Penal P1 – 2020, la data de 2 noiembrie 2020.
Cristian Rizea a fost condamnat definitiv pentru trafic de influență și spălare de bani la 4 ani și 8 luni de închisoare. În mai anul acesta, el a scos o carte, ”Spovedania lui Rizea” în care acuză mai mulți oameni de afaceri, politicieni, jurnaliști și foști și actuali ofițeri de informații că sunt organizați în grupuri infracționale care au ”pus la cale jefuirea României”. Dat în urmărire internațională, fostul deputat a fost localizat la Chișinău. Ministerul Justiției de la București a transmis autorităților Republicii Moldova o cerere de delegare a executării pedepsei în cazul lui Cristian Rizea. El nu poate fi trimis înapoi în România, fiindcă în Constituția Republicii Moldova există prevederea potrivit căreia „cetățenii Republicii Moldova nu pot fi extrădați sau expulzați din țară”. Cristian Rizea figurează pe lista Persoanelor Urmărite, întocmită de Poliția Română.