Cum a fost amendat Gigi Becali pentru că a populat o baltă cu pește, fără a deține autorizație de la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură

Exclusivitate

Omul de afaceri și finanțatorul clubului de fotbal FCSB, George (Gigi) Becali, a dat în judecată, în iulie anul trecut, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, solicitând Judecătoriei Buftea anularea procesului-verbal de contravenţie ANPA2021 01351/22.06.2022 și exonerarea de sancțiunile dispuse prin acesta.

Faptele

Gigi Becali a fost sancționat pentru că împuternicitul acestuia, domnul XXX, ar fi recunoscut în fața reprezentanților Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură că, la amenajarea piscicolă pe care finanțatorul FCSB o deține, se desfășoară activități de acvacultură. În schimb, latifundiarul din Pipera a susținut, în cererea de chemare în judecată, că nu a fost prezent la controlul efectuat la data de 16.06.2022 de către inspectorii ANPA și nu a efectuat nicio activitate de acvacultură, dar că a făcut toate demersurile pentru obținerea autorizărilor legale necesare pentru activitatea de acvacultură.

Procesul-verbal de contravenție, în sumă de 3.500 de lei, a fost semnat cu obiecțiuni de către Becali, acesta menționând că nu a populat și nu a pescuit pește și că cei care păzesc amenjarea piscicolă, alături de alte persoane, fac acest lucru, dar fără voia sa.  În concluzie, Gigi Becali a fost sancţionat pentru că nu deține licență pentru desfășurarea activității de acvacultură, în baza art. 61 lit. b) din O.U.G. nr. 23/2008, ce stipulează că nedeţinerea licenţei pentru desfăşurarea activităţii de acvacultură constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 3.500 lei ( Becali a fost sancționat cu amendă în cuantumul maxim prevăzut de lege).

Decizia și argumentele instanței

La sfârșitul săptămânii trecute, instanța de fond – Judecătoria Buftea – a pronunțat soluția în acest dosar:

  • Solutia pe scurt: Respinge, ca neîntemeiată, cererea de chemare în judecată având ca obiect „plângere contravenţională”, formulată de petentul BECALI GEORGE, în contradictoriu cu intimata AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU PESCUIT ŞI ACVACULTURĂ, împotriva procesului-verbal seria ANPA2021 nr. 01351 din data de 22.06.2022. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Buftea. Pronunţată astăzi, 29.06.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

În motivarea soluției date, consemnate de rejust.ro, judecătorul a explicat că, din nota de control nr. 3169 din data de 16.06.2022, reiese că amenajarea piscicolă ce aparține lui George Becali este populată cu pește în mod constant. Chiar dacă din cuprinsul procesului-verbal contestat și din declarația martorului audiat în cauză reiese că la momentul efectuării controlului de către reprezentanții ANCA nu se desfășurau activități de pescuit sportiv, acest aspect nu înseamnă că la amenajarea piscicolă respectivă nu se desfășoară activități de acvacultură, fără a deține licență de acvacultură, chiar Gigi Becali menționând, prin cererea de chemare în judecată, că nu deține o astfel de licență.

În condițiile în care finanțatorul FCSB deține o autorizație de funcționare în condiții de siguranță pentru baraj, precum și o autorizație de gospodărire a apelor pentru amenajarea piscicolă respectivă, judecătorul a apreciat că este greu de crezut că Becali nu cunoaște faptul că amenajarea piscicolă este populată cu pește și că alte persoane o populează nelegal, cu scopul de a desfășura ulterior activități de braconaj. Pe cale de consecință, din probele administrate în cauză , instanța a concluzionat că procesul-verbal de contravenție, contestat de George Becali, este temeinic și că patronul FCSB nu a reușit să dovedească o altă situaţie de fapt decât cea reţinută de agentul constatator în sarcina sa, cu toate că sarcina probei îi revenea acestuia, în conformitate cu prevederile art. 249 C. proc. civ. şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

spot_img

Articole recente

Judecătorii sunt chemați să decidă viitorul bunurilor donate familiei de un avocat originar din România, urmărit de Fiscul australian

Florin Burhală este un româno-australian care a emigrat în țara cangurilor în anul 1988, unde a urmat cursurile Facultăţii...

Mai multe articole din aceeași categorie