Guvernul României a formulat punctul său de vedere referitor la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, provenit dintr-o propunere legislativă inițiată de senatorul neafiliat Cosmin – Marian Poteraș (Bp 763/2023, Plx 132/2024). Inițiativa legislativă are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul punerii de acord a acesteia cu dispozițiile Deciziilor Curții Constituționale nr. 368/20221 și nr. 174/2013 , precum și majorării limitelor sancțiunilor contravenționale prevăzute de lege. Referitor la intenția de modificare a limitelor sancțiunilor contravenționale, Executivul atrage atenția asupra faptului că este necesară menționarea, în cuprinsul textului analizat, a unui termen de intrare în vigoare a noilor limite de amendă pentru aceste contravenții, în acord cu art. 4 alin. (1) – (2) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001. Având în vedere considerentele menționate, Guvernul a anunțat, în ședința de săptămâna trecută, că susține adoptarea acestei inițiative legislative cu observații și propuneri.
Potrivit propunerii legislative iniţiate de Cosmin Poteraş, constituie infracţiune organizarea de petreceri şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură să tulbure liniştea locuitorilor nu numai în mediul urban, cum prevede legea în vigoare, ci şi în mediul rural. O altă modificare prevăzută în proiectul de act normativ prevede că faptele de tulburare a liniştii locuitorilor/locatarilor se sancţionează şi dacă acestea se repetă într-un interval de 72 de ore, faţă de 24 de ore cât este stipulat în forma actuală a legii. De asemenea, cetățenii care nu respectă prevederile Legii 61/1991 vor fi sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 4.000 și 6.000 de lei. În prezent, amenzile pentru astfel de fapt sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Totodată, cei care nu posibilitatea să plătească amenda vor putea efectua muncă în folosul comunității – între 100 și 150 de ore.
Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, „tulburarea liniştii publice a devenit una dintre problemele care afectează viaţa oamenilor din ce în ce mai des”. „Zgomotul şi comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice şi vecinătăţi. Oamenii sunt deranjaţi constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activităţi care tulbură liniştea. Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniştii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente. Creşterea amenzilor pentru tulburarea liniştii publice va aduce mai multe beneficii cetăţenilor dar şi autorităţilor publice”, explica senatorul Poteraş în expunerea de motive, după cum amintește Hotnews.
Noul proiect de lege a fost deja aprobat de Senat și va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.