Unde a mers mia, merge și suta / După ce a pierdut un litigiu de 800 milioane de lei cu Alpiq Energy, ANAF ar mai putea pierde un proces de 10 milioane de lei

Exclusivitate

Procesul de 800 milioane de lei

În martie anul acesta, Înalta Curte de Casație și Justiție a tranșat un litigiu cu o miză financiară uriașă (800 milioane de lei – aproximativ 160 milioane de euro) și în care compania Alpiq Energy SE Sucursala București s-a judecat cu pârâţii Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti și Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Astfel, ÎCCJ a menținut soluția instanței inferioare – Curtea de Apel București – care a anulat deciziile de impunere emise de ANAF, considerând că Alpiq nu are obligația de a declara și plăti TVA în România. ANAF întocmise, pe numele Alpiq Energy SE Sucursala București, Decizia de impunere nr. F-S1 107/07.09.2017 și Raportul de inspecție fiscală în ceea ce privește suma de 588.638.693 de lei (din care 14.012.790 de lei, impozit pe profit stabilit suplimentar, 321.855.357 de lei, TVA stabilită suplimentar de plată, 242.773.803, accesorii aferente TVA), precum și în ceea ce privește suma de 203.882.877 lei (TVA și accesorii aferente corespunzătoare livrărilor de energie către societăți nerezidente stabilite în U.E). Potrivit unor informații postate pe site-ul Alpiq, sumele uriașe pretinse de ANAF companiei Alpiq Energy SE fuseseră stabilite în urma unui control fiscal legat de TVA, impozit pe profit, dobânzi și penalități, care datează din anii 2017-2018 și care a vizat perioada anilor 2010-2014. Despre acest litigiu, Justnews a relatat aici.

Alt proces, miză de 10 milioane de lei

Tot legat de controlul ANAF, Alpiq Energy SE Sucursala București a chemat în judecată ANAF în iunie 2021, la Tribunalul București, într-un litigiu având ca obiect „acţiune în răspundere delictuală”. În motivarea consemnată de rejust.ro, Alpiq Energy a susținut că a suferit, în urma controlului fiscal din 2017- 2018, un prejudiciu ce consta din plata de comisioane/sume în valoare de 304.557,78 euro aferente menţinerii scrisorii de garanţie bancară în perioada 27.10.2017 – 27.07.2018 pentru suma de 204.082.334 lei. Reclamanta Alpiq Energy a cerut instanței obligarea ANAF la plata prejudiciului efectiv şi beneficiului nerealizat suferit, ca urmare a emiterii nelegale a Deciziei de impunere nr. F-S1 107/07.09.2017, ce a fost anulată în cadrul procedurii prealabile a contestaţiei fiscale pentru suma de 204.082.334 lei, actualizat conform raportului de expertiză, precum și plata cheltuielilor de judecată. Reclamanta a apreciat că, în cauză, sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, arătând că oorganul fiscal a reţinut o situaţie de fapt eronată cu ocazia efectuării inspecţiei fiscale, aspect ce a condus la determinarea incorectă a situaţiei de fapt fiscale a reclamantei şi, pe cale de consecinţă, la emiterea unei decizii de impunere în parte nelegale şi a actelor subsecvente acesteia.

În întâmpinare, ANAF a solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată, admiterea excepţiei prescripţiei dreptului material la acţiune având în vedere cele arătate în obiecţiunile formulate şi concluziile scrise depuse la dosar. În opinia pârâtei, în cauză, nu sunt îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, nefiind probat de către reclamantă beneficiul nerealizat.

La sfârșitul anului 2022, instanța de fond a pronunțat prima soluție în acest litigiu:

  • Solutia pe scurt: Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii, invocată de către pârâţi prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, invocată de către acesta prin întâmpinare. Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, invocată de către pârâta ANAF – DGRFPB – Administraţia Sectorului 1 a Finanţelor Publice, ca tardiv formulată. Admite cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de către reclamanţi în contradictoriu cu pârâta ANAF – DGRFPB – Administraţia Sectorului 1 a Finanţelor Publice şi o obligă pe aceasta la plata către reclamanţi a sumei totale de 10.488.806,68 lei reprezentând prejudiciu cauzat acestora prin emiterea Deciziei de impunere nr. F-S1 107/07.09.2017. Respinge cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, ca fiind introdusă împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă. Obligă pârâta ANAF – DGRFPB – Administraţia Sectorului 1 a Finanţelor Publice la plata către reclamanţi a cheltuielilor de judecată în cuantum total de 109.993,06 lei reprezentând 108.493,06 lei taxă judiciară de timbru şi 1.500 lei onorariu de expert. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la data comunicării, cererea de apel urmând a fi depusă la Tribunalul București. Pronunțată astăzi, 12.12.2022, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței.

Soluția a fost atacată cu apel de către ANAF, așa că litigiul a ajuns pe rolul Curții de Apel București care, la termenul din 2 septembrie a anunțat că se va pronunța în cauză la data de 17.09.2024.

Cine este Alpiq

Alpiq Energy SE are sediul în Praga (Republica Cehă) și este o companie ce aparține grupului elvețian Alpiq Holding AG. Principalele activități ale concernului includ producția și comerțul cu energie, precum și furnizarea serviciilor energetice. Grupul Alpiq deține numeroase unități de producere a energiei, respectiv hidrocentrale, termocentrale, parcuri eoliene și solare în mai multe țări europene ( Elveția, Cehia, Ungaria, Germania, Spania, Italia, Ucraina, Bulgaria, etc). În 2022, grupul a raportat venituri de circa 15 miliarde de franci elvețieni, realizate cu un număr de 1.180 de angajați.

Statul român a câștigat un litigiu separat cu Alpiq la Tribunalul arbitral internațional de la Washington (ICSID) legat de rezilierea contractelor cu Hidroelectrica. Alpiq beneficiase de energie electrică ieftină de la Hidroelectrica prin contracte considerate păguboase pentru producătorul român. Statul român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei, a fost dat în judecată în noiembrie 2014, de către Alpiq AG din Elveţia pentru denunţarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu SPEEH Hidroelectrica. Contractul pe care Alpiq AG îl avea cu Hidroelectrica a fost reziliat în 2012, când producătorul de energie din România a intrat în insolvenţă. Alpiq AG a deschis procedura de arbitraj internaţional, cu argumentul că România a încălcat drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investiţii dintre România şi Elveţia (BIT, 1993) şi tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994). În motivarea procesului arbitral, Alpiq a invocat, între altele, motive precum exproprierea investiţiei şi încălcarea obligaţiei statului român de a acorda un tratament just şi echitabil.

 

spot_img

Articole recente

Pe ce motiv a scăpat un polițist de la Rutieră de acuzația că ar fi luat mită două perechi de adidași și un pantalon...

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti din data de 13.05.2021, agentul de poliție XXX a fost trimis...

Mai multe articole din aceeași categorie