Fosta șefă a asiguratorului Euroins, intrat în faliment, obține sesizarea CCR într-un proces în care contestă o amendă primită din partea ASF

Exclusivitate

Tanja Blatnik, fostul director general al societății Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., intrată în faliment la începutul lunii iunie prin hotărârea Tribunalului București, i-a convins pe judecătorii Curții de Apel București să admită sesizarea CCR într-unul din procesele în care contestă o amendă primită din partea Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.):

  • Solutia pe scurt: Admite cererea reclamantei de sesizare a Curţii Constituţionale şi, în temeiul art. 29 alin. 4 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si funcţionarea Curţii Constituţionale: Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 163 alin. 1 lit. a şi alin. 4 cu referire la art. 163 alin. 1 lit. a din Legea nr. 237/2015, prin raportare la art. 1 alin. 3, 4, 5, art. 20 art. 21 alin. 3, art. 44, art. 53, art. 61 alin. 1 din Constituţia României, art. 6 alin. 1 şi art. 7 alin. 1 din CEDO din perspectiva art. 20 din Constituţie. În temeiul art. 413 alin.1 pct. 1 Cod procedură civilă, suspendă judecata cauzei până la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate. Cu recurs pe durata suspendării cursului judecării procesului, care se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios administrativ şi fiscal, în privinţa soluţiei ce priveşte suspendarea. Fără cale de atac în privinţa soluţiei ce priveşte sesizarea Curţii Constituţionale. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 20.06.2023.

În 17 octombrie 2022, prin decizia 1532, ASF a decis sancționarea dnei Tanja Blatnik, în calitate de director general al societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A., cu amendă în cuantum de 86.100 lei pentru „încălcarea prevederilor dispozițiilor art. 37 alin. (7) lit. b) din Legea 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (1) lit. d) pct. (iv) din Norma 21/2016, cu modificările și completările ulterioare, pentru faptul că la raportările lunare transmise la A.S.F. privind situația litigiilor aflate în curs de soluționare pe rolul instanțelor de judecată nu s-a asigurat că acestea sunt complete, corecte și corespund realității”.

Tanja Blatnik a condus societatea Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., după ce desemnarea sa în funcție a fost aprobată de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în  martie 2021. Înainte de a prelua conducerea Euroins Romania, Tanja Blatnik a deținut 1 an funcția de director executiv în compania Generali Insurance Slovenia, iar anterior a activat mai mulți ani în compania Adriatic Slovenica, a doua cea mai mare companie de asigurări din Slovenia, potrivit profilului său Linkedin. În pofida unor semne de întrebare legate de experiența sa profesională, după cum a scris aici Economica.net, Tanja Blatnik încasa, în schimbul serviciilor sale, unul dintre cele mai mari salarii din piața asigurărilor.

În cei doi ani în care a condus Euroins România, Tanja Blatnik a fost sancționată de ASF cel puțin în 3 rânduri:

  • În 15 martie 2022, prin decizia 310, ASF a decis sancționarea doamnei Tanja Blatnik, CEO Euroins România Asigurare Reasigurare S.A., cu amendă în valoare de 98.500 de lei pentru „transmitere raportări neconforme”.
  • În 26 iulie 2022, prin decizia 996, ASF a hotărât sancționarea cu amendă în cuantum de 125.400 lei a directorului general al societății, Tanja Blatnik, pentru „netransmiterea la termen a situațiilor financiare anuale aferente anului 2021”.
  • În 17 octombrie 2022, prin decizia 1532, ASF a decis sancționarea dnei Tanja Blatnik, în calitate de director general al societății Euroins România Asigurare-Reasigurare S.A., cu amendă în cuantum de 86.100 lei 

În toate cele trei cazuri, Tanja Blatnik a contestat deciziile de sancționare în instanța competentă, Curtea de Apel București.

spot_img

Articole recente

Judecătorii sunt chemați să decidă viitorul bunurilor donate familiei de un avocat originar din România, urmărit de Fiscul australian

Florin Burhală este un româno-australian care a emigrat în țara cangurilor în anul 1988, unde a urmat cursurile Facultăţii...

Mai multe articole din aceeași categorie