Final în procesul celor 3 bărbați implicați în regizarea unui reportaj pentru postul TV britanic Sky News, în care susțineau că sunt traficanţi de arme

Exclusivitate

Înalta Curte de Casație și Justiție a pus capăt marți, 25 ianuarie, procesului în care 3 bărbați cu dublă cetățenie (română și maghiară) – Szanto Aurelian Mihai, Pantics Attila Csaba şi Pantics Levente – au fost trimiși în judecată de către procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

  • Detalii soluţie: Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi de intimații inculpaţi Pantics Levente şi Pantics Attila Csaba împotriva sentinţei penale nr. 31/F din data de 15 februarie 2021 a Curții de Apel Bucureşti, Secţia a II-a Penală, pronunțată în dosarul nr. 1943/2/2019* (249/2020). Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism rămân în sarcina statului şi se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Pantics Attila Csaba şi Pantics Levente la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelanţii inculpaţi Pantics Attila Csaba şi Pantics Levente şi pentru in intimatul inculpat Szanto Aurelian Mihai, în cuantum de câte 217 lei, rămân în sarcina statului şi se suportă din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 ianuarie 2022.

Cei 3 bărbați – acuzaţi că au participat la filmarea reportajului pentru postul de televiziune britanic Sky News, în care susțineau că sunt traficanţi de arme – au primit pedepse cu suspendare la Curtea de Apel București. Astfel, Pantics Levente și Szanto Aurelian Mihai au primit în februarie anul trecut pedepse de câte 10 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârşirea infracţiunea de instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor ( Szanto Aurelian Mihai) și pentru săvârşirea infracţiunea de complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor ( Pantics Levente).  Cea mai mare pedeapsă a primit-o Pantics Attila Csaba, respectiv 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor prevăzută de art. 342 alin. 1 din Codul penal. Instanța a contopit pedeapsa cu o alta, de 2 ani şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa penală nr. 1053/12.11.2019 a Judecătoriei Târgu Mureş definitivă prin decizia penală nr. 46/18.02.2020 a Curţii de Apel Târgu Mureş, rezultând astfel în final pedeapsa de 2 ani şi 10 luni închisoare. În baza art. 91 Cod penal judecătorii au dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, stabilind un termen de supraveghere de 4 ani.

În concluzie, cei 3 au fost condamnați doar pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor și achitaţi pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracţional organizat şi comunicare de informaţii false.

Hotnews.ro amintește că, în august 2016, televiziunea britanică Sky News a difuzat un reportaj, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay în România, în care apăreau trei cetăţeni români ce  prezintă  arme pe care ar fi intenţionat să le vândă. După apariţia reportajului, procurorii DIICOT au deschis o anchetă şi i-au identificat pe românii care apăreau în reportajul respectiv: Aurelian Mihai Szanto, Attila Csaba Pantics şi Levente Pantics.

Procurorii DIICOT susţineau atunci că reportajul a fost fals în integralitatea lui, iar materialul a fost realizat de jurnaliştii britanici pentru a arăta că România este o ţară nesigură, vulnerabilă şi nu asigură securitatea frontierelor exterioare ale UE în zona flancului estic, unde traficanţii de arme îşi desfăşoară activitatea în mod nestingherit.

spot_img

Articole recente

Cu cine se luptă Primăria Sectorului 5 pentru recuperarea banilor plătiți la ediția (anulată) din 2020 a celui mai important târg imobiliar din lume

MIPIM este considerat de mulți profesioniști drept cel mai important târg imobiliar din lume, care reunește cei mai influenți...

Mai multe articole din aceeași categorie