Curtea de Apel București oblige trustul de presă Realitatea să pună capăt atacurilor mediatice la adresa afaceristului Dracea Mihai Andrei

Exclusivitate

Omul de afaceri Dracea Andrei Mihai a reușit să obțină o Ordonanță președințială din partea Curții de Apel București în legătură cu disputa pe care o are în instanțele de judecată cu firma Geopol Internațional SRL, care deține licența postului TV Realitatea Plus.

Solutia pe scurt: Admite apelul. Schimbă în parte sentința apelată, astfel: Admite în parte cererea de ordonanță președințială formulată de reclamant, după cum urmează: Obligă pe pârâtă să retragă provizoriu, până la soluționarea definitivă a dosarului nr. 10588/3/2020, toate materialele video, imaginile, știrile și informațiile care privesc persoana reclamantului și activitatea acestuia, inclusiv în cadrul societăților comerciale la care este asociat, difuzate în cadrul emisiunilor televizate ale postului Realitatea Plus, în spațiul on line și presa scrisă aparținând pârâtei. Păstrează soluția de respingere a celorlalte capete de cerere. Definitivă.

Procesul dintre cele două părți, avînd ca obiect acțiune în răspundere delictuală,  este în desfășurare la Tribunalul București și are termen pe 13 noiembrie.

Ce este ordonanța președințială

Ordonanța președințială reprezintă o procedură specială în temeiul căreia, instanţa de judecată poate dispune măsuri vremelnice, în cazuri urgente, pentru:

  • păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere;
  • prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara;
  • înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.
Acționariatul Geopol International SRL

Newsweek.ro a făcut o trecere în revistă a acționariatului companiei care are controlul asupra postului de televiziune Realitatea Plus.  Geopol International SRL este o firmă deținută de o altă firmă (Strategies Research Investments International SA) în proporție de 99% și de către Alexandra-Beatrice Păcuraru (1%), aceasta fiind fiica lui Maricel Păcuraru, asociat al lui Cozmin Gușă în diverse firme. La rândul ei, Strategies Research Investments International SA este deținută de către Strategies Research Investments SRL (99,9%) și, din nou, de Alexandra-Beatrice Păcuraru (0,1%). În fine, proprietarii Strategies Research Investments SRL sunt, în cote egale, Cozmin Gușă și Maricel Păcuraru. Ultimul a stat o vreme la închisoare iar primul tocmai s-a înscris în PSD.

Realitatea Media SA a pierdut licența Realitatea TV din cauza datoriilor enorme: peste 320 de milioane de lei în general, din care aproape 130 de milioane de lei numai la stat. Prin comparație, deținătoarea licenței Realitatea Plus, Geopol International SRL, o duce foarte bine: are datorii de „numai” 4,2 milioane de lei (dar nici un leu nu este datorat statului, conform ANAF) și pierderi, în 2018, de aproape 120.000 de lei la venituri de aproape 1,2 milioane de lei. Din 2013 încoace, Geopol International SRL a avut profit în numai doi ani (2015 și 2017), în rest doar pierderi.

Articolele incriminate

Campania media la adresa omului de afaceri Dracea Andrei Mihai a fost declanșată în mai anul acesta și s-a derulat sub forma unor atacuri virulente la televiziunea Realitatea Plus și pe siteul Realitatea.net:

Libertatea , sub semnatura jurnaliștilor Iulia Marin și Cătălin Tolontan, a scris că atacurile au avut legătură cu încercarea lui Maricel Păcuraru, partenerul lui Cozmin Gușă, de a prelua frâiele gigantului Romprest S.A. Conducerea executivă a Romprest, bazându-se și pe acțiunile deținute de omul de afaceri Andrei Dracea, îl sprijină însă pe acesta și i se opune lui Maricel Păcuraru.
Cu 3.000 de angajați, Romprest este una dintre cele mai mari companii românești care se ocupă de curățenie urbană și are numeroase contracte cu statul. Firma a fost deținută majoritar și controlată în trecut de Florian Walter, fost acționar și la FC Dinamo, care a decedat.

spot_img

Articole recente

Instanța a suspendat procesul legat de rezilierea contractului încheiat cu firma siriană a lui Omar Hayssam pentru IPRS Băneasa

Curtea de Apel București a decis săptămâna trecută să suspende procesul legat de rezilierea contractului încheiat de Autoritatea pentru...

Mai multe articole din aceeași categorie